Perttu Jussilasta halutaan keilailun kattojärjestön puheenjohtaja - Urheilu - Aamulehti

Eurooppalaiset maat haluavat Perttu Jussilasta, 27, keilailun kattojärjestön puheenjohtajan – Tamperelainen syyttää nykyistä johtoa korruptiosta

Perttu Jussila on tuttu näky Kaupin keilahallissa. Hänet valittiin Suomen keilailuliiton puheenjohtajaksi marraskuussa 2016.­

30.4.2018 20:30

Suomen keilailuliiton puheenjohtajaa Perttu Jussilaa ollaan viemässä lajin kansainvälisen kattojärjestön World Bowlingin (WB) puheenjohtajaksi. Taustalla on WB:n eurooppalaisten jäsenmaiden kyllästyminen WB:n nykyisen johdon toimintaan.

Euroopan keilailuliitto (Etbf) on lähettänyt jäsenmailleen kirjeen, jossa se kertoo, miten osa eurooppalaisista jäsenmaista on ilmaissut tyytymättömyytensä WB:n toimintatapoihin. Jäsenmaiden huoli nousi puheenaiheeksi WB:n edellisessä kongressissa joulukuussa Las Vegasissa ja myös jo sitä ennen viime vuoden lokakuussa Euroopan keilailuliiton kongressissa.

Etbf:n jäsenmaat pitävät 14. kesäkuuta epävirallisen kokouksen, jossa lajin tulevaisuudesta on tarkoitus puhua. Asialistalla on myös WB:n puheenjohtajuus. Etbf:n puhemiehistö on päättänyt tukea Jussilaa WB:n seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Tamperelainen Jussila, 27, valittiin Suomen keilailuliiton puheenjohtajaksi marraskuussa 2016.

–Olen kiinnostunut tehtävästä, Jussila sanoo.

"Asiat päätetty pienessä piirissä"

WB:n nykyinen puheenjohtaja on sheikki Talal Mohammad Al Sabah Kuwaitista. Hänet valittiin joulukuussa 2015. WB:n puheenjohtaja valitaan seuraavan kerran loppuvuodesta 2019.

Al Sabah valittiin tehtävään ilman vastaehdokasta. Edellinen puheenjohtaja yhdysvaltalainen Kevin Dornberger vetäytyi puheenjohtajavaalista. Hänestä tehtiin WB:n toimitusjohtaja.

–Kun puheenjohtaja viimeksi valittiin, se tapahtui korruptiolla. Kritisoin sitä jo silloin ja olen kritisoinut sen jälkeenkin. Edellisessä kongressissa Las Vegasissa ei ollut minkäänlaista keskustelufoorumia. Asiat oli päätetty pienessä piirissä valmiiksi, Jussila toteaa.

Hän kritisoi voimakkaasti nykyistä puheenjohtajaa.

–Hän istui hallituksessa neljä vuotta ennen valintaa puheenjohtajaksi, mutta osallistui sinä aikana vain yhteen kokoukseen. Hän ei osoittanut minkäänlaista kiinnostusta keilailua kohtaa, Jussila sanoo.

–Nyt WB:llä on neljä toimistoa paikoissa, joissa sheikin lähipiiriä asuu. Ei se niin voi toimia, että toimistot on ripoteltu ympäri maailman.

Perttu Jussila ei ole menettänyt tuntumaa keilaukseen. Hän voitti rankingkiertueen finaalin Lahdessa maaliskuussa.­

Jos Euroopan keilailuliitto Etbf saa rivit yhtenäiseksi ja sen jokainen jäsenmaa lähettää jäsenen kongressiin, jossa seuraava puheenjohtaja valitaan, ovat Jussilan mahdollisuudet hyvät. WB:n sivuilla jäsenmaiden luettelo on päivitetty viimeksi 2010. Tuolloin siihen kuului 141 jäsenmaata. Kun puheenjohtaja viimeksi valittiin, paikalla oli 78 äänioikeutettua. Euroopalla jäsenmaita on 47, joten sillä olisi hyvä mahdollisuus saada valittua mieleisensä ehdokas.

Jokaisella jäsenmaalla on yksi ääni.

–Myös Amerikan keilailuliiton puheenjohtaja on ottanut yhteyttä ja halunnut keskustella asiasta. Sielläkin saattaa olla kiinnostusta tukea, Jussila sanoo.

Jussilan mukaan kongressit pidetään sellaisena ajankohtana, että osa jäsenmaista jättää ne väliin.

–Ne pidetään taktisesti kaksi, kolme päivää MM-kisojen jälkeen. Jos ne olisi samaan aikaan MM-kisojen kanssa, jäsenmaat voisivat lähettää esimerkiksi joukkueenjohtajan edustajakseen. Tällä taktikoinnilla pyritään siihen, että kaikki eivät tulisi paikalle.

–Eurooppa haluaa olla ajoissa liikkeellä, että kaikki varmasti tietävät, mistä on kyse ja että kaikki tulisivat paikalle kongressiin.

Jussilan mukaan WB:n tärkeimmät tehtävät ovat MM-kisojen jakaminen ja organisointi sekä jäsenliittojen välisen yhteistyön kehittäminen. Laji haluaa myös olympialaisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?