Trump vaatii eurooppalaisilta sotilasmenojen tuplaamista – ja ylikin

Keskiviikkona illalla Nato-keskusteluja vielä hyviksi kutsunut Yhdysvaltojen presidentti piikitteli torstaina aamulla taas Saksaa ja "muita rikkaita".

CHRISTIAN BRUNA
Trump vaatii eurooppalaisilta sotilasmenojen tuplaamista – ja ylikin

Donald Trumpilla on joka aamu uusi ja useimmiten epämiellyttävä yllätys Yhdysvaltojen eurooppalaisille Nato-liittolaisille.

Matti Mörttinen

Suomeen sunnuntaina saapuva Donald Trump aloitti Euroopan-kiertueensa toisen päivän rajulla vaatimuksella Yhdysvaltojen Nato-liittolaisille:

Valkoisen talon isäntä sanoo, että sotilasliiton jäsenmaiden on aikanaan vielä nostettava puolustusmenot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Se tarkoittaisi varustelumenojen yli kaksinkertaistamista. Tällä hetkellä Nato-maat ovat sitoutuneet tavoittelemaan kahden prosentin tasoa. Useimmat ovat siitä kaukana. Esimerkiksi vanhenevan puolustuskalustonsa kanssa tuskaileva Saksa on alle 1,5 prosentin tasolla.

Näin Trumpin pelolla odotettu Eurooppa-viikko on alkanut varsinaisena vuoristoratana. Republikaanipresidentti aloitti leimaamalla Saksan "Venäjän vangiksi". Hän viittasi lausunnollaan kaasuputkeen, jota pitkin Saksa saa täytettä energiatarpeisiinsa Venäjältä.

Keskiviikkona iltapuolesta Washingtonin valtias oli vaihteeksi sopuisalla päällä. Hän istui kameroiden edessä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin vieressä ja totesi keskustelujen Nato-maiden kesken sujuvan hyvin.

Torstaiaamuna Trump sitten käynnisti taas itselleen tyypillisen Twitter-paraatin. Hän aloitti kotimaisilla purkauksilla, mutta siirtyi heti perään moittimaan "Saksaa ja muita rikkaita Nato-maita", jotka välttelevät vastuutaan puolustusmenoista.

–Kaikkien Nato-maiden pitää saavuttaa kahden prosentin tavoitteensa, ja sen on lopulta noustava neljään prosenttiin, presidentti twiittasi – jälleen kerran huutomerkkiin lopettaen.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Luftwaffen paluu

    Trump on aivan oikeassa Euroopan Nato-maiden – etenkin Saksan – lusmuilusta sotilaallisesta valmistautumisesta Euroopan puolustamiseen. Saksan pitää varustautua kunnolla ja sen kannattaisi mielestäni keskittyä ilmavoimiin ja hankkia esim. Eurofighter Typhooneja runsaasti eli sellainen määrä, että niillä voidaan suojella välittömästi kaikkia Euroopan Nato-maita, jos niiden kimppuun Venäjä hyökkäisi. Ensi tuntien välitöntä voimaa Nato tarvitsee.

  • Nimetön

    Naton perus tarkotus onkin nykyään saada USA soteteollisuuden tehtaat pyörimään täysillä ja voitoa tulemaan runsaasti.
    Kun USA pressan vaalien suurinmipien tukijoihin kuuluu juuri aseteollisuus siksi aseita on myytävä muualle ja myös käytetävä itse reilusti.
    Eli uusia soteretkiä on tehtävä johonkin jotta kalustoa saadaan hävitettyä ja uusitua siten.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio