Yhdysvallat vaatii diplomaatti- ja kauppasuhteiden katkaisemista Pohjois-Koreaan

Yhdysvallat haluaa Kiinan katkaisevan myös raakaöljyn viemisen Pohjois-Koreaan

JUSTIN LANE
Yhdysvallat vaatii diplomaatti- ja kauppasuhteiden katkaisemista Pohjois-Koreaan
STT

Yhdysvallat on vaatinut kaikkia valtioita katkaisemaan diplomaattiset sekä kauppasuhteet Pohjois-Korean kanssa vastauksena maan viimeisimpään ohjuskokeeseen.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley esitti asian keskiviikkona pidetyssä YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa. Turvallisuusneuvoston kokoontumista vaativat Yhdysvaltojen lisäksi Japani ja Etelä-Korea sen jälkeen, kun Pohjois-Korea teki viimeisimmän ohjuskokeensa. Pohjois-Korea teki ohjuskokeen tiistaina.

Kokouksessa Haley myös varoitti, että Pohjois-Korean alue "tuhotaan kerta kaikkiaan", jos sota syttyy.

–  Pohjois-Korean diktaattori (Kim Jong-un) teki valinnan, joka tuo maailman lähemmäksi sotaa, ei kauemmaksi siitä, Haley sanoi neuvoston jäsenille.

Kiinalle lisää painetta

Haley kertoi kokouksessa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut Kiinan presidentti Xi Jinpingiä katkaisemaan raakaöljyn toimittamisen Pohjois-Koreaan. Haleyn mukaan Trump sanoi eilen käydyssä puhelinkeskustelussa Xin kanssa, että nyt on tultu pisteeseen, jossa Kiinan on katkaistava raakaöljy Pohjois-Korealta.

–  Tämä olisi käänteentekevä askel maailman yrityksissä pysäyttää tämä kansainvälinen hylkiö (Pohjois-Korea), Haley sanoi ladaten lisää painetta Pohjois-Korean kanssa kauppaa käyvälle Kiinalle.

Haley myös sanoi, että jos Kiina ei toimi öljyasiassa, Yhdysvallat ottaa asian omiin käsiinsä.

Tiukennetaanko pakotteita?

Trump vannoi keskiviikkona, että Pohjois-Koreaa vastaan asetettaisiin uusia "vakavia pakotteita". Esimerkiksi sekä Yhdysvallat että YK:n turvallisuusneuvosto ovat asettaneet jo aiemmin Pohjois-Korealle pakotteita. Toistaiseksi tietoa uusista pakotteista ei kuitenkaan ole tullut.

Ennen turvallisuusneuvoston kokousta Ranskan YK-lähettiläs Francois Delattre sanoi, että Pohjois-Korean vastaisia pakotteita tulisi tiukentaa.

Pohjois-Korean tuorein ohjuskoe on tuomittu maailmalla laajasti. Pohjois-Korea sanoi testanneensa onnistuneesti uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta. Myös Yhdysvaltain puolustusministeriön alustavien arvioiden mukaan kyse oli tämän tyyppisestä ohjuksesta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi kokeen jälkeen, että maasta on nyt tullut täysi ydinasevalta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio