Tiede

Turvarobotti hankittiin suojelemaan kodittomia eläimiä, mutta se alkoikin terrorisoida kadulla asuvia ihmisiä – "Kertakaikkisen vastenmielistä"

Monet yritykset Yhdysvalloissa ovat palkanneet robotteja turvallisuutta valvomaan. Esimerkiksi Microsoft ja Uber ovat palkanneet kodittomia kadulta häätäneen robotin valmistaneen yrityksen turvarobotteja parkkipaikkojaan vartiomaan.

Knightscope
Turvarobotti hankittiin suojelemaan kodittomia eläimiä, mutta se alkoikin terrorisoida kadulla asuvia ihmisiä – "Kertakaikkisen vastenmielistä"

Turvahenkilöitä korvaavat ja heidän apunaan toimivat turvarobotit yleistyvät. Kaikki eivät ole tyytyväisiä siihen, miten ne toimivat ja käyttäytyvät. Kuvassa Knightscopen K5-robotti.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Eläinsuojelujärjestön toimitilojen lähiympäristöä vartioimaan palkatun turvarobotin toiminta San Franciscossa herätti niin paljon närkästystä, että robotin palkannut yritys joutui poistamaan robotin kadulta partioimasta.

Turvarobotin tehtävä oli alueen valvomisen lisäksi estää kodittomia majailemasta jalkakäytävällä SPCA-eläinsuojelujärjestön toimitilojen liepeillä.

Turvarobotti oli aloittanut työnsä San Franciscossa Missionin kaupunginosassa reilu kuukausi sitten marraskuun alussa.

–Työntekijämme eivät voineen lainkaan käyttää jalkakäytäviä, koska siellä oli telttoja, neuloja ja pyöriä, SPCA:n edustaja Jennifer Scarlett perusteli robotin käyttöön ottoa The San Francisco Business Timesissa.

Alueella tehtiin Scarlettin mukaan myös paljon automurtoja ja muita rikoksia.

–Eläinsuojaamme on murtauduttu kahdesti. Siellä on rikottu omaisuutta ja lahjoitettua rahaa on varastettu. Moni työntekijämme on valittanut autoilleen aiheutetuista vahingoista ja häirinnästä parkkipaikalla, kun he ovat poistuneet töistä pimeän aikaan, yrityksen edustaja Krista Maloney sanoo teknologiauutisia välittävän TechCrunch-sivuston uutisessa.

–Olemme käyttäneet merkittäviä summia rahaa turvahenkilöiden palkkaamiseen, jotta voimme taata työntekijöidemme ja eläinten turvallisuuden. Mutta alue on iso, eivätkä he voi olla joka paikassa samaan aikaan.

Tilannetta parantamaan palkattiin Knightscope-yrityksen turvarobotti K5.

Turvarobotti on sukkulanmuotoinen, noin puolitoista metriä pitkä laite, joka pystyy etenemään yli neljä kilometriä tunnissa. Painoa sillä on reilut 150 kiloa.

Robotti pystyy muun muassa lukemaan 300 rekisterikilpeä tunnissa ja tunnistamaan ihmisiä, jotka on luokiteltu sen muistiin ei-toivotuksi-henkilöksi.

Kodittomien ottaminen maalitauluksi suivaannutti

Entinen koditon Samuel Dodge ei ollut uskoa, että robottia on alettu käyttää kodittomien häätämiseen kadulta.

Jalkakäytävillä partioinut robotti herätti kuitenkin paljon närkästystä ja ihmetystä alueella liikkuneiden ihmisten keskuudessa.

Robotin kerrottiin muun muassa häirinneen koirien ulkoiluttamista alueella.

Twitterissä alkoi levitä kommentteja, joissa suhtauduttiin erityisen kielteisesti siihen, että robotti oli ottanut kohteekseen kadulla majailevat kodittomat ihmiset.

Kodittomien asiaa ajavan NLCHP-järjestön twiitissä eläinsuojelujärjestön toimia kuvaillaan "sydämettömäksi" ja "tunteettomaksi".

Peliyrityksessä työskentelevä kongressiehdokas Brianna Wu on itsekin ollut koditon. Hänen mielestään SPCA:n toiminta oli "kertakaikkisen vastenmielistä".

Paheksunnan myötä San Franciscon kaupunki kehotti SPCA:ta poistamaan robotin kadulta sakon uhalla.

Näin tapahtuikin, mutta järjestön edustajan mukaan vain toistaiseksi. Robotin käytöstä neuvotellaan kaupungin edustajien kanssa.

Turvarobotit yleistyvät

Turvarobotit, ruokaa kuljettavat ja muut palvelurobotit ovat alkaneet ilmaantua kaupunkeihin eri puolella Yhdysvaltoja.

K5-turvarobotin valmistaneen Knightscope-yrityksen turvarobotit valvovat ympäristöä kameroiden, lasereiden ja lämpöhavaitsimien avulla.

Robotteja voi vuokrata muutaman dollarin tuntihintaan eli robotit ovat eläviä turvahenkilöitä halvempia.

Yrityksen edustajan mukaan robottien tehtävä on välittää tietoa elävälle ihmiselle ja toimia hänen silminään ja korvinaan. Tarkoitus ei ole, että robotit ahdistelevat ihmisiä.

Knightscopella on asiakkaita jo ainakin viidessä osavaltiossa. Robotteja ovat palkanneet esimerkiksi Microsoft ja Uber paikoitusalueitaan valvomaan.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Yhdysvalloissa on 40 miljoonaa ihmistä köyhyysrajan alapuolella ja useat paikat alkavat tehdä kadulla asumisesta laitonta. Esimerkiksi julkisella paikalla virtsaaminen on rike ja julkisia vessoja ei ole. Sakkoja koditon ei tietenkään voi maksaa ja sakkojen maksamatta jättämisestä voi päätyä vankilaan jonka jälkeen olet rikollinen jonka on entistä vaikeampi saada asuntoa tai työpaikkaa.

  • Nimetön

    Robotit näyttävät toimivan tarkoitukseensa yhtä hyvin kuin nykyiset responsiiviset (mutta lähinnä mobiilikäyttäjille ja paikannukseen palvelunsa perustavat) nettisivut. Internetistä on tullut visuaalisesti ruma, kankea, tylsä ja sensuroitu ja ennen kaikkea pöytäkoneella toimimaton. Robotit ja tekoäly taas ovat toistuvasti epäonnistuneet tehtävissään. Onhan tekoälyä kokeiltu myös keskustelupalstojen moderaattorina ja MIcrosoftin julkaisema tekoälykeskustelija Tay opetettiin vain tunneissa Hitleriä ihannoivaksi rasistiksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio