Saksan sosialidemokraatit lähtevät hallitusneuvotteluihin kipuillen – Takana pitkä tappioputki

Visa Noronen
Saksan sosialidemokraatit lähtevät hallitusneuvotteluihin kipuillen – Takana pitkä tappioputki

Karl Montag, Daniela Kolbe, Sascha Aulepp ja Marek Mayer osallistuivat Saksan sosialidemokraattien puoluekokoukseen Berliinissä.

Visa NoronenBerliini

Saksan sosialidemokraatit päättivät puoluekokouksessa Berliinissä lähteä hallitusneuvotteluihin Angela Merkelin johtamien kristillisdemokraattien kanssa. Itse hallitukseen menosta päätetään kuitenkin vasta neuvottelujen tuloksen selviydyttyä.

–Tänään ei asiasta pidäkään päättää”, sanoi kokousedustaja Karl Montag Hessenistä. Hän halusi itse nähdä ensin neuvottelujen tulokset, ennen kuin lopullisia päätöksiä ruvetaan tekemään. Keskusteluihin pitää silti mennä roimasta vaalitappiosta huolimatta. ”Demokratiaan kuuluu keskustella kaikkien kanssa siitä, voidaanko tehdä yhteistyötä.”

Puoluekokouksen käytävillä väki on kuitenkin vähintäänkin epäileväistä sen suhteen, että puolue jatkaa hallitusyhteistyötä tällä samalla pohjalla kuin edelliset neljä vuotta. Leipzigiläinen kokousedustaja Daniela Kolbe suhtautuu hyvin varauksellisesti siihen, että suuri koalitio todella syntyisi neuvottelujen tuloksena.

–Suuri koalitio ei ole hyvä Saksalle eivätkä puolueet luota toisiinsa, sanoo Kolbe.

Neuvotteluihin lähdetään pitkä vaatimuslista kädessä ja eikä joustonhalua juuri ole. Puolueen puheenjohtaja Martin Schulz tiivisti tilanteen sanomalla, ettei puolueen pidä pyrkiä hallitukseen hinnalla millä hyvänsä, mutta ei myöskään jättäytyä pois hallituksesta hinnalla millä hyvänsä. Sosialidemokraateilla on asioita, jotka he haluavat saavuttaa.

Bremeniläinen Sascha Aulepp listaa asioita, joista ei pitäisi nyt tinkiä.

–Eläkkeiden pitäisi olla turvattuja. Sairasvakuutuksen pitäisi olla kaikille samanlainen ja samanhintainen. Päiväkoteihin pitää sijoittaa rahaa, Aulepp sanoo.

Hänkin epäilee yhteistyön mahdollisuuksia Merkelin puolueen kanssa.

–Epäilen vahvasti, voidaanko näitä tavoitteita saavuttaa kristillisdemokraattien kanssa, Aulepp perustelee.

Takana pitkä tappioputki

Taustalla on pitkä tappioputki. Puheenjohtaja Schulz otti itse puheessaan esille, että Saksan sosiaalidemokraatit eivät ole ainoastaan hävinneet tämän syksyn vaaleja menettämällä 1,7 äänestäjää.

–Olemme hävinneet neljät viimeiset liittopäivävaalit, Schulz sanoi 600 päättävän kokousedustajan edessä.

–Olemme menettäneet 10 miljoonaa äänestäjää vuodesta 1998 alkaen.

Puheenjohtaja Schulzin puhe oli itsekriittinen, mikä oli kokousväen mieleen.

–Oli hyvä, että Schulz pyysi anteeksi virheitään, pohdiskeli Ala-Saksista tullut kokousedustaja Marek Mayer. Hän, kuten muutkin kokousedustajat, seisoivat kuitenkin vakaasti Schulzin takana huonosta menestyksestä huolimatta.

Schulz listasi puheessaan paljon asioita, jotka eivät saa tapahtua. Hän laittoi reunaehtoja muun muassa digitalisaatiolle.

–Emme halua applikaatioiden ohjaamaa palvelijayhteiskuntaa, Schulz kuulutti ja kokousedustajat taputtivat.

EU-politiikassa Schulz, entinen Euroopan parlamentin puhemies, visioi kuitenkin pitkää loikkaa eteenpäin: hän puhui Euroopan Yhdysvalloista. Schulzin mukaan niiden maiden, jotka eivät halua liittovaltiota, tulisi jättää tällöin EU.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Saksa, Saksa yli kaiken

    Schulz sen lausui ääneen, jota ollaan epäilty ja pelättykin. Saksalaiset haluavat Euroopan Yhdysvallat, saksalaiset eivät kummassakaan maailmansodassa onnistuneet valloittamaan koko Eurooppaa, joten keinoksi löytyi EU. Hivuttamalla maita vähitellen keskinäiseen riippuvuuteen Saksan ja toistaiseksi kuvioissa vielä mukana olevan Ranskan johdolla päästään saattamaan loppuun pitkän tähtäyksen tavoite: Eurooppa on yhtäkuin Saksa. Iso-Britannia oli kaukonäköinen ja viisas, kun jätti EU:n taakseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio