Verenmyrkytys piti Venla Harjun miehen Suomessa – tällaiset terveiset mitalisti lähetti rakkaalleen - Urheilu - Aamulehti

Verenmyrkytys piti Venla Harjun miehen Suomessa – tällaiset terveiset mitalisti lähetti rakkaalleen

Venla Harju sai MM-pronssin kaulaansa torstai-iltana Tarton Raatihuoneen edessä.

7.7.2017 8:00

Poks! Kuohujuomapullo aukesi katsomossa tasan samalla hetkellä, kun Venla Harjun MM-pronssi varmistui.

Suurin osa juomasta valui virolaiseen hiekkaan, johon tamperelaissuunnistaja oli hetkeä aiemmin vuodattanut monta hikipisaraa.

Loput kuohujuomasta pulppusi Tuire ja Heikki Niemen laseihin. Heidän onnensa näkyi silmistä. Tuoreen mitalistin vanhemmat tietävät liiankin hyvin, mitä tytär on joutunut kokemaan matkalla menestykseen.

Venla Harju sairastui masennukseen vuonna 2014. Kevyetkin lenkit päättyivät uupumukseen ja itkuun. Hän ei kerta kaikkiaan jaksanut enää.

–Kyllä se tuntui silloin hirvittävältä, äiti Tuire sanoo ja tunnustaa miettineensä koko urheilun mielekkyyttä.

–Ilon hetket ovat myös suuria. Olen valtavan iloinen mitalista. Se oli koko Suomelle hyvä juttu.

Sanat ja usko hukassa

Urheilija teki masennuksestaan julkisen 2016, ja nyt nainen juhlii uransa toista MM-mitalia. Se tuli Vitipalun kylässä eteläisessä Virossa ankaran sekuntitaistelun päätteeksi.

Kuinka hyvältä tämä mitali tuntuu?

–Ei ole sanoja. Olen monta kertaa sanonut, että usko on ollut koetuksella. Olen miettinyt, että jaksanko enää yrittää.

Tuire ja Heikki Niemi riemuitsivat tyttärensä Venlan MM-pronssia Vitipalussa. Vanhempien tuki on tärkeä urheilijalle etenkin, kun elämänkumppani Antti Harju ei päässyt matkaan.

Viiden laudaturin ylioppilaan on pitänyt tehdä paljon töitä toipuakseen. Myös asennetta on ollut pakko muuttaa, muuten huippu-urheilun hinta olisi käynyt liian kovaksi.

–Vedin tänäkin talvena itseni tiukille, mutta en ollut kurkkuani myöten tätä. Tiedän nyt, että tällaiseen saavutukseen voi päästä, vaikka vähän nauttisikin elämästä. Enää en esimerkiksi laske jokaista suupalaa seitsemän kuukautta ennen kisoja, Harju hymyilee.

Harju ei olisi Harju, ellei mitalinkin jälkeen löytäisi parannettavaa suorituksestaan.

Hän mietti matkalla, ettei vauhti riitä. Nainen totesi olleensa välillä hukassakin, mutta virheet eivät lopulta olleet liian suuria.

Miehen matka tyssäsi

Perheen onni oli lähes täydellinen. Yksi kuitenkin puuttui joukosta. Venla Harjun aviomiehen Antin piti olla paikalla, mutta kohtalo puuttui peliin Jukolan viestin aikaan Joensuussa.

–Ihanaa, että vanhempani ovat täällä, mutta toivoisin tietenkin Anttiakin tänne. Nyt oli huonoa tuuria. Lämpimiä terveisiä sinne, kyllä tästä päästään yhdessäkin nauttimaan, mitalisti sanoi.

Antti Harjulle nousi Jukolassa kova kuume, joka johti kahden viikon sairaalareissuun. Mies vastasi toimittajan soittoon kotonaan Tampereella.

–Minuun iski jokin bakteeri ja siitä seurasi verenmyrkytys. Onneksi olen päässyt Taysista kotiin ja tilanne on hallinnassa, Antti Harju kertoi.

Antti Harju kuuluu Suomen valmennusryhmään, joten MM-matkan tyssääminen harmittaa miestä työnkin takia. Vaimon riemukas pronssi toki parantaa mielialaa.

–Venla on ollut koko kauden hyvässä kunnossa. Siksi tuollainenkin suoritus riitti mitaliin.

Keskimatkan maailmanmestaruuden vei ylivoimaiseen tapaan Ruotsin Tove Alexandersson, joka on voittanut neljä MM-kultaa putkeen maastosuunnistuksissa.

Harju sai pidettyä venäläisen Svetlana Mironovan takanaan 13 sekunnin erolla. Tamperelaisen edelle juoksi norjalainen Marianne Andersen, jolle MM-hopea oli pitkän uran seitsemäs. Kulta puuttuu edelleen.

Viestijoukkueet selvillä

Torstaina suomalaisilla oli vaihteleva päivä keskimatkoilla. Venla Harju onnistui hyvin ja otti MM-pronssin. Marika Teini (9:s) ja Sari Anttonen (11:s) onnistuivat kohtuullisesti.…

Naisten viestijoukkueessa juoksevat perjantaina Harju, Teini ja Merja Rantanen. Kilpailu alkaa kello 15.…

Miesten keskimatka meni suomalaisittain penkin alle. Olli-Markus Taivainen oli 25:s, Olli Ojanaho 27:s ja Fredric Portin 32:s. Miehiltä ei ole vielä nähty edes sijoitusta kymmenen sakkiin Virossa.…

Ojanaho aloitti kisan jälkeen matkan kohti Tamperetta, jossa odottavat ensi viikolla nuorten MM-kisat.…

Miesten viestissä kilpailevat perjantaina kello 13 alkaen Miika Kirmula, Aleksi Niemi ja Portin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut