Sukeltaja Mikko Paasi kertoo viimeisistä hetkistä luolassa: Paniikkia ei ollut missään vaiheessa – Presidentin tapaamiskutsu on mahtava juttu

Mikko Paasi tulee Suomeen, kunhan juhlakahveilta ehtii.

PONGMANAT TASIRI
Sukeltaja Mikko Paasi kertoo viimeisistä hetkistä luolassa: Paniikkia ei ollut missään vaiheessa – Presidentin tapaamiskutsu on mahtava juttu

Mikko Paasilla on edessään useammat juhlakahvit.

Ulla Jäske

Ulkopuolisen korviin Thaimaan luolapoikien pelastusoperaatio ja suomalaissukeltaja Mikko Paasin viimeiset hetket kuulostavat dramaattisilta, mutta hän itse vähättelee tapahtumia.

Muun muassa Helsingin Sanomat kertoi, että Paasi oli luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä sukeltamalla ilman välineitä.

Paasi oli nimittäin jäänyt kolmen sukeltajan kanssa kolmoskammioon, kun vettä luolista pois pumpanneet pumput lopettivat toimintansa.

–Kahdesta pumpusta irtosivat letkut ja vesi täytti kolmoskammion. Otimme nopeasti kamat mukaan ja lähdimme pois. Jouduimme kuitenkin lopulta sukeltamaan vain noin viisi metriä, Paasi sanoo.

Paasi toteaa, että tapahtuma kuulostaa dramaattisemmalta kuin se oli. He eivät olleet vaarassa, sillä luolaan olisi jäänyt ilmataskuja, joihin he olisivat voineet mennä.

–Pulssimittari pysyi koko ajan 60 ja 70 välillä. Paniikkia ei ollut missään vaiheessa.

Hän toteaa, että hätä oli lähinnä ulkopuolisilla. Hän ei itse juuri panikoi.

–Minulla ei ole minkäänlaista ahtaanpaikan tai pimeän kammoa. En jämähdä paineessa.

Paasi uskoo positiiviseen ajatteluun. Tosin sukeltaessa ei voi ajatella mitään muuta kuin itse tehtävää.

–Olen saanut paljon tsemppiviestejä ja niillä on ollut tosi iso merkitys. Itse asiassa en ole ennen tajunnut, mikä merkitys niillä on.

Viestejäkin hän on ehtinyt lukea vähien vapaa-ajan hetkien aikana.

–Olen tehnyt kymmenen päivää töitä. Vasta sen jälkeen, kun kaikki pojat saatiin pelastettua, ehdimme kysyä vieressä sukeltaneelta, mikä hänen nimensä on. Kaikki ovat keskittyneet pelastustyöhön, Paasi kuvailee tiivistä tahtia.

Paljon mitalikahveja

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Ilta-Sanomille, että hän on seurannut tiiviisti pelastuoperaatiota ja Paasin työtä.

Niinistö oli myös todennut, että hän toivoi, että presidentin kabinetista välitetään Paasille toive tapaamisesta.

–Mikäs siinä, sehän olisi mahtavaa, Paasi sanoo ja lisää, että sehän olisi kunnia.

Paasi oli juuri menossa juhlakahveille pelastusoperaatioon osallistuneen porukan kanssa Surat Thaniin. Sieltä matka jatkuu Bangkokiin Suomen suurlähetystön juhlatilaisuuteen ja sen jälkeen hän on tulossa Suomeen.

Paasi summaa pelastusoperaation mahtavaksi kokemukseksi, koska lopputulos oli niin hyvä.

–Tapahtumat pysyvät varmasti mielessä vielä pitkään. Opin kymmenen päivän aikana paljon uutta siitä, miten asiat hoidetaan.

Paasi painottaa, että pelastusoperaatio ei pysy mielessä negatiivisena asiana. Hän on pikemminkin vielä valmiimpi auttamaan, jos tarvetta tulee.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio