"Emme voi enää perääntyä, muuten Espanja tuhoaa meidät"

Katalonian lippuun kietoutunut vanhus puhkesi kyyneliin aluejohtajan puheen jälkeen. Itsenäisyyden kannattajien asenteen olivat tiistaina kärjekkäitä.

Suvi OllilaAamulehti, STT, Barcelona

Katalonian alueparlamentin läheisyyteen, Parc de la Ciutadellan puiston laitamille kerääntyi tiistai-iltana tuhansia itsenäisyysmielisiä katalaaneja. Aluejohtaja Carles Puigdemontin puheenvuoroa kuunneltiin riemukkaiden aplodien ja kannustushuutojen saattelemana. Tunnelma oli puheen jälkeen rauhallinen, poliiseja ei paikalla näkynyt. Osanottajia oli kaiken ikäisiä, koiria ja lapsiakin on otettu mukaan.

"Elämme diktatuurissa"

Josep Maria Llobet Gil, 70, oli kietonut Katalonian lipun kaulaansa. Hän seurasi Puigdemontin puhetta puistossa suurelta ruudulta yhdessä vaimonsa Ana Maria Mollin, 70, kanssa. Kumpikin puhkesi kyyneliin, kun puhe loppui.

Mollin selitti kyynelten johtuvan paitsi Katalonian tämänhetkisen historiallisen tilanteen aiheuttamasta tunnekuohusta, myös vuosikymmenten ajan padotuista tunteista.

–Elämme diktatuurissa, Espanja on sortanut meitä aina. Tällaista oli Francon aikana.

Llobet Gil oli vaimonsa kanssa samaa mieltä. Avioparin mielipiteet ovat vahvasti liioiteltuja katalaanien todelliseen asemaan nähden, mutta mielialat Kataloniassa ovat kärjistyneet erityisesti poliisin väkivaltaisen käyttäytymisen takia Katalonian itsenäisyysäänestyksen aikana.

–Espanja on paljon muutakin kuin Kastilia (viittaa Espanjan sisämaahan), mutta espanjalaiset eivät halua tunnustaa moninaisuutta. Meitä rangaistaan erilaisuutemme vuoksi.

Itsenäisyysmieliala elänyt pitkään

Kumpikin vakuutti olevansa tyytyväisiä aluejohtajan ilmoitukseen itsenäisyysneuvotteluiden aloittamisesta, vaikka virallista itsenäisyysjulistusta ei vielä tiistaina kuultu.

Katalonian itsenäistymiskehitykseen pariskunta suhtautui optimistisesti. Espanjan hyvin todennäköisiä vastatoimia he eivät pelkää.

–Emme voi enää perääntyä, muuten Espanja tuhoaa meidät, Llobet Gil sanoi ja liikuttui uudestaan kyyneliin.

–Eurooppa ei voi loputtomiin seurata sivusta, kun Espanja hyökkää väkivalloin omia kansalaisiaan kohtaan.

Andreu Bofill, 24, oli myös saapunut puistoon kuuntelemaan aluejohtajan puheenvuoroa. Biolääketieteen tohtoriopiskelija Bofill on ollut itsenäisyysmielinen koko ikänsä, ja äänesti lokakuun 1. päivän itsenäisyysäänestyksessä Katalonian irtaantumisen puolesta.

Hän on asiastaan varma: itsenäisyysjulistus on Puidgemontin ainoa mahdollisuus.

–Katalonian on aika päästä eteenpäin, pois Francon ajalle jääneen Espanjan kuristuksesta, Bofill sanoi.

Ainoa tapa umpisolmuun ajautuneesta poliittisesta tilanteesta ulospääsyyn olisi Bofillin mielestä kolmannen sovittelevan osapuolen ottaminen mukaan itsenäisyysneuvotteluihin, vaikka sitä ennen olisi järjestettävä laillinen kansanäänestys.

Bofill ei haluaisi määritellä itseään nationalistiksi.

–En haluaisi olla itsenäisyysmielinen, vaan ainoastaan itsenäinen, hän huokaisi.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio