Ulkomaat

Suomikin karkottaa yhden venäläisdiplomaatin – 14 EU-maata ilmoittanut karkotuksista

WILL OLIVER
Suomikin karkottaa yhden venäläisdiplomaatin – 14 EU-maata ilmoittanut karkotuksista

Tältä penkiltä Sergei Skripal ja hänen tyttärensä löytyivät huonossa kunnossa Britannian Salisburyssä.

STTBryssel/Helsinki

Suomi on päättänyt karkottaa yhden venäläisdiplomaatin vastatoimena Britanniassa tehtyyn hermomyrkkyiskuun.

Presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät maaliskuun alussa tehtyä iskua kokouksessaan tänään ja päättivät karkotuksesta. Suomi on tuominnut iskun ja ilmaissut tukensa Britannialle.

Valtioneuvoston mukaan on tärkeää, että asiassa ryhdytään toimiin sekä EU:ssa että kahdenvälisesti.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä pitävät asiasta tiedotustilaisuuden kello 17.30.

Voit seurata tilaisuutta täältä.

Muutkin EU-maat karkottavat

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi maanantaina, että14 EU-maata on päättänyt karkottaa venäläisdiplomaatteja vastalauseena Salisburyn hyökkäykselle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin Ranska on karkottamassa neljä diplomaattia ja Tanska kaksi. Reutersin tietojen mukaan Baltian maat Latvia, Liettua ja Viro olisivat nekin joukossa mukana.

Tusk kertoi EU-maiden koordinoidusta vastauksesta iltapäivällä Bulgarian Varnassa.

EU-maiden johtajat totesivat viime viikolla yhdessä, että Venäjä on todennäköisesti vastuussa hermomyrkkyiskusta entistä venäläisagenttia ja hänen tytärtään vastaan. Muuta todennäköistä selitystä ei EU-maiden mukaan ole. EU kutsuu Moskovan-lähettilään kotiin neuvonpitoa varten.

Konkreettisista vastatoimista maat päättävät ainakin toistaiseksi itsenäisesti.

Yhdysvallat karkottaa 60

Yhdysvallat karkottaa 60 venäläistä diplomaattia maasta vastatoimena Britanniassa tapahtuneeseen hermomyrkkyiskuun. Myös Venäjän lähetystö Seattlessa suljetaan.

Saksan ulkoministeriö puolestaan vahvistaa Twitter-tilillään, että maa on karkottanut neljä venäläisdiplomaattia. Myös muun muassa Tanska, Liettua, Puola ja Ukraina ovat ilmoittaneet karkotuksista.

Venäjän tiedustelupalvelun entinen eversti ja kaksoisagentti Sergei Skripal sekä hänen tyttärensä yritettiin murhata myrkyllä maaliskuun alussa. Useat maat sanovat uskovansa Venäjän olleen iskun takana.

Päivitetty 26.3. kello 16.55: Lisätty tieto Suomen tekemästä karkotuksesta

Päivitetty 26.3. kello 16.25: Lisätty uusia tietoja EU-maiden karkotuksista.

Päivitetty 26.3. kello 16.25: Päivitetty tietoja Baltian maista.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

 • Nimetön

  En sano, että Venäjä on syytön.
  Mutta on hieman outoa, että sitä epäillään ja EU-maiden johtajat toteavat Venäjän olevan todennäköisesti syypää ja heidän mielestään muuta todennäköistä selitystä ei ole.
  Mielestäni Suomi toimii tässä oikein ja johdonmukaisesti eikä lähde tekemään mitään ratkaisuja ennen kuin asia on todistettu oikeaksi. Toivottavasti Suomi pitää oikean linjansa.
  Ei pelkän todennäköisyyden perusteella voida mitään tuomioita antaa. Pitää olla pitävät todisteet.
  Ja jos niitä pitäviä todisteita ei Britannia pysty esittämään niin silloin asia jää valitettavasti spekuloinnin tasolle. Ei voi mitään.
  Toivottavasti Britannia pystyy ne todisteet julki tuomaan ja hyvin nopeasti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio