Neuvottelulähteet: Saksan hallitustunnusteluissa syntyi periaatesopu

Varsinaiset hallitusneuvottelut ovat vasta edessä

TILL RIMMELE / EPA
Neuvottelulähteet: Saksan hallitustunnusteluissa syntyi periaatesopu

Angela Merkel puhui lehdistölle ennen yön yli venyneiden hallitusneuvottelujen alkua.

STTBerliini

Saksassa yön yli venyneissä hallitustunnusteluissa on saavutettu läpimurto, kertovat neuvottelulähteet muun muassa AFP:lle ja Der Spiegel -lehdelle. Spiegelin mukaan asiasta sopivat kristillisdemokraattien CDU:n ja CSU:n sekä sosiaalidemokraattien johtajat.

Angela Merkel, Horst Seehofer ja Martin Schulz aikovat lehden esittää puolueilleen varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittamista. Tunnusteluja käytiin koko viikon ajan ja viimeinen rutistus kesti yli vuorokauden putkeen. Spiegelin mukaan johtajien sopimat linjaukset kattavat 28 sivua tekstiä.

Saksa on ollut ilman uutta hallitusta syyskuun vaaleista asti, sillä toimivaa kokoonpanoa ei ole onnistuttu vielä muodostamaan. Hallituksen syntyminen ei ole vieläkään varmaa, sillä esimerkiksi SPD:n puoluekokouksen on vielä hyväksyttävä hallitustunnusteluissa syntynyt sopu.

SPD:n johtaja Schulz julisti heti liittopäivävaalien jälkeen, ettei puolue aio jatkaa hallitusyhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa. Puolueessa on yhä voimakasta vastustusta tähän niin kutsuttuun suureen koalitioon osallistumisesta vastaan.

Sosiaalidemokraatit kuitenkin suostuivat hallitustunnusteluihin loppuvuodesta sen jälkeen, kun kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n tunnustelut epäonnistuivat. Suuri koalitio jäi sen jälkeen ainoaksi vaihtoehdoksi enemmistöhallituksen muodostamiselle.


Kommentit (2)

  • Suomalainen oletko valmis

    Suomi EUN-mallioppilas valmistaudu allekirjoittamaan EUN-liittovaltiosopimus ja sen myötä EUN yhteinen vastuunkantosopimus tai se taitaa tulla sittenkin automaattisesti! Nyt nimittäin viedään suomesta tuhkatkin pesästä!

  • Nimetön

    Pidä hatustasi kiinni, kohta meitä viedään kuin kuoriämpäriä. ”Vastuunkantoon” odotettavissa lisämahdollisuuksia.
    Jotenkin huolestuttaa tuo EU:n lisääntyvä yhteisvastuu. Siellähän toimitaan kuin alakoulun lintsarit. Miksi tehdä itse kotiläksyjä, kun ne voi kaverilakin teettää?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio