Turvapaikanhakijoille puuhataan suurta säilytyskeskusta EU:n ulkopuolelle – mukana ainakin Saksa, Hollanti, Itävalta ja Tanska

Mads Claus Rasmussen / EPA
Turvapaikanhakijoille puuhataan suurta säilytyskeskusta EU:n ulkopuolelle – mukana ainakin Saksa, Hollanti, Itävalta ja Tanska

Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussen kuvattuna Kööpenhaminassa toukokuun lopulla.

Teppo Ovaskainen

Euroopassa on käynnissä hanke eräänlaisen suuren karkotuskeskuksen tai turvapaikanhakijaleirin perustamiseksi Euroopan unionin ulkopuolelle.

Ideana on vähentää Euroopan houkuttelevuutta ja turvapaikanhakijoiden määrää EU-alueella siirtämällä ainakin hylätyn päätöksen saaneet turvapaikanhakijat leirille unionin ulkopuolelle. He olisivat leirillä kunnes karkotus pantaisiin toimeen. Ajatus turvapaikanhaun painopisteen siirtämisestä Euroopan ulkopuolelle on ollut toistuvasti esillä Suomessakin.

Eurooppalaisissa keskusteluissa ovat uutistoimisto Reutersin mukaan olleet mukana ainakin Saksa, Hollanti, hyvin maahanmuuttokriittisen oikeistohallituksen johtama Itävalta sekä Tanska, jonka pääministeri Lars Lokke Rasmussen kertoi keskusteluista tanskalaismedialle.

Rasmussenin mukaan pilottihanke voisi toimia pohjana uudelle eurooppalaiselle turvapaikkajärjestelmälle. Nyt puheissa oleva EU:n ulkopuolinen leiri ei sijaitsi Afrikassa, kuten aiemmin on esitetty, vaan Euroopassa, mutta unionin alueen ulkopuolella.

Tarkoituksena on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää Euroopassa ja ylipäätään karistaa Euroopan houkuttelevuutta turvapaikanhaun kohteena. Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät enää voisi jäädä hakemuksen kohdemaahan esimerkiksi valitusprosessien turvin vaan heidät toimitettaisiin leirille.

–Suoraan sanottuna: uusi keskus sijaitsisi maassa, joka ei ole siirtolaisten tai ihmissalakuljettajien lempikohteita, Rasmussen sanoi.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz vahvisti Reutersin mukaan suunnitelmat. Hän lisäsi keskustelujen olevan jo pitkällä, kuten Rasmussenkin oli kertonut.

–Me ehdotimme jo kauan sitten, että olisi järkevää tarjota turvaa Euroopan unionin ulkopuolella niin, että siirtolaiset saisivat tarvitsemaansa suojelua, mutta eivät voisi valita parasta järjestelmää Euroopan sisällä, Kurz sanoo.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vastasi aloitteeseen ilmoittamalla, ettei hän suoralta kädeltä vastusta sitä, New York Times kertoo.

Pääministeri Rasmussenin liberaalipuolueen lisäksi Tanskassa ehdotusta tukee myös opposition demaripuolue. Tanskan demaripuolue on esittänyt turvapaikkahakemusten käsittelyn siirtämistä kokonaisuudessaan Euroopan ulkopuolelle. Suomessa EU:n tai Euroopan ulkopuolista vastaanottokeskusta ovat esittäneet ainakin oppositiopuolue perussuomalaiset sekä hallituspuolue Siniset. Myös SDP:n eduskuntaryhmän piiristä vastaavaa on väläytetty.


Kommentit (12)

  • Oikea suunta

    Eurooppa on menossa oikeaan suuntaan asian käsittelemisessä vaikka suomessa asia on edelleen tabu. Viranhaltijoiden, poliitikkojen ja lehdistöä suitsitaan jonkin käsittämättömän perustelun voimalla vaikenemaan tilanteessa jossa varsinkin tarvitaan laajaa rohkeaa keskustelua. Tällä hetkellä suhteemme EU:hun on monella tapaa epäterve. Isoissa linjauksissa joiden läpivientiin tarvitaan laaja konsensuksenomainen yleinen hyväksyntä poliitikkomme istuu hymyillen brysselissä ja vannovat yhteisen euroopan nimeen. Mutta kun eteen tulee kotimaassa jokin asia jolla on heijastuksia poliittiseen kenttään ja jopa suoraan puolueeseen piiloudutaan virkamieskoneiston taakse jonka tuloksena on vaikeneminen tai yksittäisen virkamiehen haihatelma. Nyt on hetki keskustella, euroopan juna on maahanmuuttoasioissa lähdössä suuresti mutta kotimaassa poliitikot varovat tekemästä mitään ennen ensi vuoden vaaleja. Ja media komppaa sulkemalla kanavat keskustelulle. Mikä suomea oikein vaivaa?

  • Eki

    Tämä on juuri se oikea tapa hoittaa pakolaisongelmaa. Leiri ja selvityskeskukset Euroopan ulkopuolelle. Näin ongenonkijat erotellaan heti ja oikeat avuntarvitsijat saavat turvan. Mutta tämähän ei meidän sisäministerillemme käy.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio