Olympiastadion muuttuu hiihtokisatantereeksi tammikuussa – Kovien nimien kutsukilpailussa mukana myös Krista Pärmäkoski - Urheilu - Aamulehti

Olympiastadion muuttuu hiihtokisatantereeksi tammikuussa – Kovien nimien kutsukilpailussa mukana myös Krista Pärmäkoski

Helsingin ytimessä järjestetään tammikuussa sprinttihiihtokilpailu, ladusta maksuton harrastajille.

Olympiastadionin remontti valmistuu ensi kesänä. Talvella 2021 stadionilla pitäisi hiihtää 800 metrin keinolumiladulla.­

26.3. 12:20

Helsingin Olympiastadionille tehdään tammikuussa 2021 noin 800 metrin mittainen keinolumilatu, jossa hiihdetään tiistaina 26.1.2021 kansainvälinen huipputason sprinttikilpailu.

– Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on tietoinen hankkeestamme ja kiinnostuksestamme maailmancupin osakilpailuksi, mutta ensimmäinen vuosi mennään show-painotuksella. Haluamme rakentaa Super Bowl -tyyppistä meininkiä, kertoo tapahtuman järjestävän Nordic Ski Finlandin toimitusjohtaja Jari Töykkä.

Kutsukilpailuun otetaan noin 20 kansainvälistä huippua, puolentusinaa kotimaan kärkihiihtäjää ja muutama karsintojen kautta erävaiheeseen edennyt kansallisen porukan urheilija.

Sprinttikilpailun konsepti on muuten sama kuin hiihdon maailmancupissa, mutta kutsutut hiihtäjät etenevät ilman karsintoja 30 urheilijan puolivälieriin. Kilpailussa 800 metrin rata kierretään kahdesti. Radalle rakennetaan keinotekoisia mäkiä, mutta ei motocross-henkisiä hyppyreitä.

Naisille ja miehille on omat sarjat. Krista Pärmäkoski on ensimmäinen kilpailuun kiinnitetty nimi.

– Koskaan aiemmin Olympiastadionilla ei ole järjestetty hiihtokilpailuja. Aiomme luoda vuosittaisen tapahtuman, joka pidetään Salpausselän kisojen jälkeen. Parhaat hiihtäjät, huollot ja muut sidosryhmät ovat silloin luontaisesti Suomessa, Hiihtoliiton omistavan Nordic Ski Finlandin toimitusjohtaja Töykkä sanoo.

Kilpailussa on jaossa maailmancup-tason palkintorahat ja bonuksia.

Tupa täyteen

Tapahtumajärjestäjä teki kyselyn suunnitelmistaan, ja sai vankan tuen.

– Noin 2,1 miljoonaa suomalaista ilmoitti kiinnostuneensa tapahtumasta, miljoona ihmistä suunnittelee tulevansa paikalle ja 40 000 kertoi tulevansa sadan prosentin varmuudella. Tarkoituksenamme on täyttää tupa.

Uusitulla stadionilla on 36 000 katsojapaikkaa.

– Lähes miljoona ihmistä on kiinnostunut hiihtämään stadionilla, 110 000 ihmistä kertoi hiihtävänsä varmasti.

Kansainvälinen sprinttihiihtokilpailu järjestetään 26.1.2021.­

Olympiastadionin keinolumilatuprojektin nimi on Helsinki Ski Weeks. Töykän mukaan hankkeen budjetti on yli miljoona euroa.

– Taloudellinen riski versus potentiaali on erittäin kohtuullinen, riski on hallittavissa. Suurin riskimme on, että korona jatkaa kulkuaan ja joudumme siirtämään tapahtumaa. Siihenkin ollaan varauduttu, Töykkä linjaa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat