Elektroninen urheilu pyrkii olympialaisiin - Urheilu - Aamulehti

Elektroninen urheilu pyrkii olympialaisiin – Suomen elektronisen urheilun liitto siirtyy liikunnan järjestöavustusten piiriin

LanTrek on Suomen suurimpia verkkopelitapahtumia. Lukuisat pelaajat kerääntyivät Tampereen messu- ja urheilukeskukseen maaliskuun alussa.

25.4.2018 18:57 | Päivitetty 25.4.2018 18:59

Viime vuosina rajusti suosiotaan kasvattanut elektroninen urheilu saatetaan nähdä Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisissa näytöslajina.

BBC:n mukaan Pariisin kisajärjestäjät käyvät parhaillaan keskusteluita Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanssa e-urheilusta. KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on hiljattain linjannut, ettei ainakaan väkivaltaisia videopelejä nähdä olympialaisissa.

Markkinointitutkimusyhtiö Newzoo on arvioinut, että e-urheilun maailmanlaajuiset katsojamäärät nousevat tänä vuonna peräti 380 miljoonaan.

–Elektroninen urheilu on suositumpaa kuin suuri yleisö luultavasti ymmärtää. E-urheilusta on tullut pysyvä ja kasvava globaali ilmiö, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kommentoi keskiviikkona.

Terho oli mukana avaamassa Helsinkiin virtuaalisen autourheilun ja ajamisen keskusta, jonka on määrä potkia kotimaisia e-moottoriurheilijoita eteenpäin.

Samalla Terho ilmoitti, että Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL) siirtyy liikunnan järjestöavustusten piiriin. Tähän saakka liitto on saanut toiminta-avustusta nuorisotyötä tekevänä järjestönä.

–E-urheilua aletaan hallinnollisessa mielessä kohdella liikuntana, vaikkei myöskään perinteistä urheilua suinkaan unohdeta, Terho sanoi STT:lle.

Urheilua vai ei?

E-urheilussa on myös suomalaisia ammattipelaajia, ja etenkin taistelulajeissa liikkuvat erittäin suuret palkintorahat.

Kansainvälinen e-urheiluliitto (IeSF) on pyrkinyt saamaan virtuaalilajeille tunnustusta urheilumuotona. Siitä on osoituksena myös olympiahalukkuus.

Yksi laji-ihmisiäkin jakava kysymys on, pitäisikö e-urheilu rinnastaa perinteisiin urheilumuotoihin.

–Suoraan sanottuna en pidä itseäni urheilijana, mutta tätä lajia pidän. Jos tekisin tätä täysipäiväisesti, sitten pitäisin itseäni urheilijana, summaa Tomi Manninen, joka ajaa virtuaalisen moottoriurheilun SM-sarjaa.

Isoihin kisoihin virtuaaliurheilu on joka tapauksessa pikkuhiljaa murtautumassa. Vuoden 2022 Aasian mestaruuskisoihin e-urheilu on jo hyväksytty mitalilajiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: