Tillerson ilmoitti USA:n tukevan Britannian arviota ex-agentin myrkytyksestä – May: Venäjällä on iltaan asti aikaa selittää, miten hermomyrkky päätyi Britanniaan

NEIL HALL / EPA
Tillerson ilmoitti USA:n tukevan Britannian arviota ex-agentin myrkytyksestä – May: Venäjällä on iltaan asti aikaa selittää, miten hermomyrkky päätyi Britanniaan

Autoa siirrettiin pois ostoskeskuksen parkkipaikalta Salisburyssa 11. maaliskuuta. Ostoskeskuksen penkiltä löydettiin aiemmin tiedottomina entinen venäläinen kaksoisagentti ja hänen tyttärensä.

STTBryssel

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan Yhdysvallat luottaa täysin Britannian ex-agentin myrkytystutkintaan sekä Britannian arvioon siitä, että Venäjä on todennäköisesti teon takana. Tillersonin mukaan sekä rikoksen tekijöihin että niihin, jotka antoivat määräyksen toteuttaa rikoksen, täytyy kohdistua riittävän vakavia seurauksia.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi eilen, että Venäjä on erittäin todennäköisesti entisen venäläisen kaksoisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytyksen takana. Isä ja tytär löydettiin aiemmin tässä kuussa tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Britannian Salisburysta. Viimeisimpien tietojen mukaan he ovat edelleen tehohoidossa ja kriittisessä tilassa. Vakavia oireita sai myös ensimmäisten joukossa ostoskeskukseen tullut poliisi. Hän on jo paremmassa kunnossa ja kykenee esimerkiksi puhumaan.

Mayn mukaan Skripalien murhayrityksessä käytettiin Novichok-nimistä hermomyrkkyä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön. Venäjällä on tiistai-iltaan asti aikaa selittää, miten kyseistä hermomyrkkyä on päätynyt Britanniaan.

–  Tämä on joko Venäjän suora hyökkäys Britanniaa vastaan tai sitten Venäjä on menettänyt mahdollisesti katastrofaalisesti vahingoittavan hermomyrkyn hallinnastaan ja se on joutunut jonkun muun tahon käsiin, May sanoi puhuessaan Britannian parlamentille.

–  Tämä murhayritys ei ollut rikos vain Skripaleja kohtaan, vaan Britanniaa kohtaan. Se vaaransi viattomien siviilien hengen, mitä Britannia ei voi hyväksyä maaperällään.

Britannia päättää toimista Venäjää vastaan saatuaan siltä selityksen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on puolestaan sanonut Naton olevan syvästi huolissaan entiseen venäläisagenttiin Britanniassa kohdistuneesta hyökkäyksestä. Asiaa maanantaina tiedotteella kommentoinut Stoltenberg sanoi Naton olevan yhteydessä Britannian viranomaisiin tapauksen johdosta. Hän myös sanoi Britannian olevan Naton arvostettu liittolainen.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

 • Kalle

  Niin, Venäjähän käy jo sotaa. Ei sen sitä tarvitse enää aloittaa. Itärintamalla kuolee jatkuvasti sotilaita eli siis Ukrainalta miehitetyillä alueilla.

  Suomalaiset poliitikot vain vetävät päänsä pensaaseen ihan kuin vanhoina yya-aikoina ja hokevat, että naapurissa ei mitään vikaa ja kauppaahan me tässä vain käydään.

 • Nimetön

  ”Eikö vois vaan aloittaa sodan venäjää vastaan, niin päästäis tästä ainaisesta kouhotuksesta eroon ja voitais taas muistella seuraavat sata vuotta itsenäisyyspäivänä sotaveteraaneja, jos on enään ketään muistelemassa.”

  Tuo on jopa loukkaavaa mitä sanot asiasta. Meitä on sentään vielä paljon jotka olemme nuo sodan kauhut läpikäyneet ja syvää kunnioitusta tuntien muistamme niitä jotka sen henkensä menettivät. Suuri on myös se sotaorpojen määrä joilla sen vuoksi ole ollut jompaa kumpaa vanhemmistaan ja pahimmassa tapauksessa ei kumpaakaan heistä.
  Kaikesta uhostasi huolimatta toivon, että et koskaan kokisi sitä samaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio