Niinistö uskoo Naton vahvistuneen Trumpin nostattamasta rahariitelystä huolimatta – "Ei täällä kovin herkkähipiäistä väkeä ole"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo Naton vahvistuneen kaksipäiväisestä rahariitelystä ja muutamasta "aika eläväisestä tunnista” huolimatta.

CHRISTIAN BRUNA / EPA
Niinistö uskoo Naton vahvistuneen Trumpin nostattamasta rahariitelystä huolimatta – "Ei täällä kovin herkkähipiäistä väkeä ole"

Presidentti Sauli Niinistö Nato-huippukokouksessa Brysselissä tänään torstaina.

Kreeta Karvala

Presidentti Sauli Niinistö viittasi eläväisillä tunneilla torstain Nato-kokouksen tapahtumiin, kun Naton jäsenmaat joutuivat järjestämään ylimääräisen hätäistunnon Donald Trumpin nostaman puolustusmenojen rahakiistan vuoksi.

Kokouslähteiden mukaan Trump olisi jopa uhannut Yhdysvaltain lähtevän Natosta, jos jäsenmaksukorotuksiin ei suostuttaisi.

Näitä huhuja Trump ei omassa torstain tiedotustilaisuudessaan vahvistanut, mutta myönsi, että hän olisi voinut vetää maansa Natosta, mutta se ei ole nyt tarpeen, koska muut jäsenmaat ovat luvanneet lisätä panostustaan puolustusmenoihin.

Niinistöllä itsellään ei ollut tietoa siitä, oliko Trump uhannut Yhdysvaltojen lähtevän Natosta.

Summat tuplataan

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Trumpin vaatima puolustusmenojen kasvattaminen on jo käynnissä.

Liittokunnan jäsenmaat ovat asettaneet yhteiseksi tavoitteekseen puolustusmenojen kasvattamisen kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, ja 29 jäsenvaltiosta 8 on saavuttamassa tavoitteen tänä vuonna.

–Tänään liittolaiset sopivat yhteisesti kaksinkertaistavansa vaivannäkönsä. Kaikki liittolaismaat ovat sitoutuneita puolustusliittoon.

Vielä eilen presidentti Trump esitti, että Nato-maiden tulisi kasvattaa puolustusmenojaan peräti neljään prosenttiin BKT:stä, ja että kahden prosentin tavoite pitäisi toteutua välittömästi, eikä vasta vuoteen 2024 mennessä.

Niinistön mukaan kaksipäiväisessä kokouksessa ei kuitenkaan sovittu mitään uutta aikataulua Trumpin toivomasta puolustusmenojen neljän prosentin BKT-osuuden nostosta, vaan edelleen tähdätään jo aiemmin sovittuun kahteen prosenttiin.

Äänekkäät vaatimukset

Naton pääsihteerin mukaan Trumpin sanoma puolustusmenojen kasvattamisesta tuli puolustusliiton jäsenille selväksi "kuuluvasti ja selkeästi".

Vielä eilen hyvin optimistisena esiintynyt Suomen presidentti myönsi, että torstaina käyty keskustelu herätti uudelleen eloon epäilyjä, joita ennen huippukokousta oli Naton erimielisyydestä, mutta presidentti vakuutteli, että jo torstaina iltapäivällä kokouspaikalla vallitsi taas hyvä tunnelma.

–Eikä kukaan oikeastaan ole kiistänyt sitä presidentti Trumpin sanomaa, että tämä oli hengeltään hengennostatusta.

Reipas tyyli

Stoltenbergin mukaan Nato on hyväksi sekä Euroopalle että Amerikalle.

–Kaksi maailmansotaa ja kylmä sota osoittivat, että olemme vahvempia yhdessä kuin erikseen, Naton pääsihteeri korosti.

Myös Niinistö korosti Naton toimivan edelleen yhtenäisesti ja yksimielisesti, vaikka myönsikin Trumpin tyylin olevan "vähän reippaampi".

–Ei täällä kovin herkkähipiäistä väkeä ole. Jos ajatellaan hänen sanomansa sisältöä, se on täsmälleen sama, jota Yhdysvalloista on vuosikausia kuultu, että ”ottakaa enemmän vastuuta”.

Nato vahvistui

Niinistön mukaan Nato vahvistui ainakin rahallisesti, kun jäsenmaat ovat valmiita lisäämään puolustusmenojaan.

–Vaikka näyttää siltä, että aikamoisen puristuksen takana tämä yhteisymmärrys oli, minusta kuitenkin tuntuu, että siinä yhteisymmärryksessä on aitoakin taustalla.

–Kyllä hekin, jotka joutuivat vastaamaan siitä, miksi (puolustusmenojen lisäykseen johtavaa) sopimuksia ei ole noudatettu, varmasti tuntevat sen, että olisi aika niin tehdä.

Niinistön mukaan kysymysmerkiksi jää kuitenkin se, miten kunkin Nato-maan hallitukset ja parlamentit lopulta suhtautuvat puolustusmenojen nostamiseen.

–Saattaa olla, että niitä jälkimaininkeja nähdäänkin kansallisilla tasoilla.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Onko meidän herrat taas iskemässä päätään Karjalan mäntyyn vai mitä siellä Natopöydissä käyvät uhoomassa? Ei näillä lihaksilla kannattas vielä pullistella vaikka Suomi jo vieraita joukkoja pullollaan..
    Tietääkö herrat itsekään kun kaikenlaisia kauttakulkusopimuksia ovat väsänneet paljoko maassa vieraita joukkoja on? Paras vaan olisi että olis omat puolustusvoimat!

  • Citizen of the World

    Hyvä, että eurooppalaisia NATO liittolaisia herätetään todellisuuteen. USA on pelastanut Euroopan sekä ensimmäisessä että toisessa maailmansodassa. Eikö olisi korkea aika Euroopan ottaa oma vastuu puolustuksestaan. Kaksi prosenttia BKT:sta tuntuisi olevan pieni uhraus sijoittaa omien kansalaisten turvallisuuteen ja puolustukseen. Valitettavasti on tahoja varsinkin vasemmalla, joiden mielestä kaikki rahat pitäisi ”sijoittaa” konkurssikypsään sosiaalipolitiikkaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio