Trump sanoi uskovansa Natoon – presidentti odottaa Putinin tapaamista innolla ja aikoo kysyä tältä vaaleihin sekaantumisesta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi päätöspuheenvuorossaan Nato-huippukokouksessa, että hän uskoo puolustusliittoon. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Trump on vaatinut Nato-maiden nostavan maksuosuuksiaan jo tammikuuhun 2019 mennessä.

CHRISTIAN BRUNA
Trump sanoi uskovansa Natoon – presidentti odottaa Putinin tapaamista innolla ja aikoo kysyä tältä vaaleihin sekaantumisesta

Donald Trump piti pitkähkön tiedotustilaisuuden Nato-matkansa päätteeksi Brysselissä.

Saara TunturiAamulehti, Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump katkaisi päätöspuheenvuorossaan ainakin toistaiseksi huhut siitä, että Yhdysvallat olisi irtautumassa puolustusliitto Natosta. Trump sanoi puheenvuorossaan yhden jälkeen torstaina iltapäivällä, että hän uskoo puolustusliittoon ja neuvotteluissa päästiin paljon eteenpäin muiden Nato-maiden kanssa.

Trump sanoi useaan otteeseen, että maat ovat sitoutuneet nostamaan puolustusmäärärahaosuuksia Naton sisällä noin 33 miljardia dollaria nykyisestä. Presidentti myös muistutti, että riippuen laskutavasta, Yhdysvallat maksaa Naton menoista tällä hetkellä 70–90 prosenttia.

–Yhdysvaltoja ei ole kohdeltu reilusti. Nyt Nato on paljon vanhempi kuin kaksi päivää sitten, Trump sanoi monikymmenpäisen toimittajakunnan edessä.

Nato-maat istuivat hätäkokouksen torstaiaamuna Trumpin määrärahavaatimusten takia. Trumpin tiedotustilaisuudesta päätellen, kielenkäyttö on ollut todella kovaa, jos todella on niin, että maat nostavat menojaan Trumpin kuvaamalla tavalla. Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan, että hän on ollut jämäkämpi kuin esimerkiksi viime vuoden kokouksessa.

Trumpin mukaan maat nostavat ”lähivuosien” aikana osallisuutensa Naton kustannuksista kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Presidentin mukaan tulevaisuuden tavoite on, että kaikkien maiden osuus on neljä prosenttia BKT:sta.

Kaksi Nato-lähdettä kertoi uutistoimisto Reutersille, että Trump olisi sanonut, että Yhdysvallat aikoo kulkea omaa tietään, mikäli puolustusliittoon kuuluvat maat eivät nosta määrärahojaan jo tammikuuhun 2019 mennessä.

Saksaa Trump kommentoi sanomalla, että hänellä oli hyvä keskustelu liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Vielä keskiviikkona Trump tylytti Saksaa sanomalla, että se on Venäjän vankina kaasuputkiyhteistyön takia.

Odottaa maanantaita

Trump sanoi odottavansa maanantain kohtaamista Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Helsingissä. Hän sanoi, että kaksikko keskustelee monista asioista, muun muassa Syyriasta ja Ukrainasta.

–Ja aion kysyä häneltä, vaikutitteko vaaleihimme, kyllä. En tiedä, mitä hän sanoo, mutta voin sanoa hänelle, että älä tee sitä enää, Trump sanoi toimittajalle.

Trump sanoi, että maat saattavat puhua myös ydinaseriisunnasta ja mahdollisesti sotaharjoituksista Itämerellä ja Baltian maissa.

Trumpilta myös kysyttiin, oliko Nato-mailla jotain tiettyä viestiä, jonka maat haluavat Trumpin vievän mukanaan Putin-pöytään.

–He kiittivät minua, että tapaan presidentti Putinin. Meillä ei ole isoa aikataulua, katsotaan, mihin keskustelu vie. Voi olla, että jotain tapahtuu tai sitten ei. Ihmisten kanssa tapaaminen on hienoa, Trump kommentoi.

Trumpin mukaan lopullinen päämäärä presidentti Putinin kanssa olisi se, ettei ydinaseita olisi enää missään maailmassa ja että maailmassa ei olisi konflikteja.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Turha meidän suomalaisten on Trumpia pelätä, sillä kyllä Putin pitää omistaan huolta. Tarvittaessa hän levittää Venäjän siivet yllemme kuten teki Krimillekin. Putinilla on täysi luotto meihin, sillä hän jopa sallii meillä porvaripresidentinkin. Niinistö on säyseä ja lojaali alamainen Putinille, joka tykkää tuosta asenteesta.

  • Nimetön

    Yep. Ostakaa lisää aseita, niin maailma pelastuu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio