Saksa kyllästyi vihapuheeseen: Uusi laki määrää jopa 50 miljoonan euron sakot rasistisesta some-kommentista

Saksa on päättänyt tarttua vihapuheeseen kovalla kädellä. Lokakuun alussa voimaan astunut laki määrää tarvittaessa jättisakot lakia rikkoville yrityksille.

Manuel Cohen / ZUMA Press
Saksa kyllästyi vihapuheeseen: Uusi laki määrää jopa 50 miljoonan euron sakot rasistisesta some-kommentista

Yritykset joutuvat jatkossa valvomaan tarkasti, mitä käyttäjät niiden sivustoille lataavat ja kirjoittavat. Lipsumisesta voi seurata jättisakko. Kuvassa Saksan parlamenttitalo.

Sari RautanenAamulehti

Saksassa on tullut voimaan laki, joka määrää tuntuvan rangaistuksen vihapuheen julkaisemisesta.

Lain tarkoitus on suitsia sosiaalisessa mediassa leviävää vihapuhetta. Laki määrää tuntuvat sakot sosiaalisen median alustoja ylläpitäville yrityksille, jotka eivät poista vihapuhetta sisältäviä tekstejä sivustoiltaan määräajassa.

Sakko voi vaihdella 5–50 miljoonan euron välillä.

"Selvästi lakia rikkova sisältö" pitää poistaa 24 tunnin kuluessa siitä, kun se on tullut tietoon. Epäselvissä tapauksissa aikaa on viikko.

Laki koskee niin suuria sosiaalisen media alustoja, kuten Facebookia, Youtubea ja Twitteriä että niitä pienempiä julkaisijoita kuten Reddit, Flickr ja Vimeo, kertoo Spiegel Online.

Laki tuli voimaan lokakuun alussa. Sakkoja aletaan jakaa ensi vuoden alusta lähtien.

Saksa on varannut 50 henkilön työpanoksen valvomaan lakia.

Lue myös:

Vihaa vastaan: Jaakko Hämeen-Anttilan koskettava kirjoitus väkivaltaa vastaan Turun terroriteon jälkeen


Kommentit (12)

  • Merzi

    Kyllä varmasti osataan erottaa vihapuhe. Jos sanotaan, että ”olet väärässä, tuo ei pidä paikkansa ja asia niin ja näin +perustelut, tietojen oikaisu – niin tämä ei ole vihapuhetta. Tappo- ja raiskausuhkaukset, ihmissaastaksi nimittäminen,” ulkonäön kommentointi, tiedän, missä asut ” – yms. kommentit taas ovat vihapuhetta.

  • Juhani

    Tällainenhan rajoittaa ihan yleistä sananvapautta, kun mediatalot eivät oikein tiedä enää mikä on sallittua ja mikä ei, jos räikeimmät tapaukset lasketaan pois mitä lienee aika vähän lopulta. Sitten varmuuden vuoksi poistetaan kaikki vähänkin poliittisesti epäkorrekti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio