politiikka

Jean-Claude Juncker toisti viimeisen Euroopan tila -puheensa aikana yhtä sanaa ylitse muiden – se kertoo paljon unionin tästä hetkestä

Euroopan komission puheenjohtajuuden ensi vuoden toukokuussa jättävä Jean-Claude Juncker puhui täydelle Euroopan parlamentille keskiviikkona viimeisessä Euroopan tila -puheessaan.

PATRICK SEEGER
Jean-Claude Juncker toisti viimeisen Euroopan tila -puheensa aikana yhtä sanaa ylitse muiden – se kertoo paljon unionin tästä hetkestä

Jean-Claude Juncker sai puheensa päätteeksi suosionosoitukset täydeltä salilta.

Saara TunturiAamulehti, Strasbourg

Yhtenäisyys. Yhtenäinen Eurooppa. Yksi ääni. Yhteinen maanosa. Rakkaustarina. Rauhanprojekti. Tae hyvästä elämästä.

Nämä teemat toimivat sateenvarjona Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin viimeisessä Euroopan tila -puheessa keskiviikkoaamuna Strasbourgissa Euroopan parlamentissa.

Juuri sana yhtenäisyys esiintyi puheessa eri muodoissaan kymmeniä kertoja vajaan tunnin kestäneessä puheessa.

Junckerin puhe oli tietenkin hyvin osuva, sillä vain muutamia tunteja puheen jälkeen parlamentti äänestää historiallisessa tilanteessa, jossa se päättää, aloittaako se toimet yhtä sen jäsenmaata Unkaria vastaan. Mikäli enemmistö parlamentista antaa äänensä artikla 7:n käynnistämisestä, tarkoittaa se sitä, että parlamentti katsoo Unkarin rikkovan oikeusvaltioperiaatteita ja samalla Euroopan unionin tärkeimpiä periaatteita. Parlamentti ei ole koskaan käynnistänyt artiklaa koko unionin historian aikana.

Yleinen ilmapiiri Strasbourgissa on se, että parlamentti antaa äänensä artiklan käynnistämisen puolesta. Myös Juncker sivusi tilannetta sanoen, ilman mainintaa Unkarista tosin, että mikäli joku unionin maa rikkoo oikeusvaltioperiaatetta, unionin on toimittava yhtenäisyyden säilyttämiseksi.

Lue lisää:

"Unkarin toiminta on äärimmäisen vastenmielistä ja tuomittavaa" – EU:ssa saatetaan tehdä historiaa tänään, EPP:n suomalaismepit äänestävät sisarpuoluettaan vastaan

Sisärajat on purettava

Juncker sanoi Unkarin, Puolan ja Saksan tilanteeseen liittyen, että oikeanlainen patriotismi on hyvä asia, mutta että äärimmilleen menevä nationalismi on myrkkyä. Kaikissa kolmessa valtiossa on kuohunut maahanmuuttokysymyksiin liittyen viime aikoina paljon.

– Olen edelleen sisärajojen vastustaja ja olemassa olevat sisärajat pitää poistaa. Ne ovat eurooppalaisten arvojen vastaisia eikä niitä voida hyväksyä, Juncker sanoi.

Hän vaati unionia tarttumaan maahanmuuttoon ja -tuloon liittyvässä lainsäädännössä vahvemmin toimeen.

– Ei voi olla niin, että jokainen kerta, kun yksi laiva saapuu satamaan, sille hetkelle keksitään jokin hätäratkaisu. Tarvitsemme solidaarisuutta, joka on kestävää ja järjestäytynyttä, ja tarvitsemme maahantuloreittejä, jotka ovat valvottavissa ja laillisia, Juncker sanoi.

Kärjekkäät kommentit

Keskustelu ei kuitenkaan jatkunut yhtä säyseässä sävyssä. Puheenjohtajista Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmän Nigel Farage ja Euroopan konservatiivien ja reformistien -ryhmän Ryszard Legutko tyrmäsivät Junckerin ajatuksen siitä, että Eurooppa on yhtenäinen ja vahva, jopa enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Kärjekkäät kommentit eivät tulleet yllätyksenä. Legutko sanoi, että Juncker on hänen mielestään sydämellinen ihminen, mutta elää eri maailmassa kuin hän.

Farage puolestaan kysyi, miten Juncker voi kuvailla Eurooppaa vahvemmaksi kuin aikoihin, kun yksi suurimmista jäsenmaista, Britannia, päätti lähteä koko unionista.

Räväkästä esiintymisestään tunnettu, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt puhui heti Legutkon jälkeen. Hän sanoi, että puolalainen puheenjohtajakollega puhuu hulluja ja on loukkaus parlamenttia kohtaan, kun Legutko sanoi Euroopan olevan hajallaan.

– Anteeksi herra Juncker, en halunnut aloittaa tällä, vaan kiittää teitä, mutta minun oli pakko, sillä Legutko puhuu hulluja, Verhofstadt sanoi kuuluvasti parlamentille.

Sovittelevasti loppuun asti

Juncker nosti esiin useita teemoja puheensa aikana, kuten Kreikan kohentuneen tilanteen ja Britannian EU-eron.

– Kuten tiedätte, olen vankka Kreikan tukija ja nyt voin sanoa, että he ovat tehneet mullistavia muutoksia ja nousseet vaikeasta tilanteesta, Juncker kehui.

Britanniasta Juncker puolestaan totesi, että EU haluaa pysyä Britannian kumppanina, mutta kun maa lähtee pois unionista, se ei enää osallistu sisämarkkinaan eikä se voi vaikuttaa unionin päätöksiin.

– Oli surullinen päivä, kun kuulimme erosta. Se on kuitenkin vietävä nyt loppuun fiksusti ja hallitusti, Juncker totesi.

Yhdet suurimmista suosionosoituksista Juncker sai, kun hän vetosi vapaan lehdistön puolesta ja sanoi, että se on demokratian tae.

Juncker päätti puheensa sanomalla, että Euroopan on pysyttävä uskollisena itselleen. Hän piti ensi vuoden eurovaaleja erittäin tärkeinä ja kehotti parlamentaarikkoja tekemään töitä niiden hyväksi.

– Eurooppa on minun rakkaustarinani. Olen aina rakastanut, rakastan sitä nyt ja rakastan sitä edelleen. Kiitos, Juncker sanoi.

Juncker sai suosionosoitukset täydeltä salilta, jossa mepit nousivat seisomaan.

Junckerin viimeinen puhe

Jean-Claude Juncker sivusi useita aiheita viimeisessä Euroopan tila -puheessaan.

Nostamme niistä esiin viisi:

Kellojen siirtäminen. Junckerin mielestä parlamentin pitää tehdä päätös kellojen siirtämisen lopettamisesta. Tällöin jokainen jäsenvaltio voi päättää, käyttääkö se kesä- vai talviaikaa.

Britannian EU-ero. Brexitin on sujuttava järjestäytyneesti ja niin, että Britannia jää EU:n kumppaniksi. Juncker myös sanoi, että komission, parlamentin ja jäsenvaltioiden tulee osoittaa solidaarisuutta Irlantia kohtaan eikä kovaa rajaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille rakenneta.

250 päivää. Juncker vaati parlamenttia ja komissiota toimimaan yhdessä, tuloksellisesti ja sitoumuksia noudattamalla ne 250 päivää, joiden aikana nykyiset kokoonpanot vielä toimivat. EU:n on pystyttävä ylittämään vaikeudet kaikkien ilmansuuntien välillä.

USA. Juncker lähetti viestin Yhdysvaltoihin sanomalla, että kauppasodat eivät ole välineitä ja monenkeskisyys on kaikkein vakuuttavin toimija. Juncker totesi, että Eurooppa vastaa viidettä osaa maailman taloudesta ja on kaupalle avoin. Puheenjohtaja tosin mainitsi, ettei Eurooppa myy itseään millä tahansa hinnalla.

Eurooppa ei ole linnake. Juncker sanoi, että Eurooppa on suvaitsevaisuuden maanosa, ei linnake. Junckerin mukaan Eurooppa ei käännä maailmalle selkäänsä, varsinkaan sille maailmalle, joka kärsii. Samalla hän muistutti, että EU haluaa lähentää yhteistyötä Afrikan kanssa muun muassa investointien kautta.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Turhaa höpötystä. EU:n kuolinkorinat kyseessä. Seuraavana lähtee Unkari, joka ei tähän pelleilyyn alistu ja sen jälkeen lähtevät muut. Suomi tietysti viimeisenä..

  • Taloustohtori

    EU ja euro on kuusinkertaistanut Suomen ongelmat .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio