Tiede

Fyysikko Stephen Hawking on kuollut 76-vuotiaana

STEFAN ZAKLIN / EPA
Fyysikko Stephen Hawking on kuollut 76-vuotiaana

Fyysikko Stephen Hawking tunnettiin muun muassa taidostaan kansantajuistaa tiedettä.

Heidi PesonenAamulehti, STT, Reuters

Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut.

Britannialainen Hawking oli kuollessaan 76-vuotias. Hän kuoli kotonaan Cambridgessa Englannissa varhain keskiviikkona.

–Olemme syvästi surullisia rakkaan isämme kuolemasta, Hawkingin lapset Lucy, Robert ja Tim sanoivat perheen julkistamassa tiedotteessa.

Hawking on yksi maailman tunnetuimmista fyysikoista. Hän oli taitava kansantajuistamaan tiedettä sekä elämän ja maailmankaikkeuden vaikeita kysymyksiä. Hän oli myös suosittu luennoitsija. Hawking ansioitui mustien aukkojen tutkijana, ja aukosta lähtevä säteily kantaa hänen nimeään.

ZERO GRAVITY CORPORATION HANDOUT
Stephen Hawking käsitteli kirjoissaan ja luennoillaan maailmankaikkeuden ja elämän vaikeita kysymyksiä. Kuvassa hän on kokeilemassa painottomuutta lentokoneessa.

Stephen Hawking käsitteli kirjoissaan ja luennoillaan maailmankaikkeuden ja elämän vaikeita kysymyksiä. Kuvassa hän on kokeilemassa painottomuutta lentokoneessa.

Hawking on kirjoittanut useita tietokirjoja kuten Ajan lyhyt historia ja Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa.

Hawking sairastui 21-vuotiaana ALS-tautiin. Sairauden takia hän oli lähes liikuntakyvytön ja viesti pyörätuoliinsa liitetyllä puhesyntetisaattorilla.

Sairastuessaan ALS-tautiin hänellä arvioitiin olevan vain vähän elinaikaa, mutta hän eli ja työskenteli vielä vuosikymmeniä.

–Koska mikä tahansa päivä voi olla viimeiseni, pyrin saamaan joka hetkestä kaiken irti, Hawking sanoi muutamia vuosia sitten julkaistussa dokumenttielokuvassa.

Hawking meni opiskeluaikanaan naimisiin Jane Wilden kanssa, jonka kanssa hän sai myös kolme lasta. Pari erosi noin 30 vuotta kestäneen avioliiton jälkeen vuonna 1995, minkä jälkeen Hawking meni naimisiin entisen hoitajansa Elaine Masonin kanssa.

Stephen Hawking

Syntyi 8.1.1942 Oxfordissa ja kuoli 14.3.2018 Cambridgessa.

Työskenteli maineikkaassa Cambridgen huippuyliopistossa Britanniassa.

Hawkingin teos A Brief History of Time (Ajan lyhyt historia) julkaistiin vuonna 1988, ja sitä on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta.

Hawkingin elämästä on tehty vuonna 2014 elokuva The Theory of Everything (Kaiken teoria).

Häntä on luonnehdittu yhdeksi merkittävimmistä teoreettisen fysiikan ajattelijoista Albert Einsteinin jälkeen.

Hawkingia on pidetty yhtenä maailman älykkäimmistä ihmisistä. Hänen älykkyysosamääränsä oli 160.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Mahtava mies. Sairaudestaan huolimatta tiede oli kaikki kaikessa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio