Ex-ministeri, kuollut liikemies ja asemarkkinointia – Patrian selvitys Uganda-sotkusta ei riitä ministeri Lintilälle

Ex-ministeri Suvi Lindén löysi liikemiehen ruumiin hotellista.

Patria / Arkisto
Ex-ministeri, kuollut liikemies ja asemarkkinointia – Patrian selvitys Uganda-sotkusta ei riitä ministeri Lintilälle

Patrian AMV 8x8 -panssariajoneuvo.

Anssi Rulamo, Elina Korkee, Susanna JääskeläinenSTT

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) haluaa puolustusteknologiaa valmistavalta Patrialta vielä tarkempia selvityksiä Uganda-tapauksesta. Yhtiö toimitti Lintilälle selvityksen keskiviikkona iltapäivällä, mutta ministeri kertoi aikovansa vielä keskustella yhtiön johdon kanssa tai pyytää lisätietoja kirjallisesti.

–Tarkennamme vielä tätä tapahtumien kuvausta ja niitä menettelytapoja, mitä Patriassa on, Lintilä sanoo.

Patria oli antanut suomalaiselle liikemiehelle luvan markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Noin 40-vuotias mies löytyi viime viikolla kuolleena hotellihuoneesta Ugandan pääkaupungissa Kampalassa.

Kampalan poliisin edustaja on kertonut ainakin Ylelle ja Iltalehdelle, että tämänhetkisen tiedon perusteella miehen arvioidaan kuolleen luonnollisen kuoleman. Henkirikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

Ohjeistusta on ohitettu

Patrian johto on sanonut, että yhtiö teki virheen antaessaan miehelle luvan markkinoida tuotteita maassa. Mies oli saanut markkinointiluvan myyntipäälliköltä, jolla ei ollut riittäviä valtuuksia sellaisen antamiseen. Ministeri Lintilän mukaan ohjeistusta ja sääntöjä on selvästi ohitettu markkinointiluvan antamisessa

–Pitää koko ajan muistaa se, että Patria työskentelee äärettömän herkällä toimialalla ja meillä ei ole mitään mahdollisuutta sellaiseen, mikä herättäisi kysymyksen toiminnan eettisyydestä.

Lintilä korostaa, että nyt pitää katsoa, ovatko menettelytavat kunnossa. Hänen mukaansa Patrian johdolla on luottamus ainakin vielä tämänhetkisten tietojen valossa.

Maaselvitystä ei ollut tehty

Patrian toimitusjohtajan Olli Isotalon mukaan yhtiön prosessi on selkeä eikä sitä ole tarvetta muuttaa, mutta tässä tapauksessa sitä ei ollut noudatettu. Ugandasta ei esimerkiksi tehty maaselvitystä.

–Ei oltu analysoitu sitä, että onko Ugandassa oikeasti meillä potentiaalista mahdollisuutta tehdä liiketoimintaa. Jos olisimme selvityksen tehneet, on äärimmäisen epätodennäköistä, että olisimme Ugandaan lähteneet markkinointityötä tekemään, edes tätä vaatimatonta esitteiden jakamista, Isotalo sanoo.

Asian selvittäminen jatkuu nyt Patrian sisällä. Isotalo korostaa, että Patrian markkinointi ei ollut suomalaisliikemiehen Afrikan-matkan päätarkoitus. Patria ei myöskään ollut maksanut hänelle mitään eikä antanut toimeksiantoa, vaan mies oli itse ollut aktiivinen Patrian suuntaan.

Miehen kanssa matkustanut entinen ministeri Suvi Lindén kertoi keskiviikkona Facebook-tilillään, että hän ei ollut liikkeellä Patrian asioissa, vaan tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa. Lindén totesi, että kuolemantapauksen tutkinta kuuluu viranomaisille.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • hätävalheita

    Mikä lienee totuus? Uskalletaanko tämä perata riittävän syvältä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio