Ammattilaiskisoja kiertävä Emil Ruusuvuori selätti rankat vaiheensa - Urheilu - Aamulehti

Ammattilaiskisoja kiertävä Emil Ruusuvuori selätti rankat vaiheensa: ”On siinä joutunut taistelemaan”

Monista loukkaantumisista kärsinyt Emil Ruusuvuori on noussut tänä vuonna vakituisesti challenger-otteluihin. Tampere Openissa pelaava nuorukainen tähtää ATP-listan sadan parhaan joukkoon.

Emil Ruusuvuori on aloittanut kisavuotensa vahvasti.

23.7.2019 8:00

Aamulehti

Vaikka nouseva tähti Emil Ruusuvuori onkin vasta 20 vuoden ikäinen, on hän kokenut urallaan paljon.

Helsingin Töölöstä ponnahtanut pelaaja on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista erityisesti teini-ikäisenä, mutta noussut niistä vahvempana ja kehittynyt hiljalleen kohti Suomen huippua.

Tänä vuonna Ruusuvuori onkin lunastanut häneen kohdistettuja odotuksia. Ruusuvuori otti toukokuussa ensimmäisen haastajaturnauksen nelinpelinvoittonsa Kazakstanissa yhdessä Jurij Rodionovin kanssa.

Kesäkuussa Suomen seuraava tennistähti puolestaan otti turnausvoiton Uzbekistanin Fergarnassa. Sarja täydentyi äskettäin, kun Ruusuvuori voitti Harri Heliövaaran kanssa nelinpelin ATP-turnauksen Hollannissa.

Aina HVS:ää edustavalla Ruusuvuorella ei ole mennyt yhtä hyvin. Hänen tiensä huipulle ei ole ollut ruusuinen.

– 14–16-vuotiaana oli aika rankat vaiheet. Selässä oli kolme rasitusmurtumaa, olin pitkään telakalla ja oli muitakin loukkaantumisia. Ei kaikki ole ihan aina rullannut. On siinä joutunut aika paljon taistelemaan, Tampere Openiin saapunut Ruusuvuori sanoo.

Niemisen mukaan

Ruusuvuori aloitti tenniksen viisivuotiaana HLK:ssa ja siirtyi noin 11–12-vuotiaana HVS:ään. Samoihin aikoihin hän siirtyi nykyisen mentorinsa Jarkko Niemisen tennisakatemiaan.

– Ne olivat tärkeitä vuosia ja otimme siinä harppauksia eteenpäin, Ruusuvuori sanoo.

Niinä aikoina yläastetta käyneen helsinkiläispelaajan harjoitusmäärät kuitenkin kasvoivat runsaasti. Se osaltaan ajoi myös jo mainittuihin loukkaantumisiin.

Silloin keho ei yksinkertaisesti kestänyt rasituksen määrää. Ruusuvuori ei ole kuitenkaan koskaan halunnut luovuttaa.

– Eivät ne helppoja aikoja olleet, mutta lopettaminen ei ikinä käynyt mielessä. Oli vain niin kova halu päästä takaisin ja kyllä se myös palkitsi, kun kentälle pääsi.

Nousu kansan huulille

Odotus ja kova työnteko lopulta kannatti, kun Ruusuvuori nousi koko kansan huulille voitettuaan masters-turnauksen Kiinan Chengdussa sekä Talin ITF-turnauksen Helsingissä vuonna 2017.

Ruusuvuori nousi voitoillaan junioreiden maailmanlistan neljänneksi. Se olikin hetki, jolloin Ruusuvuori tajusi ammattilaisuuden olevan hänen kohdallaan mahdollista.

Ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan 2018 Ruusuvuori puolestaan otti voittoja futures-kisoista ja pääsi kokemaan ensimmäisiä kertoja challenger-kisoihin.

– Tiesin ettei ole helppo mennä junioreista aikuisiin, mutta sekin meni ihan positiivisesti. Olin parhaimmillaan ATP-listan 316:s, joten vuosi oli ihan hyvä.

Nyt Ruusuvuori on nauttinut challenger-kisoista vakituisemmin.

– Nyt olen päässyt kiertämään niitä pidemmän aikaa ja se on ollut isoin muutos. Se on aika paljon siistimpää pelata challengereita. Se meininki on niin erilainen.

Tenniksessä Emil Ruusuvuorta viehättää erityisesti kehittyminen.

Unelmana grand slam

Kaksinpelin ATP-listalla sijalla 297 oleva Ruusuvuori on puhunut avoimesti tavoitteestaan nousta jossakin vaiheessa uraansa ATP-listan sadan parhaan joukkoon.

Vaikka Ruusuvuori juttelee paljon, ei hän kuitenkaan paljoa avaa omia kehityskohteitaan.

Sen totta kai ymmärtää, sillä tenniksen huipulla vastustajat pyrkivät löytämään pieniäkin heikkouksia, joilla kääntää ottelu itselleen.

– Pelissäni on joitakin (parannettavia) asioita, mutta ne ovat aika hyvin hanskassa. Se on sitten pelin sisäisistä asioista kiinni. Top sadassa olevat pelaajat pystyvät tekemään pelien sisällä pieniä muutoksia vastustajan mukaan, jolloin kaveri pelaa huonommin, Ruusuvuori analysoi.

Tenniksessä Ruusuvuorta viehättää edelleen nimenomaan kehittyminen. Tuloksien ei pitäisi siis jäädä ainakaan tahdonpuutteesta kiinni.

– Haluaisin päästä seuraavien vuosien aikana grand slam karsintoihin ja päästä sadan parhaan joukkoon. Se on seuraava steppi ja unelma, Ruusuvuori päättää.

Emil Ruusuvuori

Syntynyt: 2.4.1999.

Kätisyys: oikea

Paras sijoitus ATP-listalla 297 (22.7.2019)

Soitti 12–13-vuotiaana rumpuja pop & jazz -konservatoriossa.

Käynyt nuorempana samaa koulua Kristian Vesalaisen (Winnipeg Jets), Henri Jokiharjun (Buffalo Sabres) sekä Eetu Vertaisen (HJK) kanssa

Tampere Open

Maanantain miesten otteluista Eero Vasa selviytyi ainoana suomalaisena toiselle kierrokselle. Naisissa TaTS:n Martina Minetti eteni karsinnasta jatkoon.

Tiistain ohjelma suomalaisittain: Keskuskenttä: aikaisintaan 16 Harri Heliövaara–Ivan Nedelko, aikaisintaan 18 Alessandro Bega–Patrik Niklas-Salminen, ottelun jälkeen nelinpeliä: Ivan Nedelko / Alexander Zhurbin–Roni Rikkonen / Ilari Vesanen.

Kenttä 7: aikaisintaan 15.30 Patrick Kaukovalta / Eero Vasa–Sadio Doumbia / Fabien Reboul

Kenttä 13: aikaisintaan 15.30 Isabella Bozicevic–Anastasia Kulikova (FIN).

Kenttä 15: klo 15 Martina Minetti–Sofiia Likhacheva, aikaisintaan klo 13 alkavan ottelun jälkeen: Lotta Heiskanen–Emilia Hartman, aikaisintaan 15.30 Mariya Krasakova / Evgeniya Levashova–Mariella Minetti / Martina Minetti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut