"Bosnian teurastaja" Ratko Mladic tuomittiin elinkautiseen kansanmurhasta – Oikeudenkäynti oli farssi häiriköinnin ja ylipitkän vessatauon takia

Mladicin pojan mukaan isä valittaa tuomiosta.

PETER DEJONG / POOL
"Bosnian teurastaja" Ratko Mladic tuomittiin elinkautiseen kansanmurhasta – Oikeudenkäynti oli farssi häiriköinnin ja ylipitkän vessatauon takia

Ratko Mladic tuomittiin elinkautiseen.

STTHelsinki/Haag

Bosnian serbikomentaja Ratko Mladic on tuomittu elinkautiseen vankeuteen. Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuin katsoi Mladicin syyllistyneen muun muassa kansanmurhaan ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on "sotapropagandaa".

Mladic, 74, joutui kuuntelemaan tuomiotaan erillisessä huoneessa. Hänet oli aiemmin poistettu oikeussalista häiriköinnin takia.

Mladic ei totellut tuomaria, joka käski syytetyn olla hiljaa ja istua.

Ennen välikohtausta Mladicin puolustus oli pyytänyt käsittelyn keskeyttämistä Mladicin korkean verenpaineen takia. Tuomarin konsultoimien lääkäreiden mukaan tähän ei kuitenkaan ollut tarvetta.

–  Te valehtelette, en voi hyvin, Mladic intti tuomarille ennen kuin hänet poistettiin.

Jo ennen välikohtausta oikeus oli pitänyt Mladicin asianajajien pyynnöstä wc-tauon, joka oli venynyt reilusti aiottua pidemmäksi.

Mladic johti Bosnian serbijoukkoja vuosina 1992–95 käydyssä sodassa. Häntä pidetään muun muassa syyllisenä tuhansien muslimisiviilien surmaamiseen Srebrenicassa kesällä 1995.

Bosnia-Hertsegovinan sodassa kuoli arviolta 100  000 ihmistä ja kaksi miljoonaa pakeni kodeistaan.

Mladic asetettiin syytteeseen jo 1995, mutta hänet onnistuttiin pidättämään vasta vuonna 2011.

Mladicille luettava tuomio oli YK:n vuonna 1993 perustaman sotarikostuomioistuimen viimeinen tärkeä päätös. ICTY:n on määrä lopettaa toimintansa tämän vuoden loppuun mennessä.

Tytär surmasi itsensä vuosi ennen Srebrenicaa

–  Ratko Mladic syntyi Bosnian itäosassa Bozinovicin kylässä 1942.

–  Seurasi kroaattien toisessa maailmasodassa surmaamaa isäänsä armeijauralle.

–  Oli ylennyt everstiksi Jugoslavian armeijassa liittovaltion alkaessa hajota 1991.

–  Siirtyi 1992 juuri perustetun Bosnian serbitasavallan joukkojen komentajaksi.

–  Oli mukana järjestämässä vuonna 1992 alkanutta Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungin Sarajevon piiritystä.

–  Ainoa tytär Ana teki itsemurhan isänsä pistoolilla 1994.

–  Mladicin joukot valtasivat 1995 Srebrenican ja surmasivat tuhansia muslimimiehiä ja -poikia. Mladic joutui YK:n Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen syytettyjen listalle.

– Pidätettiin 16 vuoden pakoilun jälkeen Serbiassa 2011.

–  Tuomittiin 2017 elinkautiseen muun muassa kansanmurhasta.


Kommentit (1)

 • koston loputon kierre

  Mikä selittää serbi Mladićin fanaattisen vihan maanmiehiään kohtaan?

  Montenegrolainen lehti 1991: ”Ei ole kyse politiikasta vaan uskonsodasta. Vatikaani laati vuonna 1900 1. katolisessa kongressissa tavoitteen, millainen tulee olla ortodokseja vastaan laadittu kansanmurhasuunnitelma. Suunnitelmaa ollaan nyt toteuttamassa.”

  2.ms aikana murhattiin satojatuhansia serbejä ja kroaatteja uskonnon nimissä. Kroatiassa fasistihallitus ryhtyi natsien avustamana harjoittamaan rodunpuhdistuspolitiikkaa. Katolisten kroaattien toimesta murhattiin yli 0,2 milj. ortodoksisia serbiä.

  Jugoslavian hajotessa ortodoksikirkko antoi tukensa sille, että serbit ryhtyivät kostamaan kohtaamiaan julmuuksia. San Antonio Express-News 1993: ”Katolinen ja ortodoksinen kirkko ja islam eivät voi pestä käsiään. Se on niiden sotaa. Periaate, jonka mukaan sodat ovat uskonnollisten johtajien syytä, on selvä. He provosoivat siihen jo pelkällä hurskastelullaan, antamalla siunauksensa yhdelle osapuolelle ja epäämällä sen toiselta.”

  Valtauskonnoilla on edelleen niin suuri valta, että uutisoinnissa helposti ”unohdetaan” käsitellä syyt, mitkä johtavat kansanmurhiin ja mieluummin keskitytään käsittelemään vain sitä mitä on tapahtunut. Jokaisen maan tulisi reagoida nopeasti, jos uskonnolliset ja ääripoliittiset tahot ryhtyvät ahdistelemaan vähemmistöjä. Ei niin että kiellettäisiin lainkuuliaiset vähemmistöt, kuten ääriainesten edustajat mielellään esittävät, vaan valvomalla että perustuslakia noudatetaan epäsuosittujenkin tahojen hyväksi eikä niitä vastaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio