Emil Ruusuvuori on kovassa nousussa ATP-rankingissa, halajaa läpimurtoa Australian avoimissa - Urheilu - Aamulehti

Suomen tenniksen superlupaus on itsekin hämmästynyt kovasta nousustaan – ”Opin ottamaan tappioista kaiken irti”

Suomi-tenniksen ykköslupaus Emil Ruusuvuori ei mahtunut ennen viime kesää 400:n parhaan joukkoon rankingissa.

Emil Ruusuvuori pelaa nyt ensi kertaa grand slam -turnauksessa. Kuva syyskuulta 2019 Davis cupista.

13.1.2020 11:30

Emil Ruusuvuori, 20, tavoittelee paikkaa tenniksen Grand Slam -turnauksen kaksinpelin pääsarjasta ensimmäisenä suomalaisena sitten Jarkko Niemisen ja vuoden 2015.

Vajaan viiden vuoden tauon päättyminen on nyt hyvin lähellä, sillä Bendigon haastajaturnauksessa loppuotteluun edennyt Ruusuvuori pääsee Australian avoimen karsintoihin väkevässä iskussa.

Suomalainen napsi viikolla Jannik Sinnerin (ATP-78), Taro Danielin (ATP-106) ja Dominik Koepferin (ATP-95) päänahat. Finaalissa tappio tuli Jarkko Niemisen monesti kohdanneelle Philipp Kohlschreiberille (ATP-79).

– Kauden ensimmäiset matsit eivät ikinä ole helppoja. Jos pystyn pitämään tuollaisen tason, niin onhan se tosi hyvä juttu ja antaa paljon itseluottamusta eteenpäin, Ruusuvuori puhaltelee puhelimeen Melbournesta.

Kauden ensimmäisen Grand Slam -turnauksen karsintakierrokset alkavat tiistaina. Eteen tulee sopivia mittareita – vaikeita vastuksia satasen molemmin puolin, mutta ei mitenkään mahdottomia.

– Noissa karsinnoissa on ihan samoja jätkiä, mitä tuolla nyt on muutenkin pelannut. Ei siellä mitään uutta tule. Innolla odotan, mitä siellä pääsee esittämään, Ruusuvuori sanoo luottavaisena.

Pääsarjaan selviytyminen vaatii kolme voittoa.

Suoraviivainen nousu

Suomi-tenniksen ykköslupaus Ruusuvuori ei mahtunut ennen viime kesää 400:n parhaan joukkoon rankingissa. Kipuaminen ATP-portaissa on tapahtunut hämmästyttävän sukkelaan, sillä Bendigosta mukaan kaapatulla pistesaldolla sijoitus on tulevalla listalla sadan parhaan tuntumassa.

Haastajatason nimien pöllyttämisestä on ehtinyt tulla Ruusuvuorelle jo rutiinia.

– Kyllähän nämä viimeiset 6–7 kuukautta on tosi nopeasti mennyt. Aikamoista menoa on ollut. On aika eri lähtökohdat tähän kuin viime kauteen. Silloin jäi koko preseason (kautta edeltävä jakso) tekemättä, Ruusuvuori muistuttaa vuoden takaisista terveysongelmistaan.

Marraskuussa Ruusuvuori päätti kautensa Talissa vuoden neljänteen voittoonsa ATP-challenger -kiertueella ja jatkoi joulukuussa Mallorcalle leireilemään.

Emil Ruusuvuori sairasteli viime vuodenvaihteessa ja pääsi kunnolla vauhtiin vasta keväällä. Siitä lähtien tuloskunto on ollut huumaavaa. Plakkarissa on neljä haastajaturnauksen voittoa.

Kaikki irti tappioista

Ruusuvuoren murtautumisessa tenniksen valiojoukkoon on yhtäläisyyksiä Jarkko Niemisen käymän tien kanssa. Maskulainen otti haastajaturnaukset haltuunsa vuonna 2001 ja oli jo seuraavana vuonna vakiokalustoa Grand Slameissa.

Jälkimmäinen askel on selvästi vaikein ja Ruusuvuorelta vielä tekemättä, vaikka hän uudella rankingillaan onkin pääsemässä mukaan loppukevään Ranskan avoimiin.

Kenties jotain olennaista 20-vuotiaasta helsinkiläisestä urheilijana kertoo vastaus kysymykseen, mikä on ollut suoraviivaisen nousun aikana eniten virtaa antanut voitto.

Ruusuvuori mainitsee Davis Cupin, jossa kaatui maailmanlistan tuolloinen vitonen Dominic Thiem, mutta itävaltalaisen nimeä mainitsematta vaihtaa vaivihkaa näkökulmaa aiheeseen.

– Siellä sai viime vuodella monesta tappiostakin tosi paljon opettavaisia hetkiä. Niistä melkein oppii eniten. Totta kai yksittäiset voitot ovat aina huikeita ja niiden takia tätä tehdään, mutta opin ottamaan tappioista kaiken irti. Pikkuhiljaa pystyin rakentamaan niistä. Se on pitkän jakson tulosta, Ruusuvuori kertoo saamastaan opistaan.

Uusi haaste

Valmentaja Federico Riccin kanssa otteluiden anti käydään läpi videoiden ja keskustelujen kautta.

Analyyseihin tulee mahdollista uutta sisältöä ensi viikolla, mikäli Ruusuvuori ottaa paikan Australian avoimien pääsarjasta, jossa pelataan paras viidestä -systeemillä.

– Se on fyysisesti aika kova haaste, varsinkin jos menee sinne viimeisiin eriin. Se on sitten se, mistä ei hirveästi kokemusta ole. Valmistautuminen on tehty jo aikaisemmin, joten siihen ei tässä vaiheessa pysty vaikuttamaan, Ruusuvuori summaa.

Tavoitteen hän junttaa ilmoille jämerästi.

– Kaikki lähdetään voittamaan ja katsotaan, kuinka käy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut