Kommentti: Entä jos H&M olisi pukenut pikkutytön päälle paidan, jossa lukee huora?

Apinapaidan pukemista tummaihoisen pojan päälle ei pysty pelastamaan millään selityksellä.

Antti Nikkanen
Kommentti: Entä jos H&M olisi pukenut pikkutytön päälle paidan, jossa lukee huora?
Jutta HögmanderAamulehti

Ruotsalainen vaatejätti H&M mokasi pahemman kerran pukiessaan tummaihoiselle pikkupojalle hupparin, jonka rinnassa lukee ”coolest monkey in the jungle” eli vapaasti suomennettuna viidakon viilein apina.

Sittemmin yhtiö on poistanut kuvan kaikista julkaisukanavistaan, vetänyt paidan pois markkinoilta ja pyytänyt julkisesti anteeksi tapahtunutta. Hyvä niin.

Olen seurannut hämmentyneenä asiasta Suomessa käytyä keskustelua.

Osa kommentoi rasismin olevan katsojan mielessä, jos apina-sana yhdistyy kuvan tummaihoiseen poikaan. Ei. Kyse ei ole katsojan tai yksittäisen ihmisen ongelmasta, vaan siitä, että sanoilla on historiansa ja merkityksensä yhteisessä kielenkäytössämme. Apina on yksi niistä haukkumasanoista, joilla tummaihoisia on historiallisesti alistettu ja joilla heidän ihmisarvoaan on vähätelty. Se ei muutu muuksi sillä, että historia kielletään.

Mitä ajatuksia herättäisi, jos mainoskuvassa olisikin pikkutyttö, jonka paidassa lukee huora? Menisikö sekin vitsi vitsi -kategoriaan? Söpö tyttö, ihan kivannäköinen paita ja eihän tällaista kannata kirjaimellisesti ottaa. Vertaus on sikäli huono, että huora ei ole miltään kantilta katsottuna erityisen positiivinen termi. Toisaalta se on yhtä ruma ja alistava haukkumasana kuin apina.

Episodi synnyttää erityisen voimakkaita tunteita maissa, joissa tummaihoisten eriarvoisella kohtelulla on pitkä ja kivulias historia. Yhdysvalloissa kiivas reaktio kumpuaa orjuudesta ja pitkästä taistelusta, jonka ansiosta tummaihoisille on saatu ainakin teoriassa samanlaiset oikeudet kuin valkoihoisille. Tasa-arvoinen maa ei silti ole. Esimerkiksi oikeusjärjestelmä on tutkitusti ankarampi tummaihoiselle syytetylle kuin valkoihoiselle.

Suomessa aletaan jo ymmärtää se, ettei tummaihoista saa sanoa neekeriksi. No, ei häntä saa myöskään sanoa apinaksi. Sitä käytetään haukkumasanana meilläkin. Ystäväni kertoi juuri todistaneensa tilannetta, jossa nainen kivahti tummaihoiselle lapselle: ”Pois alta, apina.” Anteeksiantamatonta käytöstä lasta kohtaan.

Osa selittää, että myös valkoihoisia lapsia voidaan nimittää apinoiksi. Itsekin sanon omia lapsiani välillä kaikella rakkaudella marakateiksi. Se ei silti vapauta sanaa erityisestä painolastista, joka liittyy tummaihoisten kohteluun. Emme olisi tässä, jos H&M olisi pukenut saman paidan valkoihoisen lapsen päälle.

Erityisen hankalaksi apinaepisodin tekee H&M:n kannalta se, että kuvassa esiintyvä poika on malli, ei kuka tahansa, joka on itse valinnut ja laittanut vaatteen vapaaehtoisesti päälleen. Ruotsalaisfirmalla on ollut valta pukea pojalle vaatteet, jotka sen mielestä hänelle sopivat. Vallan mukana tulee vastuu – erityisesti, kun kyseessä on lapsi.

Samaa paitaa on muuten myyty myös tekstillä mangrove-viidakon virallinen eloonjäämisekspertti, mangrove jungle official survival expert. Eksperttinä H&M:n mainoskuvissa esiintyi valkoihoinen poika.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja, joka vietti juuri vuoden Yhdysvalloissa ja herkistyi ihmisten eriarvoiselle kohtelulle ja sille, että sanoilla on merkitystä.

Tästä on kyse

Somekohu lähti käyntiin sunnuntaina 7.1. New York Timesin kolumnistin Charles M. Blowin tviitin siivittämänä.

–Oletteko menettäneet järkenne, kolumnisti kysyi ja linkitti mukaan H&M:n kuvan, jossa tummaihoinen poika esiintyy apina-tekstillä varustetussa hupparissa.


Lue myös nämä


Kommentit (35)

  • Ihmettelijä

    ”Apina” ja ”Pikku apina” tai vaikka ”marakatti” ovat lapsille suunnattuja hellittelynimityksiä. Olkoonsa lapsi vaikka sininen väriltään. Tuo teksti ei tarkoittanut mitään pojan äidille, eikä kyllä minullekaan. Epäilin kyllä, että mielensäpahoittajat näkevät siinä juurikin mitä haluavat. Jotenkin säälittää koko kohu, jos ihmiset yhdistävät apinan pikkulapseen negatiivisessa mielessä vuonna 2018.

  • Mielensäpahoittaja

    Kyllä tässä kirjoituksessaan toimittaja itse (ehkä tahattomasti) edistää rasistista ajattelua. Lapsi on lapsi ja joskus lapset vain käyttäytyvät kuin apinat.
    Minulle ei tulisi mieleenkään yhdistää tätä paitaa jotenkin negatiivisesti lapsen ihonväriin. Vaan siihen lapseen, jolla on kaikella kunnioituksella täysi oikeus käyttäytyä kuin apina ja vieläpä pukea siitä kertova paita päällensä niin halutessaan!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio