Floyd Mayweather kohtaa Conor McGregorin - Urheilu - Aamulehti

Maailma pysähtyy seuraamaan yli 500 miljoonan euron nyrkkeilyshow'ta – suomalaisvalmentaja muistuttaa: "McGregor ei ole surkea käsistään"

Floyd Mayweather Junior (vas.) ja Conor McGregor (oik.) ovat maailman huomion keskipisteenä ensi yönä. Mayweather on saanut harjoitella ankarasti ottelua varten, sillä hän on otellut viimeksi vuoden 2015 lopussa ja lopetti tuolloin voitettuaan Andre Berton. Taustalla Floyd Senior. Conor McGregor on tottunut tyrmäämään vastustajia, mutta vain vapaaotteluhäkissä.­

26.8.2017 13:00

Kun Floyd Mayweather Junior, 40, ja Conor McGregor, 29, astelevat kehään Las Vegasissa Suomen aikaa sunnuntaina aamuyöstä, suurin osa urheilua seuraavasta maailmasta pysähtyy.

Mediajätti ESPN on arvioinut taiston tuottavan 606,1 miljoonaa dollaria (noin 513 miljoonaa euroa).

Nyrkkeilyhistorian rahakkain ottelu toistaiseksi käytiin vuonna 2015, kun Mayweather kukisti Filippiinien Manny Pacquaion ja kamppailu tuotti 623,5 miljoonaa dollaria. Tulevan yön ottelu lähentelee tuota summaa.

Mayweatherin ja irlantilaisen McGregorin kamppailu on rahalla, mediahypellä ja kiinnostuksella mitattuna aikakautemme suurimpia, ellei suurin.

Tämä siitäkin huolimatta, että ottelu käydään nyrkkeilysäännöin ja Mayweather on lajin moninkertainen maailmanmestari, joka ei ole hävinnyt yhtäkään uransa 49 ottelusta.

McGregor on vapaaottelusarja UFC:n maailmanmestari ja taitava pystyottelija lajissaan, mutta hänen nyrkkeilykokemuksensa on lähes olematon.

Floyd Mayweather Junior on siirtynyt bisnesmieheksi ja nyrkkeilymanageriksi, mutta hän on 40-vuotiaanakin kova luu kehässä.­

Avoin ovi

Ottelun suunnittelu sai alkunsa, kun McGregor kertoi vuonna 2015 talk show -isäntä Conan O'Brienille, että hän tappelisi mielellään silloista maailmanmestaria, Mayweather Junioria, vastaan.

Spekulaatiot kahden eri kamppailulajin supertähden ottelusta alkoivat velloa välittömästi.

Mayweather oli vastikään voittanut Pacquaion. Jenkki lopetti uransa kukistettuaan Andre Berton vuoden 2015 lopussa. Mayweather kuitenkin jätti takaoven auki "oikean tarjouksen" tullen.

Mayweather ja McGregor, kaksi mielipiteitä jakavaa värikästä show-miestä, heittivät vettä kiukaalle lähes kahden vuoden ajan sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa.

Hurjaksi paisunut hype sai täyttymyksensä kesäkuussa, kun tulevan yön superottelu julkaistiin.

Vapaaottelusarja UFC:n valtaisan nousun takuumiehet: Dana White (vas.) ja vapaaottelun suurin tähti Conor McGregor. UFC:n presidenttinä toimiva White on kohottanut sarjan nykyiseen kukoistukseensa.­

"Ottelu hetkauttaa koko maailmaa"

McGregor ja Mayweather ovat pohjustaneet ottelua jatkuvalla suunsoitolla. Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Kanadassa vierailleen markkinointikiertueen verbaalinen teatteri hallitsi viikkojen ajan kansainvälisiä urheilu-uutisvirtoja.

Ottelun on arvioitu tuottavan pelkästään katseluoikeuksien myynnin kautta 475 miljoonaa dollaria.

Muun muassa suomalaista huippunyrkkeilijää Edis Tatlia valmentava Pekka Mäki näkee ottelun kiinnostuksen syyksi kahden eri lajin tähtien kohtaamisen.

–Kaikissa spekulaatioissa aina puhutaan, että jos vapaaottelija ja nyrkkeilijä kohtaisivat, kumpi voittaisi. Tämä antaa ihmisille nälkää ja mahdollisuuksia spekuloida ottelusta, Mäki kertoo.

–Ottelu hetkauttaa koko maailmaa. Se on todella iso ottelu. Uskallan veikata, että se on isompi ottelu rahallisesti kuin Mayweather–Pacquaio.

Luvassa on spektaakkeli ja viihdyttävä show, mutta urheilullisesti ottelun laatu on kovinkin kyseenalainen. Mäki ei silti teilaa irlantilaisen mahdollisuuksia.

–Aina, kun on nyrkkeilyottelu, molemmilla on mahdollisuus. Nyrkkeilyssä yksi isku voi ratkaista, Mäki muistuttaa.

–Vaikka Mayweather on kiistaton huippunyrkkeilijä, huipuillekin tuottaa vaikeuksia otella sellaista kaveria vastaan, joka nyrkkeilee epäortodoksisesti ja lyö oudoista kulmista, hyökkää eri tavalla ja tekee välillä syviä ryntäyksiä. Ei McGregor ole surkea käsistään.

Mäki ei kuitenkaan "laittaisi rahojaan vapaaottelijalle".

–Ottelun ja erien edetessä Mayweather riisuu McGregorin aseista, Mäki arvioi.

Pekka Mäki (vas.) on luotsannut urallaan menestykseen muun muassa EM-vyötä takaisin tavoitteleven Edis Tatlin (oik.) ja uransa jo lopettaneen Amin Asikaisen.­

Floyd Mayweather Junior (vas.) ja Conor McGregor ovat ottaneet yhteen tulisissa lehdistötilaisuuksissa niin Pohjois-Amerikassa kuin Euroopassakin. Kussakin tilaisuudessa on keskitytty lähinnä haukkumaan toista kilpaa.­

50–0?

Mikäli Mayweather voittaa, hänestä tulee ammattilaisnyrkkeilyn historian ensimmäinen ottelija, joka onnistuu nyrkkeilemään ensimmäiset 50 ottelua ilman tappioita. Yli 700 miljoonaa dollaria urallaan tienannut Mayweather jakaa tällä hetkellä ennätyksen (49–0) legendaarisen Rocky Marcianon kanssa.

–Antavatko nyrkkeilyihmiset hänelle ennätyksestä kunnian? Fakta on, ettei Mayweather kohtaa nyrkkeilijää, Mäki miettii.

Mayweather on tunnettu puolustavasta tyylistään. Hän liikkuu, väistelee iskuja ja lyö, kun on varma paikka. Hän ei ole tunnettu tyrmääjä, etenkään enää 40 vuoden iässä.

–Pelkään, että ottelusta tulee tylsä. Se on vaarana, jos toinen on aivan epätoivoinen ja häntä nöyryytetään. Sitä en toivo, koska silloin tulee huijattu fiilis, Mäki tuumii.

–McGregorilta tuskin puuttuu rohkeutta. Sillä ei nyt tosin loppupeleissä nyrkkeilyssä pelkästään pärjää.

Floyd Mayweather Junior–Conor McGregor Suomen aikaa sunnuntaina aamuyöstä noin kello 06 alkaen. Ottelun katseluoikeus ostettavissa Viaplay-palvelun kautta.

Mayweather vs. McGregor

Otellaan 27. elokuuta Las Vegasissa Yhdysvalloissa.

Tapahtuma alkaa Suomen aikaa kello 04 aikoihin, mutta ennen pääottelua on useita muita otteluita. Viasatin arvion mukaan pääottelu alkaisi noin kello 06 Suomen aikaa. Aikataulun venymiset ovat mahdollisia.

Säännöt: Normaalit nyrkkeilysäännöt. 12 kolmeminuuttista erää. Kahdeksan unssin hanskat. Pelissä ei ole maailmanmestaruusvöitä. Ottelupaino on 154 paunaa, noin 69 kiloa.

Ottelijat:

Floyd "Money" Mayweather Jr, 40, on yksi nyrkkeilyhistorian parhaista ottelijoista.

Yhdysvaltalainen on yksi viidestä viiden eri painoluokan maailmanmestarista. Mayweather on voittanut jokaisen 49 ammattilaisottelustaan, mihin on toistaiseksi pystynyt vain Rocky Marciano. Mikäli Mayweather voittaa McGregorin, hän nousee yksin ennätyksen (50–0) haltijaksi.

Conor "Notorious" McGregor, 29, on vapaaottelun ykkössarjan UFC:n suurin tähti ja kevyen sarjan maailmanmestari.

Rekordina vapaaottelussa 24 ottelua, joista 21 voittoa. Tappiot luovutuksella, ei ole koskaan tullut tyrmätyksi.

Mayweather tienaa lehtitietojen mukaan ottelusta 200 miljoonaa dollaria (noin 170 miljoonaa euroa). McGregorin palkkio on 100 miljoonaa dollaria (noin 85 miljoonaa euroa).

Televisiointi:

Katsottavissa Suomessa Viaplay-palvelun kautta. Katseluoikeus maksaa 59,95 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?