Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson jättää tehtävänsä – Tutkija: "Ei tullut yllätyksenä"

DAI KUROKAWA
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson jättää tehtävänsä – Tutkija: "Ei tullut yllätyksenä"

Rex Tillerson toimi Yhdysvaltojen ulkoministerinä helmikuusta 2017.

Arttu RantakärkkäAamulehti, STT

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson jättää tehtävänsä, kertoo presidentti Donald Trump. Tillersonin korvaa CIA:n johtaja Mike Pompeo. Pompeon vastaavasti korvaa Gina Haspel, josta samalla tulee ensimmäinen nainen Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun johdossa.

Washington Postin mukaan Trump pyysi Tillersonia luopumaan tehtävistään viime viikon perjantaina. Tillerson oli tuolloin vierailulla Afrikassa ja palasi Yhdysvaltoihin maanantaina.

–Olen ylpeä saadessani nimittää Mike Pompeon, CIA:n nykyisen johtajan uudeksi ulkoministeriksi. Mike on valmistunut (Yhdysvaltojen sotilasakatemia) West Pointista parhain arvosanoin, palveli kunnialla armeijassamme ja valmistui Harvardin lakitieteellisestä. Hänen uransa Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa on ollut puoluerajat ylittävää, Trump kuvaili tiedotteessa.

–Haluan kiittää Rex Tillersonia hänen palveluksestaan. 14 kuukaudessa olemme saaneet aikaan paljon, ja toivon kaikkea hyvää hänelle ja hänen perheelleen.

Trump ja Tilllerson ovat olleet napit vastakkain jo pitkään. Trumpin mukaan Tillerson on liian perinteinen ajattelussaan. Presidentti halusi vaihtaa ulkoministerin ennen kuin tulevaisuudessa häämöttävät neuvottelut Pohjois-Korean kanssa alkavat.

Tillersonin lähtö ei tullut suurena yllätyksenä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Aaltola sanoi STT:lle, että Tillersonin asettuminen eri linjoille presidentti Donald Trumpin kanssa useissa kysymyksissä ennakoi, että ura ministeriön johdossa ei jatkuisi.

Linjaero tuli esille muun muassa kommenteissa koskien Britannian ja Venäjän kiistaa ex-agentin myrkytyksestä. Tillerson asettui tukemaan pääministeri Theresa Mayta, mutta Valkoinen talo varoi syyttämästä Venäjää suoraan.

Ron Sachs / ZUMA Press
CIA-johtaja Mike Pompeosta tulee Yhdysvaltojen uusi ulkoministeri.

CIA-johtaja Mike Pompeosta tulee Yhdysvaltojen uusi ulkoministeri.

Päivitety 13.3.2018 kello 15.28: Lisätty Mika Aaltolan kommentit.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Valdemar

    Voi kunpa Suomessakin olisi presidentillä valta erottaa ministereitä. Tälläkin hetkellä siihen olisi tarvetta!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio