Ruotsin posti pulassa, joutuu palauttamaan 400 000 Kiina-pakettia – Suomeen Kiinasta tuleva kirjemäärä noussut yli miljoonaan kuukaudessa

Ruotsin postiyhtiö on ajautnut ongelmiin Kiinasta tilattujen tavarakirjeiden kanssa. Myös Suomen Posti on kamppaillut Kiinasta tulevien kirjemäärien kanssa.

Jussi Leinonen / Alma Median arkisto
Ruotsin posti pulassa, joutuu palauttamaan 400 000 Kiina-pakettia – Suomeen Kiinasta tuleva kirjemäärä noussut yli miljoonaan kuukaudessa

Ruotsin postiyhtiö joutuu palauttamaan noin 400 000 lähetystä Kiinasta. Myös Suomen Posti on pohtinut, miten Kiinasta tulevia paketteja pitäisi käsitellä. Kuvituskuva.

Jenna Keto-TokoiAamulehti, STT

Ruotsin postiyhtiö Postnord on pulassa satojentuhansien Kiinasta ja muualta EU:n ulkopuolelta tilattujen postimyyntiostosten kanssa. Yhtiö joutuu palauttamaan noin 400 000 lähetystä, koska vastaanottajat eivät suostu maksamaan niille määrättyä 75 kruunun (noin 7 euron) käsittelymaksua, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Käsittelymaksua alettiin periä maaliskuussa, koska Kiinasta ja muualta tilattujen verkko-ostosten määrä räjähti käsiin. Harva kuitenkaan pulitti ostoksistaan arvonlisäveroa.

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson ei tätä suvainnut ja vaati toimia, jotta puuttuvat maksut saadaan kerättyä. Postnord otti pikavauhtia käyttöön käsittelymaksun, minkä jälkeen asiakkaat protestoivat jättämällä tavarat noutamatta. Kiina-pakettien määrä on sittemmin laskenut tuntuvasti.

Myös Suomessa tavarakirjemäärät nousussa

Suomen Posti on kertonut, että myös Suomessa Postin kautta kulkevien pakettien määrä on lisääntynyt huomattavasti, kun suomalaiset tilaavat yhä enemmän paketteja ulkomailta ja etenkin Kiinasta. Samanlaista käsittelymaksua ei Suomessa kuitenkaan ole.

Postin kansainvälisestä kirjeliiketoiminnasta vastaava Noora Laaksonen kirjoittaa Postin blogissa, että Posti toimittaa joka kuukausi yli miljoona Kiinasta tulevaa tavarakirjettä. Hänen mukaansa suosituimpia ostospaikkoja Kiinassa ovat AliExpress, Wish, JD.Com ja Light In The Box.

Laaksosen mukaan 37 prosenttia suomalaisista kertoo viimeisen verkkokauppaostoksensa olevan Kiinasta. Postille Kiinasta tulevat tavarakirjeet eivät ole helpoimmasta päästä, koska ne ovat hyvin monimuotoisia.

Kiinalaisen verkkokaupan sesonkien aikaan maailmanlaajuinen kuljetuskapasiteetti joutuu koetukselle, ja kuljetusajat Kiinasta Suomeen venyvät helposti puoleentoista kuukauteen.

Laaksonen muistuttaa, että kiinalaisten verkkokauppojen ilmaiset tai hyvin edulliset lähetysvaihtoehdot tarkoittavat yleensä hyvin pitkiä toimitusaikoja. Tyypillisesti tavarakirjeen saapumiseen voi mennä neljä viikkoa.


Kommentit (42)

 • joppelo

  ”mutta kun se vastaanottava yritys sähköpostilla laskun vastaanottaa,joutuu se kuitenkin siitä laskusta tulostamaan paperisen version kirjanpitoon.”

  Eikö muka sähköinen arkistointi täytä verottajan vaatimuksia vielä tänä päivänä?

  ” Tyypillisesti tavarakirjeen saapumiseen voi mennä neljä viikkoa.”

  Tyypillisesti se paketti tulee Kiinasta Suomeen alle viikossa, jonka jälkeen Suomen posti hautoo sitä sen pari kolme viikkoa vissiin ihan kiusallaan.

 • Punkki

  En tiennyt että myöskin HobbyHall:in paketit tulevat Kiinasta. Nyt ymmärrän miksi Stockmann on konkurssin partaalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio