Hurrikaani Florence laantui trooppiseksi myrskyksi, mutta nyt pelätään syöksytulvia – kuolonuhreja on jo ainakin viisi

Michael Candelori
Hurrikaani Florence laantui trooppiseksi myrskyksi, mutta nyt pelätään syöksytulvia – kuolonuhreja on jo ainakin viisi

Hurrikaani Florence laantui trooppiseksi myrskyksi. Vaikka tuulen nopeus on heikentynyt, viranomaiset pitävät nyt pahimpana uhkana tulvia.

Jaakko Isoniemi, Pekka Numminen, Vesa Laitinen

Hurrikaani Florence on aiheuttanut ainakin viiden ihmisen kuoleman. Äiti ja pieni lapsi saivat surmansa, kun puu kaatui heidän kotinsa päälle. Perheen isä selvisi.

Myrskyn kolmas uhri oli nainen, joka oli soittanut hätänumeroon saatuaan sairaskohtauksen. Nainen menehtyi, kun ambulanssi ei päässyt hänen luokseen tien tukkineen kaatuneen puun takia.

Lisäksi kaksi muuta henkilöä on saanut surmansa myrskyssä.

Tuulen nopeus on heikentynyt, mutta viranomaiset pitävät pahimpana uhkana tulvia. Merivesi voi syöksyä jopa kolme kilometriä sisämaahan ja sade aiheuttaa syöksytulvia.

Pitkiä sähkökatkoja

Pohjois-Carolinassa sijaitsevassa Orientalin kaupungissa oli iltaan mennessä satanut jo lähes 50 senttiä vettä. Se vastaa Suomen keskimääräistä yhdeksän kuukauden sademäärää. Sateen ei odoteta taukoavan pitkään aikaan.

Noin 600 000 ihmistä on ilman sähköä myrskyalueella. Paikalle on hälytetty 40 000 sähköasentajaa 17 eri osavaltiosta.

JIM LO SCALZO
Pohjois-Carolinan Wilmingtonissa asuva Jason Prevatte keräsi roskia tulvan täyttämältä kadulta perjantaiaamuna.

Pohjois-Carolinan Wilmingtonissa asuva Jason Prevatte keräsi roskia tulvan täyttämältä kadulta perjantaiaamuna.

Toistaiseksi he eivät pysty työskentelemään, vaan odottavat olosuhteiden paranemista. On oletettavaa, että monet kodit ja yritykset ovat ilman sähköjä vähintään viikon ajan.

New Bernin kaupungissa Pohjois-Carolinassa noin 150 ihmistä on jäänyt jumiin taloihinsa tulvien vuoksi. Viranomaiset varoittavat ihmisiä menemästä pakoon ullakoilleen, jotta he eivät jäisi sinne jumiin veden noustessa.

Ulkonaliikkumiskieltoja

Myrtle Beachiin Etelä-Carolinaan julistettiin perjantaina ulkonaliikkumiskielto. Se astuu voimaan klo 19 ja kestää lauantaiaamuun kello seitsemään asti.

Kyseessä on jo kolmas yö, jolloin kaupungissa ei saa liikkua ulkona yöllä.

Hurrikaani etenee tällä hetkellä hyvin hitaasti eli noin 5 kilometriä tunnissa. Florencen ennustetaan liikkuvan länteen Etelä-Carolinan halki, jonka jälkeen se kääntyy pohjoiseen.

Vaikka myrsky on matkallaan laantunut ykköskategorian hurrikaaniksi, se on viranomaisten mukaan yhä erittäin vaarallinen. Syynä ovat myrskyn mukanaan tuomat syöksytulvat. Vesi saattaa nousta nopeasti useita metrejä. Merivesi voi syöksyä jopa kolme kilometriä sisämaahan.

Hurrikaanin voimaa kuvaa perjantaina julkaistu tieto, jonka mukaan Pohjois-Carolinassa sijaitseva Cape Fear -joki on alkanut virrata väärään suuntaan hurrikaanin seurauksena.

Aikaisemmista hurrikaaneista tiedetään, että kuolonuhreja on tullut enemmän tulvista kuin kovista tuulista.

Päivitys 15.9. kello 8.09: Päivitetty jutun alkuun viimeisimmät tiedot.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Fred

    No kyllä tätä on sitäkin enemmän jaksettu, päivätolkulla ennakkoon puida ja pelätä. Mikä USA:n luonnonilmiöissä on niin erityistä että se vaatii tämän suuruusluokan käsittelyn suomalaisessa mediassa. Ja joka kerta.

  • Viileneekö

    Luonnolla on omat keinot viilentää maapalloa.
    Olis kiva tietää mikä niiden kokonaisvaikutus on ilmastoon.
    Parhailaan on useita hirmumyrskyjä ja trooppisia myrskyjä eripuolilla palloa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio