Tiede

Eksoplaneetoista luvassa entistä parempaa tietoa – uusi menetelmä laskee emotähden massan paljon nykyistä tarkemmin

Uuden menetelmän ansiosta myös yksittäisen tähden massa pystytään arvioimaan paljon nykyistä tarkemmin.

Michael Smelzer / Vanderbildt University
Eksoplaneetoista luvassa entistä parempaa tietoa – uusi menetelmä laskee emotähden massan paljon nykyistä tarkemmin

Mitä tarkemmin tähden massa pystytään arvioimaan, sitä tarkempaa tietoa saadaan myös tähteä kiertävistä eksoplaneetoista.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Tutkijat ovat kehittäneet uuden, entistä tarkemman tavan arvioida kaukaisten tähtien massa.

Tieto tähtien massasta on tärkeä, sillä massan avulla voidaan ymmärtää tähtien syntyä, kehitystä ja kuolemaa. Sen lisäksi massatieto on elintärkeää, kun halutaan saada tietoa aurinkokunnan ulkopuolisia tähtiä kiertävistä eksoplaneetoista.

Mitä tarkemmin tähden massa tunnetaan, sitä tarkemmin pystytään laskemaan tähteä kiertävän eksoplaneetan massa ja koko.

Uuden menetelmän avulla saadaan entistä tarkempia arvioita erityisesti yksittäisten tähtien massasta.

–Arvioimme ensin tähdestä tulevan kokonaisvalon ja tähden parallaksin avulla tähden halkaisijan. Sen jälkeen lisäämme analyysiin tietoa tähden kirkkausvaihteluista. Niiden avulla saamme tietoa painovoimasta tähden pinnalla. Tiedot yhdistämällä voimme laskea tähden massan, menetelmän kehitystyötä johtava Keivan Stassun kertoo Vanderbildtin yliopiston välittämässä tiedotteessa.

Nykyisin käytössä olevat menetelmät antavat massa-arvioita lähinnä kaksoistähtijärjestelmien tähdistä. Virhemarginaali on kuitenkin hyvin suuri.

–Menetelmämme avulla useiden tähtien massa pystytään analysoimaan 10–25 prosentin tarkkuudella. Tulos on useimmissa tapauksissa paljon tarkempi kuin nykyisin käytössä olevilla menetelmillä saadaan.

Tutkimuksen on julkaissut Astronomical Journal.

Kiikarissa punaiset kääpiöt

Nykyisillä menetelmillä tarkimmat arviot tähden painosta saadaan, kun tähti on toinen samaan kaksoistähtijärjestelmään kuuluvasta tähdestä.

Tähtien kiertoratoja tarkkailemalla kummankin tähden massa pystytään arvioimaan kohtalaisen tarkasti. Esimerkiksi Linnunradan tähdistä yli puolet on kaksoistähtijärjestelmän ulkopuolisia yksittäisiä tähtiä.

On myös laskettu, että punaisista kääpiötähdistä vain noin viidesosa on kaksoistähtiä. Punaiset kääpiöt ovat tärkeitä, sillä eksoplaneettoja etsitään kiihkeimmin juuri niiden liepeiltä.

ESA7Gaia / DPAC
Gain ensimmäisen vuoden (2014–2015) havainnoita koostuvassa kartassa paljon tähtiä sisältävät Linnunradan alueet ovat kirkkaampia.

Gain ensimmäisen vuoden (2014–2015) havainnoita koostuvassa kartassa paljon tähtiä sisältävät Linnunradan alueet ovat kirkkaampia.

Uudelle tähden massan arvioimismenetelmälle on paljon käyttöä muun muassa Euroopan avaruusjärjestön Gaia-hankkeessa.

Gaia-luotain laukaistiin avaruuteen joulukuussa 2013.

Viiden vuoden aikana Gaian on tarkoitus kartoittaa noin miljardin tähden liikettä, sijaintia, etäisyyttä ja muita havaittavissa olevia ominaisuuksia. Tavoitteena on koota kolmiulotteinen kuva Linnunradasta.

Gaia on jo julkaissut alustavia karttoja, mutta ensimmäinen suurempi kartoitus on luvassa keväällä 2018.

Uutta menetelmää hyödyntää myös keväällä 2018 matkaan lähteväksi suunniteltu Nasan Tess-satelliitti. Tess etsii eksoplaneettoja taivaankannen 200 000 kirkkaan tähden ympäristöstä. Sen uskotaan löytävän tuhansia uusia eksoplaneettoja.

Vesa Vanhalakka Twitterissä:@vanhalakka


Kommentit (1)

 • Huu, haa

  Eksoplaneetoista luvassa entistä parempaa tietoa – uusi menetelmä laskee emotähden massan paljon nykyistä tarkemmin

  Mahtoikohan olla Eksoplaneetta, se ns. joulutähti, jota ” Viisaat itämaan tietäjät seurailivat”
  Kummallisen hidas tähdenlento, kun jalkamiehet pystyivät seurailemaan
  Ja sitten sen pysähdys, menkääpä ulos ja yritäkääpä laskea kuinka monta navettaa/tallia
  on yhdekään tähden alapuolella, miljoonia

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio