Yleisurheilu: sisärajatarkastuksista luopuminen Ruotsi-ottelun ehtona - Urheilu - Aamulehti

Ruotsi-ottelun kohtalo jäi yhä avoimeksi – Rajoitusten lieventyessä myös ruotsalaiskatsojat on otettava katsomoon: ”En sano, etteikö tilannetta pystytä ratkaisemaan”

Suomen Urheiluliitto on päättänyt, että syyskuun Suomi-Ruotsi-ottelun järjestäminen riippuu Suomen hallituksen seuraavista rajoituspäätöksistä. Ottelua ei voida järjestää, mikäli sisärajatarkastukset jäävät voimaan viikolla 34.

Ruotsi-ottelun sijaan Tampereella saatetaan järjestää tänä syksynä kansallinen yleisurheilutapahtuma.

7.8.2020 16:17 | Päivitetty 7.8.2020 19:32

Aamulehti

Suomen Urheiluliitto (SUL) tiedottaa, että tämän vuoden Ruotsi-ottelu järjestetään, jos sisärajatarkastukset Suomen ja Ruotsin väliltä poistuvat.

SUL:n hallitus päätti perjantaina yksimielisesti, ettei maaottelua voida järjestää, jos sisärajatarkastukset jäävät voimaan Suomen hallituksen käsitellessä maahantulotarkastuksia viikolla 34 (17.–23. elokuuta).

– Olen todella tyytyväinen siihen, että löysimme lopulta maaottelukysymykseen yksimielisen ja selkeän ratkaisun. Päätöksessämme korostuvat Urheiluliiton vastuullisuus näinä yhteiskunnallisesti vaikeina aikoina ja kunnioitus sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön meille antamia linjauksia kohtaan, SUL:n puheenjohtaja Sami Itani sanoo tiedotteessa.

Ruotsi-ottelua on kaavailtu Tampereen Ratinaan 5.–6. syyskuuta. Tapahtuman järjestelyitä ja lipunmyyntiä jatketaan tiedotteen mukaan normaalisti siihen asti, kunnes Suomen hallitus ottaa seuraavan kerran kantaa maahantulorajoituksiin.

Jos maaottelua ei saada järjestettyä, Tampereella järjestetään 5. tai 6. syyskuuta yksipäiväinen kotimaisen yleisurheilukauden ”huipennus”.

– Neuvottelemme mahdollisen korvaavan tapahtuman järjestämisestä ja sen yksityiskohdista hyvässä yhteistyössä Tampereen Pyrinnön ja Ylen kanssa, Itani sanoo.

Ruotsalaiset fanit tulivat yllätyksenä

Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen sanoo, että tämänhetkisten tietojen mukaan maaottelu ollaan järjestämässä. Tapahtuman markkinointi alkaa täydellä teholla ensi viikon maanantaina, jolloin kisoihin on hieman alle kuukausi.

– Tässä tilanteessa luotamme siihen, mitä valtioneuvosto on sanonut matkustusrajoituksista. Ruotsi on toistaiseksi mennyt tartunnoissa hyvään suuntaan. Toki ongelmaksi voi myös muodostua, mikäli tartunnat lähtevät taas nousuun Suomen puolella. Silloin tietysti on kuunneltava, mitä viranomaiset sanovat asiasta.

Alun perin on ollut tarkoituksena, että Suomeen saapuvat vain Ruotsin maajoukkueen jäsenet. Heidän matkansa voidaan lukea työperusteiseksi matkustamiseksi, sillä kyse on ammattimaisesta urheilemisesta ja toimeksiantoon perustuvasta matkustamisesta.

Matkustusrajoitusten lieventyminen saattaa kuitenkin mahdollistaa sen, että myös joukkueen kannattajat pääsevät Suomeen seuraamaan kisoja. Hakasen mukaan tähän ei ole alun perin varauduttu. Hänen mukaansa järjestäjät ovat koko ajan pitäneet selvänä, että Ratinaan saapuvat vain urheilijat.

– En sano, etteikö tilannetta pystytä ratkaisemaan, mutta se vaatii lisätyötä ja ennen kaikkea riskit kasvavat. Ruotsalaisille kannattajille on muun muassa varattava oma lohkonsa katsomosta, ja on varmistettava, että turvavälit säilyvät. Kaikki tämä vaatii järjestelyjä.

Päivitys 7.8.2020 klo 19.25: Juttua täydennetty Jarmo Hakasen kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut