James Comey ABC:llä: Epätodennäköistä mutta ei mahdotonta, että venäläiset voivat kiristää Trumpia

"Hän puhuu naisista kuin lihapaloista ja kohtelee heitä kuin lihapaloja"

JIM LO SCALZO / EPA
James Comey ABC:llä: Epätodennäköistä mutta ei mahdotonta, että venäläiset voivat kiristää Trumpia

Comey ei usko väitteitä, joiden mukaan Trumpilla olisi alkava dementia.

Maria AnnalaBoston

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on epäpätevä presidentin virkaan moraalinsa mutta ei terveytensä puolesta. Tätä mieltä on liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey, joka puhui aiheesta ABC-televisiokanavan haastattelussa.

Comey myös sanoi, ettei usko väitteitä, joiden mukaan Trumpilla olisi alkava dementia. Hän kertoi haastattelussa pitävänsä presidenttiä keskimääräistä älykkäämpänä ihmisenä, joka pysyy kärryillä käymistään keskusteluista ja siitä, mitä on meneillään.

Trump on kuitenkin Comeyn mukaan epäpätevä jatkuvien valheittensa ja naisia halveksuvien lausuntojensa vuoksi sekä siksi, että hän veti yhtäläisyysmerkit Charlottesvillessä marssineiden äärioikeistolaisten ja näitä vastustaneiden vastamielenosoittajien välille. Trump sanoi, että molemmat puolet olivat vastuussa väkivaltaisuuksista, joissa kuoli yksi vastamielenosoittajista.

–Hän puhuu naisista kuin lihapaloista ja kohtelee heitä kuin lihapaloja, Comey sanoi.

Ei toivo viraltapanoa

Comey ei omien sanojensa mukaan toivo, että Trump pantaisiin viralta. Hänen mielestään amerikkalaisilla on moraalinen velvollisuus osoittaa ensi vaaleissa, että Trump ei edusta heidän arvojaan.

–(Jos Trump pantaisiin viralta), kansalaiset pääsisivät kuin koira veräjästä, hän sanoo.

Comey sanoi myös pitävänsä epätodennäköisenä mutta mahdollisena, että venäläisillä on hallussaan materiaalia, jolla he voivat kiristää Trumpia. Hän viittaa väitteisiin, joiden mukaan venäläisillä olisi videomateriaalia presidentistä katselemassa prostituoituja, jotka virtsaavat päälleen.

Comeyn mukaan sekin on hätkähdyttävää, ettei hän koe pystyvänsä kiistämään väitettä varmuudella.

–Toivoisin, etten sanoisi näin, mutta se vain on – se vain on totuus.

FBI:n ex-johtaja kertoo tiistaina ilmestyvässä kirjassaan, että Trump on kiistänyt väitteet jyrkästi useita kertoja. Kirjan sisällöstä ovat jo kertoneet useat amerikkalaisviestimet, joille kirja oli vuodettu ennen julkaisua.

Puolusti Clinton-päätöstä

Presidentinvaalien alla vuonna 2016 Comey sai Trumpin vastaehdokkaan Hillary Clintonin ja tämän kannattajien vihat päälleen, kun hän kertoi lehdistölle, että FBI oli aloittanut uuden tutkinnan Clintonin yksityisen sähköpostin käytöstä työasioihin tämän toimiessa ulkoministerinä. Clinton ja hänen kannattajansa uskovat Comeyn ulostulon maksaneen Clintonille vaalivoiton.

Comey myönsi ABC:n haastattelussa kauhistuneensa yllättävää vaalitulosta ja kysyneensä itseltään, oliko hänellä jotain tekemistä asian kanssa. Hän korosti kuitenkin, että olisi tehnyt saman päätöksen, vaikka olisi tiennyt sen aiheuttavan Trumpin voiton.

Hän korosti, että FBI ei voi toimia itsenäisenä ja poliittisesti riippumattomana, jos sen johtaja ottaa päätöksiä tehdessään huomioon toimiensa mahdolliset poliittiset seuraukset.

FBI oli alkanut jo vaalien alla tutkia, tekivätkö jotkut Trumpin vaalikampanjassa mukana olleet ihmiset yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonin kampanjan sabotoimiseksi. Tästä tutkinnasta Comey ei kuitenkaan kertonut vaalien alla julkisuuteen.

ABC:n toimittaja George Stephanopoulos hiillosti Comeyta päätöksestä. Comey kuitenkin selitti rauhallisesti, etteivät kaksi tutkintaa olleet hänen mielestään verrattavissa toisiinsa, koska Venäjä-tutkinta oli vasta alkumetreillään, kun taas Clintonin sähköposteista oli jo tehty yksi tutkinta, jonka tulokset olivat julkisesti tiedossa.

Piiloutui verhoihin

Comey kuvaili haastattelussa, miten hän yritti vaalien jälkeen pitää Trumpiin etäisyyttä, ettei vain antaisi kenellekään aihetta uskoa, että hän oli pyrkinyt auttamaan tämän voittoon.

Pari päivää virkaanastujaisten jälkeen hän joutui työnsä puolesta osallistumaan Valkoisessa talossa järjestettyyn tilaisuuteen ja yritti kertomansa mukaan naamioitua sinisessä puvussaan sinisiin ikkunaverhoihin siinä toivossa, että Trump ei huomaisi häntä.

Trump kuitenkin kutsui Comeyn luokseen, ja FBI:n silloisen johtajan oli pakko mennä kättelemään vastavalittua presidenttiä koko maailman silmien alla. Hän kertoo perheensä nauraneen hänen ilmeelleen, josta näki, miten kauhuissaan hän oli tilanteesta.

Comey kuvailee yrittäneensä estää Trumpia halaamasta itseään mutta saaneensa jotain vielä pahempaa. Trump kumartui hänen puoleensa tavalla, joka näytti poskisuudelmalta heitä kuvanneen kameran kuvakulmasta. Comeyn mukaan Trump tosiasiassa kuiskasi hänen korvaansa, että odotti innolla yhteistyötä hänen kanssaan.

Into yhteistyöstä jäi lyhyeksi. Trump erotti Comeyn runsaat kolme kuukautta myöhemmin tämän kerrottua Venäjä-tutkinnasta julkisuuteen.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Ville Tampere

    FBI, sen johtajat Comey, mcGabe +moni muu pienempi pomo teki vaalityötä Clintonin eteen ja salakunteli Trumpia. Kun salainen, tai poliisii sekantuu politikointiib asiat ovat huonosti. Jännää seurata joutuuko Comey syytteeseen väärästä valasta congressi kuunulustelussa.

  • Informaatiosotaa

    Kuinkahan paljon dollaria demokraatit ovat maksaneet Comeylle hänen roskapaljastuksistaan ? Suurella rahallahan he ovat saaneet myös yhden ja toisen naikkosen ja prostituoidun kertomaan todellisista tai keksityistä yhdynnöistään Trumpin kanssa. Ihmettelen vaan heidän kekseliäisyyttään ja pitkävihaisuuttaan, koska presidenttiä ei varmaankaan tulla vaihtamaan.

    Vaikka Trumpin moraali onkin kyseenalainen, hänen poliittinen linjansa on oikein hyvä. Sellaista linjaa ja uskaliaisuutta toivoisin Suomenkin presidentiltä esim. islamin, muslimien ja muiden maahan laittomasti pyrkivien maailmanvalloituksen pysäyttämiseksi. Rajoille saatava pysyvä rajavalvonta, kuulustelu rajalla ja palautus heti takaisin turvalliseen maahan eli sinne mistä ovat tulleetkin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio