Kommentti: Tillersonin potkuja on osattu odottaa siitä lähtien, kun hän ilmeisesti kutsui Trumpia tolloksi

Valkoisessa talossa on vaihtunut väki sellaista tahtia, että alkuperäisistä luottohenkilöistä ovat jäljellä lähinnä perheenjäsenet, kirjoittaa Matti Mörttinen.

Us Department Of State
Kommentti: Tillersonin potkuja on osattu odottaa siitä lähtien, kun hän ilmeisesti kutsui Trumpia tolloksi

Rex Tillersonin kausi politiikan huipulla kesti vuoden, kuukauden ja 13 päivää.

Matti MörttinenAamulehti

Suomessa ulkoministeri on saanut lähteä tekstarien takia. Yhdysvalloissa ulkoministeri on saanut twitter-potkut.

Öljy-yhtiön johtajan osaamisella ja maineella ulkoasiainhallinnon johtoon Washingtonissa nostettu Rex Tillerson on nyt entinen ministeri.

Se ei oikeastaan yllätä Yhdysvaltojen politiikkaa Donald Trumpin kaudella seuranneita. Jo kuukausia sitten kerrottiin Tillersonin käyttäneen presidentistä nimikettä "moron", joka ei suinkaan viittaa tamperelaiseen tervehdyssanaan, vaan tarkoittaa suomeksi tolloa tai idioottia.

Sisäpiiritietojen mukaan ulkoministerin ja presidentin suhteet eivät muutenkaan ole olleet mitenkään lämpimät.

Erottamista on ehkä eniten viivyttänyt se, että Trumpin hallinnossa on muutenkin käynyt melkoinen henkilövaihdon viima. Suurin osa alkuperäisistä mukana olevista presidentin ydinpiiriin kuuluvista avustajista, neuvonantajista ja muista luotetuista taitaa kohta olla perheenjäseniä, kuten tytär Ivanka Trump.

Puolivirallisestikin on vahvistettu, että Tillersonin saamat potkut liittyvät Pohjois-Koreaan, jonka diktaattorin Kim Jong-unin Trump aikoo tavata toukokuun loppuun mennessä.

Ulkoministerinä Tillerson oli jatkuvasti ainakin taustalla eri mieltä presidentin kanssa suhtautumisesta ohjuskokeita tekevään ja ydinaseiden kehittämisellä uhkailevaan eristyneeseen kommunistivaltioon. Tosin Trumpin mielenmuutokset tekivät usein vaikeaksi päätellä, ovatko linjanvetäjät samaa vai eri mieltä.

Mutta ainakin viime viikolla Tillerson sanoi, ettei aika ole kypsä suhteiden lämmittämiselle Kimin kanssa.

Uudeksi ulkoministeriksi nouseva keskustiedustelupalvelu CIA:n tähänastinen johtaja Mike Pompeo osaa ilmeisesti paremmin pitää mölyt mahassaan.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Veksi

    Trumpille oli varmaan joku nyt kertonut, että Rex tarkoittaa latinan kielessä kuningasta. Eihän sellainen tyyppi saa pullistella Valkoisessa Talossa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio