YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina keskustelemaan Trumpin Jerusalem-päätöksestä

JIM LO SCALZO
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina keskustelemaan Trumpin Jerusalem-päätöksestä

Presidentti Donald Trump allekirjoitti tunnustuksensa eilen Suomen aikaa.

STTNew York

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina hätäkokoukseen keskustelemaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätöksestä. Kokous alkaa Suomen aikaa viideltä illalla, mutta asialistalla on muitakin asioita.

Kokousta vaativat Bolivia, Egypti, Ranska, Italia, Senegal, Ruotsi, Britannia ja Uruguay.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti Suomen aikaa eilen illalla tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Trumpin päätös herätti odotetusti vastalauseiden myrskyn.

Esimerkiksi palestiinalaisjärjestö Hamas sanoi Trumpin päätöksen avanneen "helvetin portit". Järjestön edustaja Ismail Radwan kehotti arabeja ja islamilaisia valtioita katkaisemaan talous- ja poliittiset siteet Yhdysvaltain lähetystöön. Palestiinan vapautusjärjestö PLO puolestaan sanoi Trumpin päätöksen tuhoavan kahden valtion ratkaisun.

Myös palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mielestä päätökset ovat paheksuttavia ja mahdottomia hyväksyä. Ne kaivavat maata kaikkien rauhanpyrkimysten alta, Abbas sanoi.

Turkki puolestaan luonnehti Trumpin päätöstä vastuuttomaksi ja laittomaksi.

–Me tuomitsemme Yhdysvaltain hallinnon vastuuttoman lausunnon. Päätös on kansainvälisen oikeuden ja YK:n päätöslauselmien vastainen, sanoi Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu Twitterissä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres arvosteli Trumpin päätöstä epäsuorasti. Guterres varoitti, että Jerusalemin status täytyy ratkaista suoraan Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluissa.

–Heti aloittaessani YK:n pääsihteerinä olen puhunut kaikkia yksipuolisia toimia vastaan, jotka voivat vaarantaa rauhan mahdollisuuden israelilaisten ja palestiinalaisten kesken, Guterres sanoi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron luonnehti Trumpin päätöstä valitettavaksi. Hän vahvisti Ranskan ja Euroopan sitoutumisen kahden valtion ratkaisuun, jossa Israel ja palestiinalaiset eläisivät rinta rinnan rauhassa kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Jerusalemin kiistanalainen asema

Lausunnossaan Trump kertoi myös määränneensä ulkoministeriön valmistelemaan Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin.

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan ulkoministeriö ryhtyy pikaisesti suunnittelemaan suurlähetystön siirtoa.

Trump sanoi lausunnossaan olevansa edelleen sitoutunut Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin. Hän kehotti myös uudenlaiseen lähestymiseen konfliktin ratkaisemiseksi.

Trumpin mukaan varapresidentti Mike Pence matkustaa Lähi-idän alueelle lähiaikoina.

Israel sai Jerusalemin itäosan haltuunsa Jordanialta kuuden päivän sodan aikana 1967 ja liitti sen myöhemmin itseensä. Tätä ei kansainvälinen yhteisö ole tähän päivään mennessä tunnustanut, mutta Israel julisti jakamattoman Jerusalemin pääkaupungikseen.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Israel on pyrkinyt laittomasti ja väkivaltaisesti tuhoamaan palestiinalaisen yhteiskunnan rakenteet. Jerusalemissa jopa Israelin oikeuden silmissä lailliset kiinteistöjen omistukset ovat siirtyneet juutalaiseen omistukseen vahvemman oikeudella. Järjestelmällinen tuho täyttää kansanmurhan määritelmät. Sorretun osapuolen turvautuminen terroristiseen sissisotaan on ymmärrettävä, mutta ei hyväksyttävä, seuraus.

    Saakohan Yhdysvallat uuden väkivallan aallon aikaa ja Israelin tankit taas jyräävät palestiinalaiset? Myös Pohjois-Korean kanssa kriisi kuumenee Trumpin kiihkoillessa.

  • Nimetön

    Palestiinalaiset puhuvat rauhasta, mutta itse lähettävät raketteja, terroristeja, kaivavat tunneleita Israeliin. EU on määritellyt Hamasin terroristijärjestöksi, joten miksi noita pitäisi edes kuunnella? Lisäksi nuo maat vallattiin Jordanialta, joka kahden muun maan kanssa hyökkäsi Israeliin. Vasemmisto on kovasti kiinnostunut tuosta, mutta aktiivisesti unohtaa oman kotimaan, josta vietiin Karjalan ja muut alueet. Meillä sentään olisi ihan oikea syy saada nuo alueet takaisin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio