Skripalien murhayrityksestä epäilty venäläiskaksikko kävi tämän tästä Sveitsissä – Väittivät olevansa turisteja

Venäläiskaksikko kävi Genevessä useita kertoja Salisburyn myrkytystä edeltävinä kuukausina. Kiinnostus saattoi liittyä Spiezin laboratorioon

LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT
Skripalien murhayrityksestä epäilty venäläiskaksikko kävi tämän tästä Sveitsissä – Väittivät olevansa turisteja

Britannian viranomaiset julkaisivat peitenimillä toimineista Aleksandr Petrovista (oik.) ja Ruslan Boshirovista kuvia.

Seppo Ylönen

Entisen venäläisagentin Sergei Skripalin ja tämän Julia-tyttären murhayrityksestä epäillyt kaksi venäläismiestä väittävät olleensa Salisburyn kaupungissa turisteina.

Venäjän valtiollisen RT-televisiokanavan haastattelussa Aleksandr Petrovin ja Ruslan Boshirovin nimellä esiintyneet nelikymppiset miehet sanoivat halunneensa nähdä ystäviensä kehotuksesta Salisburyn katedraalin, joka on kuuluisa "ei vain Euroopassa vaan koko maailmassa".

Salisburyn katedraalissa on 123-metrinen torni ja maailman vanhin, vielä toiminnassa oleva kello, miehet selittivät haastattelussa. Tornin korkeus ja kello löytyvät Wikipedian Salisburyn katedraalista kertovan sivun toisesta kappaleesta.

Britannian mukaan miehet ovat Venäjän sotilastiedustelun, GRU:n agentteja, ja ilmoitetut nimet saattavat olla tekaistuja.

Katukamerakuvien mukaan murhayrityspäivänä miehet olivat lähellä Skripalien asuntoa. He lensivät Lontoosta Moskovaan vielä samana päivänä.

Geneve kiinnosti kovasti

Jos miehet olivat turisteja, niin Salisburyakin enemmän heitä kiinnosti Sveitsi ja erityisesti Geneven kaupunki.

Sveitsiläislehti Tages-Anzeiger kertoo, että miehet sukkuloivat viime vuoden marraskuun ja tämän vuoden helmikuun välillä yhdeksän kertaa Moskovan ja Geneven välillä.

He viipyivät väliin pitempiäkin aikoja Genevessä, esimerkiksi helmikuussa kymmenen päivää. Skripalit yritettiin murhata maaliskuun alussa.

Tages-Anzeiger arvelee, että miesten toimeliaisuus liittyi Spiez-laboratorioon, joka sijaitsee Bernin lähellä. Laboratoriossa on analysoitu Syyriassa ja Salisburyssa käytettyjä hermomyrkkyjä.

Lavrovin väärä väite

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov yritti häivyttää Venäjän osuutta murhayritykseen väittämällä huhtikuussa, että Spiezin laboratoriossa Salisburyn myrkyksi oli vahvistunut joku muu kuin novitshok.

Lavrovin väite ei pitänyt paikkaansa. Mainittu hermomyrkky on Neuvostoliitossa kehitetty, eikä sitä ole juuri tavattu Venäjän ulkopuolella.

Spiezin tiedostoihin on tehty ainakin yksi venäläinen hakkerointiyritys.

Tages-Anzeiger ja hollantilainen NRC Handelsblad ovat selvitelleet kahden muun venäläisagentin liikkeitä. Miehet pidätettiin keväällä lyhyeksi aikaa Hollannin Haagissa. Heillä oli aikomus jatkaa matkaa kohti Spiezin laboratoriota.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Valhemaa

    Venäjä on ihmeellinen maa. Siellä on aina ”kadonnut” ihmisiä. Onko siis ihme, jos välillä myös ”ilmestyy” ihmisiä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio