Tiede

Näin maailman tunnetuin fyysikko Stephen Hawking ajatteli maailmankaikkeuden synnystä: "Jumalaa ei tarvittu"

Hawkingin mukaan uudet tutkimukset osoittavat, että Jumalaa ei tarvittu käynnistämään alkuräjähdystä, josta maailmankaikkeus monien fyysikkojen ja kosmologien mielestä sai alkunsa. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2010.

ANDY RAIN
Näin maailman tunnetuin fyysikko Stephen Hawking ajatteli maailmankaikkeuden synnystä: "Jumalaa ei tarvittu"

Britannialainen Stephen Hawking on kuollut 76-vuotiaana.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Brittifyysikko Stephen Hawking, 68, on tehnyt viimein selväksi kantansa siihen, miten maailmankaikkeus syntyi: Jumalaa ei tarvittu, Hawking täräyttää ensi viikolla ilmestyvässä uudessa kirjassaan The Grand Design (Suuri suunnitelma).

Brittilehti The Times julkisti torstaina katkelman kirjasta Eureka-liitteessään.

Hawkingin mukaan uudet tutkimukset osoittavat, että Jumalaa ei tarvittu käynnistämään alkuräjähdystä, josta maailmankaikkeus monien fyysikkojen ja kosmologien mielestä sai alkunsa. Sen sijaan maailmankaikkeuden alku ja synty ovat seurausta fysiikan laeista.

Laeista tärkein on laki painovoimasta.

–Koska on olemassa painovoimalain kaltaisia lakeja, maailmankaikkeus voi luoda ja se luo itsensä tyhjästä, Hawking kirjoittaa.

–Omaehtoinen luominen on syy siihen, että on jotakin eikä ei-mitään. Se on syy siihen, miksi maailmankaikkeus on olemassa. Syy siihen, miksi me olemme olemassa.

Parantumaton sairaus

Stephen Hawking on yksi maailman tunnetuimmista fyysikoista ja kosmologeista. Yksi syy siihen on, että parantumaton, elimistöä rappeuttava ALS-tauti sitoi hänet pyörätuoliin jo nuorena. Maagisen puheensa Hawking tuottaa pyörätuoliin kiinnitetyn tietokoneen, puhesyntetisaattorin ja ohjaimen avulla.

Hawking on arvostettu tutkija. Hän on tehnyt merkittävää työtä mustien aukkojen sekä suhteellisuusteoriaa ja kvanttiteoriaa yhdistävän kvanttipainovoiman alueella.

Hän jäi vuonna 2009 eläkkeelle Cambridgen yliopistosta.

Hawking on kirjoittanut useita populaareja tietokirjoja. Niistä tunnetuin on 1988 ilmestynyt Ajan lyhyt historia.

Maailmankaikkeuden syntyä, ominaisuuksia ja fysiikan lakeja selittävässä kirjassa Hawking ei vielä sulje pois Jumalan olemassaolon mahdollisuutta. Näin hän ei tehnyt myöskään kirjasta 2005 ilmestyneessä suppeammassa versiossa Ajan lyhyempi historia.

Siinä Hawking kirjoittaa näin:

–Jos löytäisimme vastauksen tähän (miksi me ja universumi olemme olemassa), se olisi ihmisjärjen suurin riemuvoitto - silloin tuntisimme Jumalan ajatukset.

Viime kesänä Hawking esitti Channel 4 -kanavan tv-sarjassa kysymyksen: Syntyikö maailmankaikkeus Jumalan valitsemalla tavalla...vai syntyikö se luonnonlakien seurauksena?

Ja vastasi siihen: Minä uskon jälkimmäiseen.

Yksi syy Hawkingin mielen muutokseen ovat hänen itsensä mukaan löytyneet eksoplaneetat eli muita tähtiä kuin Aurinkoa kiertävät planeetat. Ne kertovat, että maailmankaikkeutta ei ole luotu vain ihmistä palvelemaan.

Stephen Hawking

Syntyi 8.1.1942

Pitkä ura Cambridgen yliopistossa. Sovelletun matematiikan ja teoreettisen fysiikan professori vuodesta 1979. Vuodesta 1980 lähtien myös maineikkaan Lucas-professuurin haltija. Sitä on pitänyt hallussaan myös Isaac Newton.

Jäi eläkkeelle vuonna 2009.

Osoitti, että mustat aukot eivät vain ime ainetta, niistä myös pakenee säteilyä.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Hernando

    Painovoimaa ei ole olemassa ilman materiaa. Painovoima on illuusio. Taivaankappaleilla on vain vetovoima, joka vetää muita kappaleita puoleensa. Irtokappaleen paino on se voima, jolla taivaankappale vetää sitä puoleensa, ja voiman suuruus taas riippuu kummankin kappaleen massasta, massojen suhteesta ja niiden keskinäisestä etäisyydestä. Avaruudessa voit leijailla painotonna, koska maan vetovoima ei vaikuta suuren etäisyyden vuoksi. Jos painovoima olisi olemassa, et leijailisi! On siis mahdotonta, että painovoimailluusio olisi synnyttänyt maailmankaikkeuden! Hawking oli tyypillinen tieteisuskova, joka yritti selittää maailmankaikkeuden syntyneen tyhjästä – turhaan. Niin tiedemiehille kuin kaikille muillekin pitäisi olla ensiarvoisen tärkeää tutkia, mitä ihmiselle tapahtuu tämän elämän jälkeen! Siitä on runsaasti todellista tietoa tarjolla – katso esim., mitä George Ritchie koki kuoleman rajan tuolla puolen! Sellaiset kokemukset vahvistavat sen, että Jumala on olemassa. Se taas merkitsee, että Jumala loi niin maailman kuin kaiken elämän plus ihmisen omaksi kuvakseen – siis ikuisuusolennoksi! Tyhjästä syntymiseen uskova kieltää Jumalan ja elää siis ikuisesti Jumalasta erossa – se on se helvetti, johon ihminen itse tuomitsee itsensä. Todella sääli Hawkingia! Nyt hän tietää totuuden – liian myöhään!
    Jo Einstein sanoi: Tiede ilman uskontoa on rampa, uskonto ilman tiedettä on sokea. Mutta on myös huomattava, että Jumala puhuu ja vastaa rukouksiin ja parantaa sairaita – tieteestä riippumatta. Olen itse dramaattisesti parantunut rukouksen kautta! Jos pyydät painovoimaa parantamaan sairautesi, mitä tapahtuu? Onko kokemuksia?

  • Rea Listi

    ”Eli luonnonlait loivat maailmankaikkeuden, ennen kuin ne olivat olemassa. ”

    Ei, vaan olemassa olleet luonnonlait ”loivat” maailmankaikkeuden, eli siis aiheuttivat olosuhteet, joista nykyinen laajeneminen alkoi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio