Minetit vaihtaa uuteen seuraan ja varmistaa viikonloppuna maailmancupin kokonaisvoiton - Urheilu - Aamulehti

Minettien upea vuosi huipentuu dramaattisesti: edessä seurasiirto ja suurvaltapolitiikan takaama himoittu voitto

Valmentajat Titta Heikkilä (vas.) ja Teija Kukkala hioivat Siiri Puuskan asentoa maanantai-iltana Ikurin liikuntahallissa. Keskiviikkoaamuna Minetit matkaa Chicagoon maailmancupin finaaliin.­

20.11.2017 20:19

Minetit joukkuevoimistelun maailman terävimpään kärkeen nostaneet menetysvalmentajat Titta Heikkilä ja Teija Kukkala jättävät Tampereen Voimistelijat.

Ensi vuoden alusta he kantavat uuden seuransa Tampereen Sisun värejä.

Ovet eivät välttämättä ole ihan konkreettisesti paukkuneet, mutta paljon ei kuitenkaan puutu.

–Olemme tulleet siihen pisteeseen, että olemme saavuttaneet Tampereen Voimistelijoissa kaiken, mitä on saavutettavissa, Heikkilä sanoo.

Saavutuksia ovat muun muassa joukkuevoimistelun maailmanmestaruus ja Euroopan mestaruus Minettien kanssa. Myös nuorempien voimistelijoiden Minetit Elite on korjannut komean arvokisamitalien kokoelman.

Heikkilän mukaan suurin syy seurasiirtoon on se, että Tampereen Voimistelijoissa ei satsata lapsiin. Siis tulevaisuuteen.

–Joukkuevoimistelu on varhaisen erikoistumisen laji, mutta Tampereen Voimistelijoissa ei valmenneta lapsuusvaiheessa, Heikkilä sanoo.

Kaksikko haluaakin luoda omannäköisen valmennusjärjestelmänsä, koska moinen ei ole onnistunut TV:ssä. Sisussa Heikkilä saa vastuulleen esimerkiksi voimistelijoita nelivuotiaasta alkaen.

Eri näkemykset?

Tampereen Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Riitta Taipale ei usko, että kyse olisi vain tästä.

–Ei näin pieneen voi kilpistyä, vaan muitakin asioita on kasaantunut, ja tämä on vain viimeinen pisara.

Facebookissa julkaisemassaan avoimessa kirjeessä Heikkilä listaa syiksi esimerkiksi TV:n johtoryhmän aktiivisen haitanteon häntä ja MInettejä kohtaan.

–Luulen, että olemme joissain asioissa eri linjoilla ja meillä on eri näkemyksiä esimerkiksi valmentamisesta, Taipale kertoo kantansa.

Hänen mukaansa TV:llä on noin 650 harrastevoimistelijaa, joista 60 prosenttia on alle kahdeksanvuotiaita.

–Kyllä heistä taatusti hyvällä pohjatyöllä saa tehtyä mitä vain.

Minettien lähtöä toiseen seuraan Taipale kuvaa surulliseksi, ikäväksi ja rankaksi asiaksi.

Ei uusia MInettejä?

Heikkilä mukaan kyse on pohjimmiltaan vain siitä, että Tampereella ei ole kasvamassa uusia Minettejä nykyisten tilalle.

Esimerkiksi nuorempien voimistelijoiden Minetit Elite -juniorijoukkue kiteyttää Heikkilän ja Kukkalan mitan täyteen saaneen ongelman. Elite on Tampereen Voimistelijoiden ja kahden pääkaupunkiseudun joukkueen yhteinen joukkue, koska yksin Tampereella ei ole tarpeeksi laadukkaita voimistelijoita.

–Ei vain ole ollut järjestelmää, joka olisi tuottanut huippuvoimistelijoita Tampereella. Meidän tahtotilamme on aivan toinen.

Minetit Eliten tamperelaiset jäsenet ovat viettäneet valmentajansa Minna Karhun kanssa joka toisen viikonlopun pääkaupunkiseudulla.

–Se on käynyt raskaaksi voimistelijoille ja heidän perheilleen, Heikkilä tietää.

Myös Karhu siirtyy Heikkilän ja Kukkalan tavoin Tampereen Sisuun.

Miten käy Minettien?

Miten käy Minettien, kuuluu vähintään tuhannen euron kysymys. Hyvin käy, sillä Minetit muuttaa valmentajiensa mukana uuteen seuraan. Näin Tampereen Sisu saa paikallisen merkkituotteen ja vahvan brändin itselleen.

Myös Minetit Elite vaihtaa seuraa ja mahdollisesti muitakin ryhmiä on seuraamassa.

–Kaikki pysyy ennallaan, eikä seurasiirto vaikuta urheilijoiden elämään, Heikkilä vakuuttaa.

Kaivattu voitto tulossa

Seuraturbulenssista huolimatta Minettien hieno kausi saa arvoisensa päätöksen. Keväällä tuli MM-kultaa ja syksyllä EM-hopeaa uudella ohjelmalla. Vuosi huipentuu ensi viikonloppuna ensimmäiseen maailmancupin kokonaiskisan voittoon.

Minettien tarvitsee vain selviytyä viikonloppuna Chicagon maailmancupin finaalissa permannolle esiintymään, ja voitto on sillä selvä.

Siitä pitää huolen suurvaltapolitiikka. Kovat venäläiset kilpakumppanit Madonna ja Expressia eivät ole saaneet viisumiasioitaan kuntoon, joten ne eivät kisaa Chicagossa.

–Voitto on aina voitto, vaikka mieluummin se saisi tulla urheilemalla, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan finaaliviikonloppu olisi pitänyt siirtää Eurooppaan, koska hyvissä ajoin oli tiedossa, että nykytilanteessa venäläisten viisumit eivät hoidu ikään kuin sormia napsauttamalla.

Kansainvälinen liitto kuitenkin haluaa viedä joukkuevoimistelua uusille markkinoille.

Joukkuevoimistelun maailmancupin finaali Chicagossa 25.–26.11.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?