Junioreissa mitaleita rohmunnut Ilves Ringette kasvattaa pelaajia lajin huipulle. - Urheilu - Aamulehti

Junioreissa mitaleita rohmunnut Ilves Ringette kasvattaa pelaajia lajin huipulle – ”Parin vuoden päästä meillä on kaksi kentällistä naisten maajoukkuepelaajia”

Ilveksen edustusjoukkueen tavoitteena on pelata jo ensi kaudella ylimmällä sarjatasolla.

Ilves Ringeten B-junnujen harjoitusringissä ovat mukana muun muassa Lotta Kujala (vas. takarivissä), Luna Reunanen, Neea Turunen, Peppi Nurmi ja Hanna Laitila (alarivissä vas,) sekä Lili Reunanen.

27.11.2019 8:00

Aamulehti

Ilves Ringette on harpannut lajin huipulle junioreissa, mutta myös edustusjoukkueen tavoitteet ovat korkealla.

Aamulehti jututti Ilveksen ringettejaoston puheenjohtajaa Pekka Karvista ja valmennuspäällikköä Mika Turusta Tesomalla. He uskovat omavaraisen Ilveksen valoisaan tulevaisuuteen.

– Pääsimme 5-6 vuotta sitten nuorissa huipulle, kun C-juniorimme olivat olla säännöllisesti kuuden parhaan kastissa valtakunnallisesti. Ensimmäinen SM-mitali tuli neljä kautta sitten. Sitten tuli B-nuorten mitali, sitten jo C-juniorien SM-kulta. Viime kaudella C- ja B-juniorimme voittivat Suomen mestaruuden. Nyt olemme johtava ringetten junioriseura, Karvinen kehaisee.

Karvinen on ollut lajijaoston puheenjohtajana 15 vuotta. Turunen tuli mukaan viitisen vuotta sitten jääkiekon puolelta.

Ilveksellä on tällä hetkellä seitsemässä ikäryhmässä joukkue ja lisäksi naisten harrastusryhmä (Ladyt) sekä luistelu/ringettekoulu.

– Viime kaudella meillä oli ennätysmäärä lisenssejä, kaiken kaikkiaan yli 200 eli olemme suurehko ringetteseura, Karvinen laskee.

Suomessa on lajin pelaajia noin 3 000, luistelukoululaiset ynnä muut mukaan laskien harrastajien määrä on 4 000 hujakoilla.

Mika Turunen ja Pekka Karvinen ohjaavat Ilves Ringetteä kohti vielä nykyistäkin komeampaan menestystä.

Ilveksen B-juniorien harjoitusryhmän treeneissä oli vauhtia Tesoman jäähallissa.

Tampereen naapurissa NoU Ringette on valtakunnan huipulla. Sinne Ilveskin pyrkii, mutta maltilla omaa projektia rakentaen.

– Yritämme kasvattaa omista junioreista edustusjoukkueeseen pelaajia. Emme haali pelaajia muualta, Karvinen selvittää strategiaa.

Ilves haluaa jo tällä kaudella kivuta lajin ylimmälle tasolle.

– Meillä on selkeä tavoite nousta SM-sarjaan, Turunen tähdentää.

Ilveksen naisten edustusjoukkueen syksy Ykkössarjassa päättyi hyvissä tunnelmissa, kun se saavutti paikan alempaan SM-jatkosarjaan. Siinä pelaavat Ykkössarjan kolme parasta sekä SM-runkosarjan kaksi viimeistä. Kolminkertainen jatkosarja alkaa 7. joulukuuta. Sen jälkeen pelataan vielä pudotuspelit. Kaksi parasta joukkuetta pelaa ensi kaudella SM-sarjassa.

Nousu on kuitenkin vain ensimmäinen etappi. Ilveksen tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla.

– Tämä on kilpaurheilua. Meillä on erittäin nuori joukkue, mutta jos sen runko säilyy, niin muutaman vuoden kuluttua meillä on saumat mennä pitkälle. Silloin meillä on kenties kaksi kentällistä pelaajia maajoukkueessa, Karvinen visioi.

Tukikohta Tesomalla

Ilveksen edustusjoukkue ja vanhemmat juniorit pelaavat ja harjoittelevat Tesomalla. Siellä on hienoon kuntoon remontoidun hallin ansiosta hyvät puitteet.

Nuoremmat juniorit elävät kiertolaiselämää. Harjoituksia on eri halleissa.

Ringette ei ole kallis harrastus ainakaan jääkiekkoon tai taitoluisteluun verrattuna.

– Pelaajakohtaiset vuosimaksut ovat nuorimmilla 300–400 euroa kaudessa. Se on mielestäni kohtuullinen hinta, kun toimintaa on yli kymmenen kuukautta vuodessa. Isommilla vuosimaksu pyörii 1 500 euron paikkeilla, Karvinen kertoo.

Juniorimaajoukkueessa monta Ilves-peluria

Ilveksen pelaajia vilisee jo juniorimaajoukkueessa. Viime viikonvaihteessa 18-vuotiaiden maajoukkueen leirillä oli seitsemän Ilveksen kasvattia.

Naisten ja nuorten U21 MM-kisat pelataan tällä viikolla Burnabyssa Kanadan länsilaidalla.

Ilveksen hyökkääjä Petra Hyökyvaara ja maalivahti Siiri Uusitalo ovat mukana nuorten MM-kisajoukkueessa. Naisten maajoukkueessa ei – vielä – ole Ilveksen nykyjoukkueen pelureita.

– Mutta kyllä me haluamme sinnekin pelaajia saada. Se on iso asia meille. Sitä kautta saamme näkyvyyttä, Turunen muistuttaa.

Tausta

Suomi hakee jo seitsemättä peräkkäistä MM-kultaa – laadukas harjoittelu takaa menestyksen

Suomi on voittanut ringeten naisten MM-kisoissa maailmanmestaruuden kuusi kertaa peräkkäin .

Tämän vuoden MM-finaalit Kanadan ja Suomen kesken pelataan loppuviikon aikana Burnabyssa Kanadassa.

Ensimmäinen finaali on varhain perjantaiaamuna (5.50) Suomen aikaa. Toinen sunnuntain vastaisena yönä (00.10) ja kolmas tarvittaessa vielä maanantain vastaisena yönä.

Kanadassa on kymmenen kertaa enemmän lajin harrastajia kuin Suomessa. Miksi Suomi kuitenkin menestyy Kanadaa paremmin?

– Junioreissa Kanada ja Suomi ovat samalla tasolla. Pelit ovat tiukkoja U21-ikäluokassa. Naisissa ero kasvaa Suomen eduksi, kun Suomessa huiput harjoittelevat todella laadukkaasti. Kanadassa ei juuri harjoitella, mutta pelataan paljon, Ilves Ringetten puheenjohtaja Pekka Karvinen selvittää.

Nokialainen NoU Ringette on valtakunnan kärkiseura. Naisten MM-joukkueessa on viisi nokialaisseuran pelaajaa; maalivahti Kaisa Katajisto, puolustajat Emmi Merelä, Kaisa Viren ja Miranda Välisaari sekä hyökkääjä Roosa Salonen.

Nuorten U21-joukkueessa pelaavat nokialaisista maalivahti Oona Keskinen sekä hyökkääjä Ronja Lahtivirta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: