Trump hyökkäsi inhokkiaan vastaan ja kirjoitti presidentin asetuksen – "Ihmiset voivat saada mahtavan vakuutusturvan"

Oikeusoppineet uskovat, että Trumpin presidentin asetus Obamacaren kampittamiseksi törmää laillisuusongelmiin.

MICHAEL REYNOLDS / EPA
Trump hyökkäsi inhokkiaan vastaan ja kirjoitti presidentin asetuksen –  "Ihmiset voivat saada mahtavan vakuutusturvan"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vilkutti kameroille sen jälkeen, kun hän oli allekirjoittanut presidentin asetuksen Yhdysvaltojen nykyisen terveydenhuoltolainsäädännön pohjan murentamiseksi. Trump sanoi, että uudistuksella miljoonat ja miljoonat ihmiset saavat paremman vakuutuksen.

Saara TunturiAamulehti, STT, Reuters

Koska kongressi ei ole saanut asiaa eteenpäin, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti torstaina presidentin asetuksen, jolla niin sanotun Obamacaren murentaminen alkaa toden teolla. Obamacare, Affordable Care Act, on nimitys terveydenhuoltouudistukselle, joka jää historiankirjoihin entisen presidentin Barack Obaman suurimpana poliittisena saavutuksena.

Trumpin tärkeimmäksi vaaliteemaksi nousi viime vuonna Obamacaren murentaminen. Trump on arvostellut uudistusta muun muassa sen hinnasta ja että kokonaisuus on tehoton. Trump on kutsunut uudistusta milloin miksikin ja julistanut sen kuolemaa.

–Obamacaren kustannukset ovat olleet törkeitä ja se on ollut tuhoisa, Trump sanoi torstaina.

Käytännössä Obaman uudistus toi sairausvakuutuksien piiriin noin 22 miljoonaa amerikkalaista, joilla ei aiemmin ollut mitään vakuutusta. Lakipaketti on ollut voimassa vuodesta 2010.

Presidentin asetus tarkoittaa valtaoikeutta, jolla presidentti voi ohittaa kongressin lainsäädäntöä koskevan prosessin. Obamacarea yritettiin pitkin kesää kaataa maan kongressissa, mutta ongelmaksi osoittautui repaleinen republikaanipuolue, jossa edes omat eivät uskoneet kaatamisen oleva oikea vaihtoehto. Syytä oli ehkä siinäkin, että useimmilla kerroilla kongressi joutui äänestämään käytännössä ei mistään, sillä Obamacarea kunnolla korvaavia lakiesityksiä ei ollut olemassa.

"Tällä uudistuksella ihmiset voivat saada mahtavan vakuutusturvan"

Trumpin asetuksessa pienyritykset ja yksityishenkilöt voivat liittyä yhteen ostaakseen sairausvakuutuksia.

Trump sanoi asetuksen lisäävän valinnanvapautta ja parantavan kilpailua. Lisäksi aikaisempaa parempi vakuutusturva ei maksa valtiolle juuri mitään. Trumpin mukaan uudistus olisi voitu ja se olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten.

–Tällä uudistuksella ihmiset voivat saada mahtavan vakuutusturvan. Ja kun sanon ihmiset, tarkoitan miljoonia ja miljoonia ihmisiä, Trump kehui.

Demokraattien mukaan Trumpin asetus johtaa halpojen sairausvakuutusten tulvaan, jossa nuoret ja terveet hankkivat halpoja ja suppeita vakuutuksia, kun taas vanhojen ja sairaiden vakuutusten hinnat ampaisevat ylös. Asetuksessa osavaltioiden rajat hämärtyvät, ja yhteen liittyneet yksityishenkilöt ja yritykset voivat etsiä mahdollisimman halpoja vakuutuksia, mahdollisimman löysillä rajoituksilla.

Trump haluaa myös, että halpoja ja vain vähän kattavia vakuutuksia voi jatkossa käyttää pitkään. Nyt minimivakuutuksia on saanut pitää vain kolme kuukautta.

Lue myös:

Nero Valkoisessa talossa soittaa Twitteriä kun Washington palaa

Trump purkaa Obamacarea –  Yhdysvalloissa jopa miljoonat naiset voivat menettää ilmaisen ehkäisyn

Surullinen ja uskomaton tarina viattomasta Amerikasta ja sen sydämettömästä johtajasta

Uutistoimisto Reutersin mukaan halvemmat vakuutukset eivät korvaa esimerkiksi äitiysneuvolakäyntejä ja vastasyntyneiden hoitoa, reseptilääkeitä ja päihde- ja mielenterveyshoitoa. Obamacaressa puolestaan nämä on vaadittu vakuutuksissa, joita pienyrityksille ja yksityisasiakkaille on myönnetty.

Kuten monia aikaisempiakin Trumpin uudistuksia, myös terveydenhuoltoasetusta vastustamaan on noussut jo nyt koko joukko järjestöjä. Myös osa vakuutusyhtiöistä vastustaa sitä. Asiantuntijat ovat myös uumoilleet, että asetus törmää laillisuusongelmiin.

Trumpin asetus tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2019.

Trumpin hallinto on jo aiemmin tehnyt toimenpiteitä, joilla Obamacarea on murrettu pala palalta. Sen ylläpitämiseltä on muun muassa leikattu tuntuvasti rahoitusta.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Tästä kannattaa nyt suomalaistenkin poliitikkojen ottaa mallia sotea sorvatessaan. Kyse ei saa olla ihmisten terveydestä vaan nimenomaan tuottoisien businessmahdollisuuksien luomisesta.

  • Nimetön

    Äkkiä ajatellen, onkos tässä sama idea kuin suomen sotessa, sairausvakuutushan voitaisiin poistaa jos suomen sote toteutuu, soten rahoitus on vielä utotopiaa. Sairausvakuutuksen asemasta ei tietääksei ole puhuttu sotea ajavien puolesta ei ole puhuttu, ei myöskään kysytty vatustajien puolelta. Sairausvakuutusmaksu on maksajilleen kyllä tuttu palkkakuitissa. Verotuksen periaatteet ovat kansalaisilta pimennossa. Kustannusten jako ollee levällään. Puhun siis suomen sotesta. Ollaanko itäpohjolan amerikka?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio