Dijon voitti Elitloppetin 2019 - Urheilu - Aamulehti

Elitloppetin finaali oli täynnä draamaa – Ranskalainen yllättäjä pilasi ruotsalaisten juhlat

Kylmäveristen Elitkampenissa Antti Ojanperän Josveis taisteli loppuun asti, mutta ei mahtanut lopulta norjalaiselle Tangen Haapille mitään.

Kura ei peittänyt ohjastaja Romain Derieux’n iloa, kun Dijon voitti lämminveristen Elitloppetin finaalin.

26.5.2019 20:02 | Päivitetty 26.5.2019 20:07

Solvalla

Vain harvoin on lämminveristen Elitloppetin finaali jättänyt niin paljon jossiteltavaa kuin tämän kevään kisa.

Maalilinjan ensimmäisenä ylittäneen Dijonin askellajia tutkittiin pitkään. Monien asiantuntijoiden mielestä kuusivuotias ori tuli peitsillä maaliin ja olisi pitänyt hylätä. Ruotsalaiset tuomarit eivät nähneen asiaa samalla tavalla. Ensimmäisestä Solvallan-reissustaan Dijon kuittasi 3 000 000 Ruotsin kruunua ajalla 10,3a/1 609 metriä.

̶̶ Hevonen tuntui koko ajan hyvältä ja lähti nopeasti liikkeelle. Monet unelmoivat Elitloppetiin pääsystä. Voitto Solvallassa on minulle unelmien täyttymys, Dijonin kuski Romain Derieux iloitsi voittajahaastattelussa.

Jos tuomarit olisivat tulkinneet ravisääntöjä pykälien mukaan, finaalin toiseksi tullut Aubrion du Gerskin olisi pitänyt hylätä. Joseph Verbeeck nosti ranskalaisruunan törkeästi sisältä ulos kierros ennen maalia Iikka Nurmosen Next Directionin eteen. Tällä kertaa belgialainen sai vain kymppitonnin sakot ja kolmen päivän ajokiellon.

̶̶ Etusuoralla oli puoli hevosenmittaa väliä. Oli pakko väistää. Muuten olisi tullut osuma. Verbeeck tuli ahtaasti ulos, kommentoi tilannetta Nurmonen, jonka hevonen oli lähdön kuudes.

Finaalin paras suomalaisten valmentama hevonen oli Makethemark. Petri Salmelan tallin ori oli kärkikaksikon takana kolmas.

̶ Orin kuski Ulf Ohlsson sanoi, että jos hän olisi saanut tilaa, voitto olisi jäänyt Ruotsiin. Tuomarityöskentelystä jäi huono maku. Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat. Jos Verbeeck saa ajaa tällä tavalla, hän tekee jatkossakin niin, Salmela puhisi.

Elitloppetin finaali oli muutenkin dramaattinen. Ennen lähtöä startista poistettiin voittajasuosikki Readly Express, joka ontui selvästi. Huippuhevosen uran viimeinen startti jäi ajamatta ja nyt se siirtyy siitokseen Menhammarin siittolaan.

Kolmatta rataa kirinyt Tangen Haap löi niukasti Jorma Kontion ohjastaman Josveisin kylmäveristen Elitkampenissa.

Kylmäveristen Elitkampenissa Antti Ojanperän Josveis taisteli loppuun asti, mutta ei mahtanut ulkorataa pitkin kirineelle norjalaiselle Tangen Haapille mitään. Puolen miljoonan Ruotsin kruunun ykköspalkinnon napanneen Tangen Haapin voittoaika oli 20,4a/1 640 metriä. Josveis jäi voittajasta kaksi kymmenystä.

̶ Jos olisimme saaneet hengähtää matkalla edes hieman, tulos olisi voinut olla toinen. Jouduimme ajamaan koko matkan kovaa ja vastaamaan muille, Josveista ohjastanut Jorma Kontio sanoi kisan jälkeen.

Vaikka Solvallan rata oli märkä ja kurainen, kylmäveriset pinkoivat ensimmäisen puolikkaan 17,5-vauhtia.

̶ Hevonen oli Solvallassa 100-prosenttinen, eikä siltä olisi voinut vaatia enempää, Kontio jatkoi.

Jos oli ”Jomppe” tyytyväinen ajokkinsa esitykseen, samaa mieltä oli valmentaja Ojanperä.

– Josveis oli tosi mainio. Lähdimme hakemaan hyvää sijoitusta, mutta emme voineet kuvitellakaan tällaista. Kevensimme kengitystä, jotta olisimme saaneet vauhtia lisää. Rata oli kuitenkin raskas, Ojanperä kertoi.

Lähdön toinen suomalaishevonen Polara oli viides ajalla 20,9a/1 640 metriä.

– Juoksu meni hankalaksi, kun Lome Brage sammui meidän eteen ja kärki pääsi karkaamaan, Polaran rattailla istunut Antti Tupamäki harmitteli.

Suomalaisten mukavaa ravipäivää täydensi hämeenkyröläisen Riina Rekilän Viking Grace, joka oli nelivuotiaiden tammojen pikapyrähdyksessä toinen Zalie Garin jälkeen. Viking Gracen aika oli 11,6a/1 640 metriä.

– Tallilla tamma on rauhallinen. Radalla se ei ole kuitenkaan mikään lelu. Huippukunnossa Viking Gracella voi kilpailla ketä tahansa vastaan. Joseph Verbeeck ajoi hyvin ja hoiti ennen lähtöä kuuluvat rituaalit oikein, Rekilä totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos