Iranissa osoittaa nyt mieltään työväenluokka ja se on valtaapitäville vaarallista

Kymmenettuhannet ovat lähteneet kaduille viime torstain jälkeen. Mielenosoittajat eivät ole samoja kuin yhdeksän vuotta sitten.

DPA
Iranissa osoittaa nyt mieltään työväenluokka ja se on valtaapitäville vaarallista

Iranissa mielenosoittajat vaativat kohennusta taloudelliseen tilanteeseen ja loppua korruptiolle.

Bozorgmehr Sharafedin, Reuters

Iranin hallitus kiihdyttää vastatoimia murtaakseen mielenosoitukset, jotka ovat rohkeimpia sitten vuoden 2009. Mikä on saanut iranilaiset lähtemään kaduille ja nousemaan vastarintaan hallitusta vastaan?

Kuinka vakavia mielenosoitukset ovat?

Poliittiset mielenosoitukset ovat Iranissa harvinaisia. Silti kymmenettuhannet ovat lähteneet kaduille viime torstain jälkeen. Mielenosoittajat ovat vaatineet loppua taloudellisesti koville ajoille ja korruptiolle. Tämä on herkkä aihe hallinnolle. Iranin johtajat esittävät mielellään vuoden 1979 vallankumouksen tapahtumana, jossa köyhät kukistivat USA:n tukeman shaahin sorron ja hyväksikäytön.

Mielenosoitukset eivät vaikuta samalla lailla järjestäytyneiltä kuin yhdeksän vuotta sitten, eikä niillä ole selvää johtajaa. Vaikka mieltään osoittavat ihmiset eri kansanryhmistä, sosiaaliseen mediaan ladattujen videoiden perusteella enemmistö on nuorta työväenluokkaa.

Tämä voi olla vaarallista valtaapitäville, koska he ovat tottuneet pitämään vähäosaisempia lojaaleina islamilaiselle tasavallalle toisin kuin keskiluokkaa, joka protestoi yhdeksän vuotta sitten.

Turvallisuusjoukot saattavat kuitenkin ajatella, että ne ovat vielä niskanpäällä. Mikään poliittinen ryhmä ei ole ryhtynyt tukemaan liikettä.

Miksi hallitus ei löydä nopeaa ratkaisua?

Hallituksen suurin haaste on saada tukahdutettua protestit ilman, että se provosoi lisää vihaa ja yllyttää sillä tavalla mielenosoittajia hyökkäämään poliisiasemille, pankkeihin ja moskeijoihin.

Vaikka satoja mielenosoittajia on pidätetty, aiemmat protestit murskanneita eliittijoukkoja ei ole vielä käytetty. Jos mielenosoitukset pitkittyvät, hallitus voi kokea pakkoa toimia.

Hallitus saattaa laskea sen varaan, että se saa tukea monilta, jotka kuuluivat vuoden 1979 vallankumouksen sukupolveen. He ovat ideologisesti sitoutuneita ja hyötyneet taloudellisesti islamilaisesta tasavallasta.

Mitä mielenosoittajat haluavat?

Ympäri maan iranilaiset haluavat korkeampia palkkoja ja loppua olettamalleen hallinnon mädännäisyydelle. Protestien levitessä on alkanut myös esiintyä vihaa uskonnollista eliittiä kohtaan.

Monet myös kyseenalaistavat Iranin Lähi-idän politiikan viisauden. Taloudellinen tuki palestiinalaisille ja Libanonin shiioille ärsyttää.

Mitkä ovat Iranin talouden näkymät?

Iranin talous on kohentunut presidentti Hassan Rouhanin aikana. Inflaatio on pudonnut yksinumeroiseksi, ensimmäistä kertaa liki neljännesvuosisataan. Bruttokansantuote on kohonnut 12,5 prosentilla. Tosin se johtuu etenkin harppauksesta öljyn viennissä

Kasvu on kuitenkin ollut liian hidasta Iranin silmiinpistävän nuorelle väestölle.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Iranin vallankumous 1979 tapahtui vasemmiston tuella eli lähinnä opiskelijoita ja muita nuoria. Parin vuoden päästä pitikin jo käyttää burkhaa. Kun maa vedetään kerralla länsimaisesta islamilaiseksi, niin ei tuolta ihan heti päästä pois. Kansalla ei mennyt kauaa huomata millainen moka tuli tehtyä, mutta mitä voi tehdä maassa, jossa ei ole sananvapautta ja demokratiaa. Ei oikein mitään, mutta ilmeisesti jonkun täytyy tukea tuota toimintaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio