Saksan sosiaalidemokraatit päättivät aloittaa hallitustunnustelut Merkelin kristillisdemokraattien kanssa, mutta eivät "hinnalla millä hyvänsä"

Puheenjohtaja Schulzin mukaan tulos lopulta ratkaisee, varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat aikaisintaan ensi vuonna.

ZUMA Press / EPA
Saksan sosiaalidemokraatit päättivät aloittaa hallitustunnustelut Merkelin kristillisdemokraattien kanssa, mutta eivät "hinnalla millä hyvänsä"

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Martin Schulz on aloittanut neuvottelut kristillisdemokraattien Angela Merkelin kanssa.

STTBerliini/Helsinki

Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) päättivät torstaina aloittaa hallitustunnustelut liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa.

Puheenjohtaja Martin Schulz oli kehottanut 600:aa puoluekokousedustajaa tukemaan yhteistyön tunnustelemista.

–Meidän ei pidä hallita hinnalla millä hyvänsä. Mutta meidän ei pidä myöskään kieltäytyä hallitsemasta hinnalla millä hyvänsä, Schulz muotoili viestinsä.

Kyseessä on melkoinen U-käännös. Heti syyskuun vaalitappion selvittyä Schulz julisti, ettei puolue missään tapauksessa jatka hallitusyhteistyötä Merkelin kanssa. Esimerkiksi puolueen nuoret vastustavat yhä kiivaasti paluuta niin kutsuttuun suureen koalitioon.

Paineet sosiaalidemokraatteja kohtaan lisääntyivät sen jälkeen kun hallitustunnustelut kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kesken kariutuivat marraskuussa. Saksan ainoaksi mahdollisuudeksi enemmistöhallituksen muodostamiseksi jäi sen jälkeen CDU/CSU:n ja SPD:n suuri koalitio.

Merkel on aiemmin sanonut, että hän menee mieluummin uusiin vaaleihin kuin yrittää hallita epävakaan vähemmistöhallituksen kautta.

"Eurooppaan liittovaltio 2025"

Schulzin mukaan SPD:n on saatava hallitustunnusteluissa läpi tavoitteitaan edellytyksenä uuden hallituksen synnylle. Esimerkiksi Saksan tiukan talouskuria korostaneen Eurooppa-politiikan on muututtava.

–EU:lla ei ole enää varaa neljään lisävuoteen saksalaista Eurooppa-politiikkaa Wolfgang Schäublen tyyliin, Schulz sanaili viitaten maan edelliseen kristillisdemokraattiseen valtiovarainministeriin.

Schulz visioi EU:n muuttuvan liittovaltioksi, Euroopan yhdysvalloiksi, vuoteen 2025 mennessä. Vain siten voidaan vastata uusiin haasteisiin ja torjua muun muassa Saksassa, Itävallassa, Ranskassa ja Suomessa esiin marssinut oikeistopopulismi.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat Saksassa aikaisintaan ensi vuoden puolella. Vaikka ne johtaisivat lopulta sopimukseen, SPD:n puoluekokouksen on hyväksyttävä ne ennen hallitusyhteistyön alkamista.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

 • Nimetön

  Liittovaltiosta

  Vaadin ehdottomasti kansanäänestystä jos näin tapahtuu. Onko kansa valmis huonontamaan sosiaaliturvaansa. Epäilen ettei kun katsoo jo tämän päivän heikennyksistä noussutta meteliä

 • Nimetön

  VOI VOI
  ”Schulz visioi EU:n muuttuvan liittovaltioksi, Euroopan yhdysvalloiksi, vuoteen 2025 mennessä.”

  Vaadin ehdottomasti kansanäänestystä jos näin tapahtuu. Nopeasti eroon EU:sta vai onko kansa valmis huonontamaan sosiaaliturvaansa. Epäilen ettei kun katsoo jo tämän päivän heikennyksistä noussutta meteliä

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio