Taas uusi presidentillinen kohu – Donald Trump leimasi Haitin ja Salvadorin "paskareikämaiksi"

Yhdysvaltojen presidentti hämmensi ison joukon niin puoluetovereitaan kuin poliittisia vastustajiaankin möläytyksellä maahanmuuttoneuvottelussa.

SHAWN THEW / EPA
Taas uusi presidentillinen kohu – Donald Trump leimasi Haitin ja Salvadorin "paskareikämaiksi"

Valkoisen talon isännällä oli jälleen värikästä sanottavaa.

Matti MörttinenAamulehti

Donald Trumpilta eivät yllätykset ja kohulausunnot lopu kesken.

Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa paljastui, että Yhdysvaltojen nykyinen presidentti on käyttänyt Haitista, Salvadorista ja useista Afrikan valtioista suuren joukon kuullen termiä "paskareikämaat" eli englanniksi shithole countries.

Washington Post -sanomalehden mukaan Trump käytti ilmaisua torstaina kokouksessa, jossa keskusteltiin maahanmuuttopolitiikasta. Kyseessä oli niin sanottu bipartisan, eli kongressin molempien pääpuolueiden edustajien välinen tapaaminen.

Ihmetystä aiheuttikin hetimiten se, että presidentti heittäytyi alatyyliseen kielenkäyttöön vaikka tiesi, että paikalla on myös paljon hänen poliittisia vastustajiaan, demokraatteja. Ei siis ollut mikään ihme, että puheet vuosivat saman tien julkisuuteen.

Mieluummin norjalaisia

Paikalla olleiden mukaan Trump sanoi: "Miksi meille tulevat kaikki nämä ihmiset paskareikämaista?". Hän myös jatkoi: "Miksi tarvitsemme lisää haitilaisia? Heittäkää heidät ulos".

Presidentti suositteli maahanmuuttoa leimaamiensa maiden sijaan esimerkiksi Norjasta, jonka pääministerin Erna Solbergin hän tapasi Washingtonissa juuri tällä viikolla.

Puolueiden välisessä maahanmuuttoneuvottelussa on haettu tasapainoa suojelun tarpeessa olevien siirtolaisten kohtelun ja republikaani Trumpin ajaman rajamuurihankkeen välille. Suuri osa Yhdysvaltoihin tulleista haitilaisista ja salvadorilaisista on saapunut maahan maanjäristysten ja muiden luonnonkatastrofien seurauksena.

Trumpin hallinto ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että jopa noin 200 000 Yhdysvalloissa jo parikymmentä vuotta ollutta salvadorilaista voi joutua poistumaan.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Realisti

    Kyllä, kyllä, asiat voisi ilmaista kauniimminkin. Se ei kuitenkaan muuta tosiasoita, eli että tulevaisuudessa pärjäävät vain ne maat, joiden johtajilla on selkärankaa. Tulevaisuudessa pokkurointi ja maailman halailu ei enää toimi, tulee olemaan kysymys siitä, halutaanko selvitä hengissä.

  • Nimetön

    Ei taida Trump ymmärtää, ettei kukaan normaaliälyinen norjalainen missään nimessä vaihda maataan Yhdysvaltojen kaltaiseen maahan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio