Kärppien asettaminen jättisuosikiksi on liian roisia - Urheilu - Aamulehti

Kärppien asettaminen jättisuosikiksi on liian roisia - HPK tarjoaa houkuttimia vedonlyöjille

Suomen mestari ratkeaa tänään Oulussa. Tilastojen valossa kotijoukkue on hallinnut liigan seiskapelejä suvereenisti.

Pääseekö Oskar Osala ja Kärpät juhlimaan illalla?

4.5.2019 15:22

Liigan mestaruuden ratkaisevan seitsemännen loppuottelun pääpointit ovat tilastojen mukaan suuri kotietu sekä maalivahtipelaaminen.

Liigan pudotuspelien historiassa on pelattu 23 seitsemättä ottelua.

Näiden ratkaisupelien jakauma on hämmentävän kotivoittoinen esimerkiksi verrattuna Liigan runkosarjan tilastoihin tai vaikkapa NHL:n pudotuspelien seiskapelien saldoon. Liigassa seiskapelien 1-x-2 jakauma on 18-2-3 ja kotijoukkue on ollut lopullinen voittaja 20 kertaa 23:sta (87%!). Esimerkiksi NHL:ssä seiskapelien jakauma on 45%-20%-25% (54%-46%).

Liigan seiskapelien tilastoihin ei tässä olekaan nyt liikaa tukeutuminen, sillä otos on pieni ja sisältää hyvin paljon sattumaa.

Pelillisesti ottelun ylivoimaisesti ratkaisevin tekijä on nyt maalivahtien onnistuminen. Tilastojen (pudotuspelien torjuntaprosentit: Veini Vehviläinen 94,10% ja Emil Larmi 92,87%) valossa Kärpät on tässä taistelussa lähtökohtaisesti vahvemmilla. Myös silmämääräisen analyysin tulos on sama, Vehviläinen huokuu enemmän varmuutta kuin Larmi. Yhden ottelun kohdalla pitää silti jälleen muistaa sattuman osuus; Larmi on onnistunut pitämään Kärpät finaalisarjassa toistaiseksi jo kahdestikin nollilla - heikkouksistaan huolimatta.

Uskonkin ottelun kertoimissa olevan nyt hieman liikaa Larmi-väännettä Kärppien suuntaan. Kertoimia saattaa vääristää vähän myös tuo seiskapelien toistaiseksi toteutunut saldo. Kotietu ei ole todellisuudessa välttämättä läheskään noin suuri. Vastapuntarissa ovat painetekijät.

Lisäksi pelien kulut ovat tämän sarjan sisällä vaihdelleet hyvin paljon, eivätkä tulokset aina kovin hyvin ole vastanneet esim. kenttätapahtumia (sattuman merkitys!). Kaiken tämän jälkeen Kärppien asettaminen jättisuosikiksi kerroinasetelmalla 1,44-2,82 tuntuu liian roisilta.

Päätöspelin parhaat pitkävetohaut löytyvätkin tasaisten joukkueiden kohtaamisessa mielestäni ehdottomasti HPK:n menestysten puolelta. Suoran 60 minuutin voiton kerroin 4,20 ja lopullisen voiton 2,82 ovat väkisinkin mielenkiintoisia. Ottelu alkaa kello 17.00.

Päivän paras vetovihje

Nostan HPK:n lopullisen voiton kertoimella 2,82 (kohde 9896) lauantain parhaaksi pitkävetohauksi arviolla 36 prosenttia.

Päivän pelit: 9896:2 HPK (kerroin 2,82)

Päivän pelien vuoden kokonaissaldo: 40/82, palautusprosentti 91%

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut