J-P Lammi voitti haastateltavien luottamuksen puolelleen omalla tyylillään – Aamulehden pitkäaikainen urheilutoimittaja viihtyi susiturkissa ja jakoi porilaisia kehuja - Urheilu - Aamulehti

J-P Lammi voitti haastateltavien luottamuksen puolelleen omalla tyylillään – Aamulehden pitkäaikainen urheilutoimittaja viihtyi susiturkissa ja jakoi porilaisia kehuja

Aamulehden silloinen päätoimittaja Jouko Jokinen toivotti J-P Lammille mukavia eläkepäiviä 30. lokakuuta 2015.

18.4.2020 18:30 | Päivitetty 18.4.2020 19:00

Aamulehti

Aamulehden pitkäaikainen urheilutoimittaja Juha-Pekka "JP" Lammi kuoli pääsiäisenä kotonaan Tampereella.

Lammi työskenteli Aamulehden urheilutoimituksessa lähes 36 vuotta. Hän tuli Aamulehteen 16.6.1980 ja jäi virallisesti eläkkeelle 31.5.2016. Sitä ennen hän oli Satakunnan Kansassa uutis- ja urheilutoimittajana 1978– 1980.

Lammi varttui Porissa. Hän oli syntynyt 28.8.1953. Vaikka mies lähti Porista, porilaisuus ei lähtenyt miehestä. Lammi oli porilainen ja ylpeä siitä.

Työpaikalla Aamulehden urheilutoimituksessa Lammin työpisteen tunnisti isosta punaisesta lipusta, jota koristi Porin Ässien musta logo.

Porilaiset kiekkolegendat, Veli-Pekka "Vellu" Ketola etunenässä, olivat nimiä, jotka kuuluivat usein Lammin puheissa.

Hän kertoi mielellään tarinaa Suomen jääkiekkomiehistöstä niiltä ajoilta, kun Pentti Matikainen oli päävalmentaja ja Ketola joukkueenjohtaja.

Kansainvälisissä pressitilaisuuksissa Ketola tulkkasi Matikaisen puheet ulkomaalaisille lehtimiehille. Erään hävityn ottelun jälkeen Matikainen piti pitkän yksinpuhelun, jossa kertasi joukkueen tekemiä virheitä. Ketola käänsi Matikaisen synkän monologin medialle porilaisen ytimekkäästi: If you play like this, you can't win.

Media odotti Ketolan jatkavan, mutta enempää ei kuulunut. Lammi kertoi tarinan värikkäästi ja nauraa räkätti päälle.

Jääkiekon ohella Lammi oli kova ravimies. Hän kiersi vuosikausia kuninkuusravit ja Tukholman Elitloppetin. Lammi oli innokas totoaja ja selvitti pelimenestystään ravimiehen matematiikalla: Jos petsauksissa tuli voittoa, tuli voittoa. Jos ei tullut voittoa, niin oli omillaan.

Talviurheilussa Lammi perehtyi myös mäkihyppyyn, ampumahiihtoon ja yhdistettyyn. Jossain vaiheessa hän hankki itselleen pitkän susiturkin, ja oli se yllään melkoinen näky mäkimontussa. Korvaläpät kuuluivat kuvaan, mutta päähineet eivät.

Nuoret urheilijapojat pyörittelivät silmämuniaan hämmästyksestä, kun kohtasivat toimittajan ensimmäisen kerran, mutta Lammi saavutti heidän luottamuksensa omintakeisella tyylillään. Tähän Lammiin luottavaan ryhmään kuuluivat muun muassa mäkilegendat Matti Nykäsestä Toni Niemiseen.

Kansainväliset mäkipomot ja valmentajat Lammi tunsi kaikki. Nuoremmat kollegat ihmettelivät, kun he eivät tahtoneet saada itävaltalaiselta mäkipomolta Walter Hoferilta haastattelua, mutta Lammin nähdessään sama kaveri ryntäsi käsi ojossa kättelemään ja kyselemään kuulumisia.

Lammi oli värikäs persoona ja pukeutui erottautuvan tyylinsä mukaisesti. Verkkareissa häntä ei nähty koskaan. Nuorempana miehen tukanväri vaihtui usein.

Töissä Lammi arvosti nopeutta ja tehokkuutta. Kunnia-asia oli, että myöhäisenkin ottelutapahtuman selostus oli valmiina hyvissä ajoin ennen deadlinea, lehden painoon menoa.

Jos jääkiekko-ottelu venyi jatkoajalle, Lammi tuli hirveällä tohinalla työpaikalle, manasi kiirettä, mutta meni kuitenkin ensimmäiseksi tupakalle. Sen jälkeen hän punnersi jutun valmiiksi 15 minuutissa.

Nuoria kollegoitaan Lammi kannusti omalla porilaisella tyylillään: ”Juttusi ei ollut läheskään niin huono kuin viimeksi”.

Maanpuolustus oli myös lähellä Lammin sydäntä. Hän oli reservin upseeri.

Näin JP Lammia kuvailtiin, kun hän jäi eläkkeelle

"Jiipee erottuu porukasta. Hänen tapansa esiintyä, pukeutua ja kirjoittaa ovat omanlaisiaan. Olen aina tykännyt sellaisista tyypeistä, oli nimi sitten JP Lammi tai Urho Kekkonen. Haastattelutilanteessa Jiipeellä on henkilökohtainen touch. Minulla on aina ollut loistava fiilis antaa hänelle lausuntoja. Jiipee ei ole koskaan pettänyt luottamusta.”

Juhani Tamminen

Jääkiekkoleijona numero 79

"Legendaarinen hahmo. Hänet huomaa kyllä heti, tuli mies vastaan Ruotsin-laivalla tai raveissa. Jiipee on yksi valtakunnan hienoimmista ravitoimittajista. Hän ymmärtää lajista ja on intohimoinen.”

Erkki-Pekka Mäkinen

ravipersoona

"Jiipee on todellinen persoona. Hänen ja mäkipiirien välit ovat lämpimät. Jiipee on rehti suomalainen urheilutoimittaja, joka menee suoraan asiaan. Mies osaa myös aukoa päätään, kun on paikka.”

Toni Nieminen

olympiavoittaja

"Porilaisen tunnistaa paitsi käsivarteen tatuoidusta padasta myös suorasukaisuudesta. Nuorena toimittajana hän kommentoi toimituksen käytävällä vastaan kävelleen vanhemman leidin muodikasta, mutta muoviselta vaikuttanutta kevättakkia. ”Hei, sinulle on jäänyt kylpytakki päälle.” Käsilaukku heilahti lujaa.”

Jouko Jokinen

Aamulehden entinen päätoimittaja

"JP Lammi, Porin lahja Tampereen jääkiekolle. Oli kyllä mielenkiintoinen tuttavuus nuorelle pojalle, kun aloittelin pelihommia. Hän oli silloin juuri muuttanut tänne. JP teki hyviä ja asiallisia juttuja ja osasi puristaa ihmisistä irti. Kun lopetin, JP lähetti taksin matkassa tekemänsä Aamulehden etusivun, joka ei kyllä ollut lehdessä!”

Raimo Helminen

Maajoukkue- ja Ilves-ikoni

"Kun häntä näkee ja kuuntelee, niin voi kysyä Vareksen sanoin, että ”mikä vtu teitä porilaisia oikein vaivaa”. Jiipee ei kyllä mahdu rivimiehen muottiin. Olen tyytyväinen, ettei Tampereen murre ole tarttunut mieheen. Hyviä eläkepäiviä!”

Harri Koivunen

porilaisohjastaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut