Tilanne kiristyy Länsirannalla ja Gazassa Trumpin edesvastuuttomaksi leimatun päätöksen takia

Suomen linja pysyy muuttumattomana.

ALAA BADARNEH / EPA
Tilanne kiristyy Länsirannalla ja Gazassa Trumpin edesvastuuttomaksi leimatun päätöksen takia

Yhteenottoja lähellä Länsirannalla sijaitsevaa Nablusia.

Olli Kuivaniemi, Tuomas Savonen, Saara Tunturi, Tuomas RimpiläinenAamulehti, STT, Reuters

Ainakin kolmisenkymmentä palestiinalaista on loukkaantunut yhteenotoissa eri puolin Gazaa ja Länsirantaa mielenosoituksissa, joissa protestoidaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Lue lisää päätöksen seurauksista:

Kolme asiaa: Mitä Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi merkitsee?

Jännitteiden pelätään purkautuvan lähipäivien aikana vakaviksi yhteenotoiksi. Israel onkin vahvistamassa sotilasvoimaansa alueilla.

Trumpin päätös on maailmalla leimattu edesvastuuttomaksi, ja sen pelätään tuhoavan Yhdysvaltain perinteisen varovaisen politiikan alueella.

Torstain aikana mielenosoittajat ovat sytyttäneet renkaita ja heittäneet kiviä israelilaissotilaita kohti. Israel on vastannut kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja jopa kovilla ammuksilla.

Gazasta on Israelin asevoimien mukaan ammuttu Israelia kohti kaksi rakettia, jotka jäivät kuitenkin lyhyiksi.

Suomi ei muuta linjaansa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomen linja Lähi-idän tilanteen suhteen on muuttumaton Yhdysvaltain uudesta Jerusalem-linjauksesta huolimatta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää lähetystönsä sinne Tel Avivista.

–Suomen linja tässä on muuttumaton, eli Suomi lähtee siitä, että haemme neuvottelemalla kahden valtion pysyvän ratkaisun tuolle alueelle, Sipilä sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Sipilä muistutti, että kahden valtion ratkaisu on myös EU:n lähtökohta Lähi-idän tilanteen ratkaisemiseksi.

Asia nousi esille kyselytunnilla kansanedustaja Peter Östmanin (kd.) esitettyä hallitukselle asiasta kysymyksen. Östman kysyi hallitukselta, voisiko Suomikin liittyä Yhdysvaltain uuteen linjaukseen.

"USA ei voi enää toimia välittäjänä"

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Jerusalemin asema on äärimmäisen herkkä koko Lähi-idän rauhanprosessin kannalta.

Vanhanen toivoo Yhdysvaltain harkitsevan Jerusalem-ratkaisuaan vielä kertaalleen.

–Toivottavasti peruuttavat sen. Peruuttaminen tässä vaiheessa olisi kuitenkin pienin paha, Vanhanen sanoi torstaina.

Vanhasen mukaan Yhdysvallat menettää ratkaisullaan mahdollisuuden toimia välittäjänä Lähi-idässä.

–Tämä on taas yksi esimerkki siitä, miten Yhdysvallat, Venäjä omalla puolellaan ja suurvallat rupeavat harjoittamaan vain omaa politiikkaansa ja hyvin vähän välittävät kansainvälisestä yhteistyöstä ja kansainvälisistä järjestöistä, keskustan presidenttiehdokas Vanhanen sanoi.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Nämä trumpin neuvottelutaidot näyttävät sittenkin olevan jopa alemmalla tasolla kuin lapsilla. Nyt hän teki usan puolueelliseksi ja kaikki rauhanneuvottelut voidaan unohtaa. Jälleen yksi esimerkki kuinka trumpin amerikka ensin törttöily ampuu usaa itseään nilkkaan ja pahasti.

  • Nimetön

    Tämä on koe kuka on Amerikan puolella ja kuka vastaan. Eli Natoovi sulkeutui samantien meiltä tällä mielipiteellä sillä Trump muistaa kyllä kaikki jotka arvostelee sen päätöksia varsinkin ne maat jotka pyytä äapuja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio