Näin Facebookista tuli peto Burmassa – Vihapuhe mustamaalasi rohingyamuslimit, jotka joutuivat lopulta pakenemaan

Rohingya-vastaisia julkaisuja on levitetty vuosia Burmassa, jossa verkkolukutaito oli olematon vuosikymmeniä kestäneen sotilasdiktatuurin jälkeen. Sadattuhannet rohingyamuslimit pakenivat Bangladeshiin vain kuukausissa.

NYEIN CHAN NAING
Näin Facebookista tuli peto Burmassa – Vihapuhe mustamaalasi rohingyamuslimit, jotka joutuivat lopulta pakenemaan

Tuhansia rohingyapakolaisia asuu Burman ja Bangladeshin välissä ei kenenkään maalla. Myanmarilainen rajavartija seurasi kokoontumista piikkiaidan takaa. Pakolaiskriisi alkoi vuosi sitten elokuussa.

Lea Peuhkuri

–Ikävä kyllä Facebookista on tullut peto, eikä se, mitä alun perin ajateltiin.

Näin joutui toteamaan YK:n Burman erityisraportoija Yanghee Lee viime maaliskuussa.

Edeltävinä kuukausina noin 700 000 rohingyamuslimia oli joutunut pakenemaan Burmasta Bangladeshiin. Heihin oli kohdistunut Burman armeijan hirmukampanja: heitä tapettiin ja raiskattiin sekä heidän kyliään poltettiin.

Elokuussa YK-raportti suositti tutkinnan käynnistämistä siitä, syyllistyivätkö useat Burman kenraalit kansanmurhaan.

Mutta Facebookissa levitetty vihapuhe rohingyamuslimeista oli alkanut paljon aikaisemmin. Rohingyat ovat etninen vähemmistö, jonka jäsenille Burma ei myönnä maan kansalaisuutta.

–Meidän täytyy taistella heitä vastaan niin kuin Hitler teki juutalaisille, kirotut kalarit (alentava nimitys rohingyoille).

Uutistoimisto Reutersin mukaan tämä julkaisu kirjoitettiin Facebookiin joulukuussa 2013, ja vielä viime kuussa se oli nähtävillä Facebookissa.

Facebook reagoi hitaasti

Reutersin selvityksessä elokuussa löydettiin yli tuhat Facebook-julkaisua, joissa rohingyoita tai muita muslimeita kutsuttiin burman kielellä muun muassa koiriksi, madoiksi tai raiskaajiksi. Julkaisuissa vaadittiin, että heidät tulisi ampua tai muuten tuhota.

Facebookin säännöt nimenomaan kieltävät hyökkäykset etnisiä ryhmiä kohtaan "väkivaltaisella tai epäinhimillistävällä puheella".

Sittemmin Facebook on poistanut vihajulkaisuja.

YK:n tutkijaryhmän mukaan Facebook reagoi vihapuheeseen hitaasti ja tehottomasti. Reutersin ja BBC:n mukaan Facebook sai vuodesta 2013 monta vihjettä rohingyoihin kohdistuneen vihapuheen leviämisestä. Yhtiöllä oli vähän burmankielisiä moderaattoreita. Yhtiö on myöntänyt virheet.

Muutamassa vuodessa netin käyttäjiksi

Burmassa elettiin vuosikymmeniä sotilasdiktatuurin tiukassa komennossa. Sotilashallinto alkoi hellittää otettaan vasta vuonna 2011.

Kansalaiset saivat tietoonsa tarkasti suodatettuja uutisia, joten verkkolukutaito ei ollut kehittynyt.

Vielä vuonna 2012 Myanmar kuului maailmassa alueisiin, joissa käytettiin vähiten internetiä. Vain 1,1 prosenttia väestöstä käytti internetiä.

Vuonna 2016 tilanne oli jo toinen, kun teleliikenne vapautettiin: kännyköitä oli jo lähes joka toisella burmalaisella.

Monet halusivat Facebookin puhelimeensa, koska Google ja muut suuret sivustot eivät toimineet burman kielellä.

Facebookista tuli ajan myötä myös valtion tiedotuskanava. Esimerkiksi presidentin erosta maaliskuussa kerrottiin Facebookissa.

Nyt Facebookia käyttää noin 18 miljoonaa burmalaista. Yhteensä asukkaita on noin 50 miljoonaa.

Thet Swei Wing, joka toimii johtajana etnisten ryhmien suhteisiin keskittyvässä Synenergy-järjestössä, sanoo, että vähäisen internet-osaamisen vuoksi Burman väestö oli erityisen pehmeää maaperää propagandalle ja väärien tietojen levittämiselle.

–Meillä ei ollut verkkolukutaitoa, Thet Swei Wing kertoi BBC:lle.

–Meillä ei ole saatavilla kunnollista koulutusta siihen, kuinka internetiä käytetään, kuinka suodatetaan uutisia ja kuinka käyttää nettiä tehokkaasti. Meillä ei ollut tällaista tietoa.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Ihmisellä on luontainen taipumus jakaa kaltaisensa sisä- ja ulkoryhmiin, jossa jälkimäisellä on demonisen vihollisen rooli. Se on meillä geeneissä ja se on todella alkeellista. Puhe järjestä ja valistuksesta on aika optimistista, kun tällainen alhainen vaisto ohjaa kaikkea toimintaa. Ehkä ihmiskunnalla ei ole oikeasti toivoa. Meidän pitäisi valita järkeästi ja anta ajärjen ohjata, mutta alkea nurkkakuntaisuus ohjaa päätöksentekoa. Tällaisen lajin pitää sitten hallita koko maapalloa.

  • Nimetön

    En käsitä, miten Suomen lehdistö voi valita puolensa. Rohingya-muslimit ovat itse tehneet terrori-iskuja, hyökänneet poliisiasemalle, rajavartioston kimppuun jne. Siihen päälle raiskauksia, ryöstöjä jne. Kaikista löytyy uutisia valtamediasta ja videoita tapahtuneista. On suorastaan käsittämätöntä, että FB, jota harva edes nykyään käyttää olisi tuohon syypää. Sieltähän poistetaan nykyään ihan kaikki, joten kaikilla on myös Twitter, VK, Telegram, Whatsapp, josta voi lukea samat faktat. Olen monesti keskustellut asiasta, enkä ole saanut vastausta koskaan siihen, miksi kenenkään pitäisi saada asua missään maassa ilman kansalaisuutta? Toki Rohingya-muslimien ongelma ei ole kovin yksioikoinen kaikilta osin, mutta kokonaisuuden kannalta on varsin selvää, että kumpaan suuntaan kallistuu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio