Politiikka

EU:n historiallisen äänestyksen toinen näytös: Unkari haastaa murskatuloksen – uhkaako tilanne mennä farssiksi ja mitä kiistassa tapahtuu seuraavaksi?

EU:n parlamentin historiallinen äänestys artikla 7:n aktivoinnista Unkarin kohdalla tällä viikolla sai uuden käänteen, kun maa ilmoitti haastavansa parlamentin tuloksen. Unkari vetoaa siihen, että ääntenlaskun menetelmässä on tulkinnanvaraa.

Marton Monus / EPA
EU:n historiallisen äänestyksen toinen näytös: Unkari haastaa murskatuloksen – uhkaako tilanne mennä farssiksi ja mitä kiistassa tapahtuu seuraavaksi?

Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Unkarin hallintoa vastaan Budapestissä toukokuussa parlamentin istunnon jälkeen. Ihmiset vaativat maaltaan demokratiaa, jota pääministeri Viktor Orbán on toimillaan murentanut. EU:n parlamentti osoitti tällä viikolla, että sen mitta alkaa täyttyä Unkarin jatkuvista oikeusvaltioloukkauksista.

Saara TunturiAamulehti, Reuters

Unkari ei hyväksy EU-parlamentin tällä viikolla tekemää päätöstä, jossa parlamentti aktivoi artikla 7:n käyttöönoton. Parlamentti esitti syvän huolensa siitä, että Unkari mahdollisesti rikkoo unionin oikeusvaltioperiaatetta. Se ei varsinaisesti ottanut kantaa siihen, tapahtuuko näin vai ei, mutta se suosittaa asian tutkimista EU:ssa.

Artikla 7:n aktivointi käynnistää tutkinnan ja keskustelun, jossa EU selvittää, onko Unkari rikkonut unionin perusarvoja ja avoimen demokratian periaatteita. Unkarin pääministeri Viktor Orbánin hallitusta on arvosteltu oikeuslaitoksen itsenäisyyden poistamisesta korruptiosta, tietosuojan rikkomisesta, sananvapauden romuttamisesta, akateemisen ja uskonnon vapauden rajoittamisesta, vähemmistöjen oikeuksien polkemisesta sekä turvapaikkaa hakevien ihmisten tylystä kohtelusta. Lisäksi hallitus on painostanut oikeusistuimia, mediaa ja kansalaisjärjestöjä.

Orbán ei purematta niele parlamentin selvälukuista päätöstä. Päätöksen puolesta äänesti 448 meppiä, 197 oli sitä vastaan. Tyhjiä ääniä kirjattiin 48.

Oikeuteen asti?

Politico-lehden haltuunsa saamien asiakirjojen perusteella Unkari on kiinnittänyt huomion nimenomaan siihen, ettei tyhjiä ääniä otettu huomioon ääntenlaskussa. Se on siksi merkittävää, että tällä kerralla päätökseksi ei riittänyt pelkästään yksinkertainen äänten enemmistö. Annetuista äänistä piti lisäksi olla kaksi kolmasosaa artiklan käynnistämisen puolesta. Lehti sanoo, että tilanteessa on ironiaa siksi, että Unkari on vähät välittänyt EU:n yhteisistä säännöistä tähän mennessä, mutta nyt se virallisesti vetoaa niihin. Parlamentin oikeuspalvelu oli jo ennen äänestystä ilmoittanut, ettei tyhjiä ääniä lasketa – ja se toisti kantansa Unkarin valituksen jälkeen.

Unkarin EU-lähettiläs Olivér Várhelyi on Politicon mukaan ilmoittanut, että Unkari vie asian EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi. Samaa sanoi myös pääministeri Orbán, jonka mukaan edessä on vakava oikeustaisto.

Jos tyhjät äänet olisi laskettu mukaan, 448 kyllä-äänen sijasta ääniä olisi pitänyt olla yhteensä 462, jotta kaksi kolmasosaa -vaatimus täyttyisi. Ero on siis merkittävä.

EU:n oma virhe

Tilanne on sikäli hankala, että lainsäädäntö ääntenlaskussa antaa mahdollisuuden tulkinnalle, vaikka tyhjiä ääniä ei aiemminkaan ole otettu huomioon vastaavanlaista enemmistöä vaativissa äänestyksissä. On kuitenkin niin, että laissa on aukko.

EPP-puolueen suomalaismeppi Petri Sarvamaa toteaa, että valitus on kokonaisuudessa sinänsä toissijainen asia.

–Unkarin valituksesta ja sen kohtalosta riippumatta parlamentin äänestystulos oli selvä viesti. Erityisesti EPP-ryhmän sisällä näyttää vahvasti siltä, että Fideszin lähtölaskenta on nyt käynnistetty, Sarvamaa viestittää Aamulehdelle Strasbourgista.

Lue myös:

Euroopan parlamentissa tehtiin historiaa, kun äänestyksen murskatulos Unkarin tilanteesta ilmestyi taululle – EU ilmaisi nyt syvän huolensa

"Unkarin toiminta on äärimmäisen vastenmielistä ja tuomittavaa" – EU:ssa saatetaan tehdä historiaa tänään, EPP:n suomalaismepit äänestävät sisarpuoluettaan vastaan

Fidesz on Orbánin edustama puolue, joka on osa EPP:tä, joka puolestaan on parlamentin suurin puolue. Sarvamaan edustama kokoomus on osa EPP:tä. Jotta jokin puolue voidaan potkaista pihalle eurooppapuolueesta, se tarvitsee taakseen ainakin seitsemän eri puoluetta viidestä eri maasta.

Sarvamaa totesi Aamulehdelle aiemmin, ettei uskallusta ajatella asiaa todella ole aiemmin ollut. Tämän viikon äänestys antoi kuitenkin viitteitä siitä, että tilanne on nyt eri. Suurin osa EPP:n mepeistä äänesti artiklan puolesta. Unkarista meppejä on EPP:ssä kaikkiaan 12. Se on merkittävä määrä. Suomalaismeppejä EPP:ssä on kolme.

PATRICK SEEGER / EPA
Pääministeri Viktor Orbán ei halua, että Unkari lähtee EU:sta. Toisaalta pääministeri ei ole halukas noudattamaan unionin yhteisiä sääntöjä ja arvoja. Orbánin Unkaria on kutsuttu Euroopan unionin kauhukakaraksi.

Pääministeri Viktor Orbán ei halua, että Unkari lähtee EU:sta. Toisaalta pääministeri ei ole halukas noudattamaan unionin yhteisiä sääntöjä ja arvoja. Orbánin Unkaria on kutsuttu Euroopan unionin kauhukakaraksi.

Orbán on ilmoittanut, että hän haluaa pitää puolueensa osana EPP:tä. Pääministeri on tosin jo sanonut, että jos hän haluaisi, hän voisi perustaa nopeasti oikeistopopulistisen puolueen.

Onko äänestyksellä mitään merkitystä?

Lyhyesti: ei oikeastaan ainakaan heti. Asiantuntijat ovat arvioineet, ettei parlamentin päätös joka tapauksessa aiheuta todennäköisesti juuri mitään toimia Unkarin kohdalla, tai jos aiheuttaa, siihen menee vuosia.

Edessä on useita asteita, joissa Unkarin tilannetta puidaan ennen kuin tehdään edes päätöstä siitä, onko olemassa vakava riski oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta tai onko Unkari jo konkreettisesti rikkonut näitä periaatteita. Tämä tarkoittaisi sanktioiden tietä, jossa äärimmäisenä rangaistuksena Unkarilta voitaisiin viedä äänioikeus.

Asiantuntijat pitävät hyvin epätodennäköisenä, että näin tapahtuisi. Politico-lehden haastattelema nimetön vanhempi virkailija EU:sta sanoo, ettei tarkoitus ole ajaa Unkaria nurkkaan – päinvastoin.

– Päämääränä eivät ole rangaistukset, vaan tuoda Unkari takaisin sellaisten tekojen tielle, jotka ovat oikeita.

Parlamentin selvän enemmistön viestiä on pidetty enemmän symbolisena kuin konkreettisena. Komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on todennut, että äänestys määrittelee, millaisia arvoja EU yhdessä haluaa jatkossakin jakaa ja kehittää.

Huomioitavaa on myös se, ettei Unkari ole missään vaiheessa ilmoittanut haluaan irtautua EU:sta. Taustalla on tietenkin muun muassa rahoitus, jota Unkari on saanut unionilta paljon. EU on jo aiemmin todennut, että sellaisilta mailta, jotka eivät toimi EU:n arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti, voidaan leikata rahoitusta seuraavassa seitsenvuotisessa kehyksessä. Seuraava rahoituskausi astuu voimaan vuonna 2021. Puolan lisäksi Unkari saa eniten EU-tukia koko unionin sisällä, ja Puolan lisäksi Unkari on maa, joka on jatkuvasti esillä EU:n periaatteiden rikkomisista.

Unkari on kutsunut rahoitusleikkauskeskustelua kiristykseksi. Parlamentin keskiviikkoista äänestystä Unkari puolestaan kutsui noitavainoksi. Samaa sanaa myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump viljelee laajasti.

Unkari on ollut jo pitkään myös korruptiotutkintojen kohteena. Tilastojen mukaan Unkari on luisunut maailman korruptoituneimpien valtioiden tilastolla alaspäin Orbánin vuodesta 2010 asti toimineen hallinnon aikana. EU on kiinnostunut asiasta, koska se pitää mahdollisena, että tukirahaa käytetään Unkarissa väärin.

Mitä nyt?

EU:n parlamentin viesti on nyt se, että Unkarissa on olemassa riski oikeusvaltioperiaatteen loukkaamisesta.

Seuraavaksi Euroopan komissio aloittaa neuvottelut Unkarin kanssa.

Jos Unkarin kanssa lähdetään rangaistusten tielle, eli tilanne ei EU:n mielestä parane tai sen tukipilareita on rikottu jo nyt selkeästi, lopullisesta suunnasta vastaa neuvosto, jonka on päätettävä asiasta yksimielisesti. Neuvosto tarkoittaa EU-maiden johtajia.

EU:ssa ei ole selkeästi määritelty, mitä rangaistukset voisivat olla. EU:lla on mahdollisuus aloittaa ennaltaehkäisevät keinot tai jopa evätä Unkarilta äänioikeus neuvostossa. Tukien leikkaaminen ei ole mahdollista vielä nykyisten sääntöjen puitteissa, mutta komissio on esittänyt tähän muutosta.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio