Kaavailevatko Trump ja Putin Nato-diiliä, jolla on merkittävä vaikutus myös Suomeen? Konkaridiplomaatti: "Putin voi ostaa Trumpilta lupauksen, että Nato ei enää laajene"

Konkaridiplomaatti arvioi, että Helsingin huipputapaaminen saattaa pysäyttää Naton laajenemisen.

ZUMAWIRE/MVPHOTOS
Kaavailevatko Trump ja Putin Nato-diiliä, jolla on merkittävä vaikutus myös Suomeen? Konkaridiplomaatti: "Putin voi ostaa Trumpilta lupauksen, että Nato ei enää laajene"

Presidentit Putin ja Trump kuiskuttelivat tavatessaan Vietnamissa marraskuussa 2017.

Jyrki Karvinen

Vuosikymmenien uran pääosin turvallisuuspolitiikan parissa ulkoministeriössä tehnyt konkaridiplomaatti kertoo seuraavansa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisen osalta tarkimmin sitä, mitä päämiehet Natosta ja sen laajentumisesta puhuvat ja mahdollisesti myös sopivat.

Diplomaatti sanoo suoraan pitävänsä Trumpia joka suhteessa arvaamattomana ja poliittisesti kokemattomana vieraana.

Hän kuvaa huipputapaamisen herkimmäksi kysymykseksi Ukrainan ja Krimin tilanteen ja niihin liittyen Naton.

Jo etukäteen diplomaatti pitää Putinille voittona sitä, että johtajat puhuvat pääasioista kahdestaan jopa ilman avustajia. ”Trump ei ole poliitikko”, diplomaatti kuittaa ja kehuu Putinin kokeneisuutta neuvottelijana.

–Trump ei ymmärrä mitä liittolaiset ovat ja hän luulee voivansa käskyttää liittolaisiaan kuin Neuvostoliitto käskytti Varsovan liiton maita, diplomaatti pohtii viitaten myös Naton Brysselissä meneillään olevaan huippukokoukseen, jossa Trump ryökytti pahiten Saksaa.

–Se osoittaa, että Trumpilla ei ole historian tajua ei tietämystä asioista. Ei kukaan Euroopassa halua sotilaallisesti vahvaa Saksaa takaisin, hän huokaa.

Putinille tärkeä voitto?

Diplomaatti kertaa Venäjän puhuneen koko ajan siitä, että Naton laajentuminen on vihamielinen operaatio sen etuja vastaan.

–Sehän ei pidä paikkaansa. Nato on ottanut jäsenikseen maita, jotka itse ovat jäsenyyttä halunneet ja hakeneet. Eikä länsi ole ollut mitenkään yksimielinen asiasta jokaisen uuden jäsenen osalta.

Diplomaatin mielestä Trump on luonut tilanteen, jossa Putinin on mahdollista ”käydä kauppaa” Naton laajentumisella Yhdysvaltojen kanssa.

–Putin voi jollain tavoin ostaa Trumpilta lupauksen, että Nato ei enää laajene. Se tarkoittaisi, että Suomesta ja Ruotsista ei tulisi Naton jäseniä.

Diplomaatti pitää täysin mahdollisena, että Nato ja sen laajentuminen on Helsingissä Trumpin ja Putinin keskusteluissa isostikin kahdenkeskisissä keskusteluissa esillä, koska asia on Putinille poliittisesti keskeisen tärkeä: Putin haluaa voiton Natosta.

Valkoisella talolla on ollut ratkaiseva rooli kaikissa Naton laajentumisen vaiheissa.

Presidentti Bill Clintonin hallinto oli 1990-luvun lopulla isossa roolissa Naton aloittaessa itälaajentumisen ja seuraajansa presidentti George W. Bushin hallinnon kanssa Nato kutsui yhteensä peräti 12 uutta maata jäseniksi vuosina 1997–2008.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Kari Rantala

    Kommunistien vakiovalhe on, että Nato olisi luvannut olla laajentumatta itään. Ajatus oli vain Genscherin. Sopimustaei ole olemassa. Toiveena oli poistaa itäisessä Saksassa olleet venäläissotilaat mm. Meiltä ryöstetylle Alakurtille.

  • Mikko

    Ei Suomesta muutenkaan tulisi Naton jäsentä, joten ihan turhaa huutelua taas. Suomi on ja pysyy tämän sotilasliiton ulkopuolella.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio