Donald Trump asetti teräs- ja alumiinitullit – Pelätty lietsovan kauppasotaa

ANDREW HARRER / POOL
Donald Trump asetti teräs- ja alumiinitullit – Pelätty lietsovan kauppasotaa

Donald Trumpin uhkailut tullimaksuista herättivät jo etukäteen närää ympäri maailman.

STTWashington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on asettanut tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Trump määräsi odotetusti teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut.

Tullit eivät ainakaan aluksi koske kaikkia maita. Trump sanoi, että Kanada ja Meksiko saavat vapautuksen tulleista ainakin siksi aikaa, kun neuvottelut Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta Naftasta ovat kesken. Jos Naftasta saadaan neuvoteltua uusi, Yhdysvaltoja miellyttävä sopimus, Kanada ja Meksiko välttyvät tulleilta.

Trumpin mukaan tullit tulevat voimaan aikaisintaan 15 päivän kuluessa. Hän antoi ymmärtää, että Yhdysvallat harkitsee tänä siirtymäaikana vielä, voisivatko jotkin muutkin kumppanimaat saada tulleista vapautuksen.

–Aiomme katsoa, kuka kohtelee meitä reilusti ja kuka epäreilusti, hän sanoi.

–Osa siitä on sotilaallista: kuka maksaa laskut, kuka ei maksa laskuja. Tuemme armeijallamme monia rikkaita maita.

Aiemmin torstaina Trump oli tulleista puhuessaan ilmaissut tyytymättömyyttään useisiin Nato-maihin kuten Saksaan, jonka hän syytti maksavan Naton kassaan paljon pienemmän osuuden bruttokansantuotteestaan kuin Yhdysvallat. Hän on kritisoinut Yhdysvaltojen osuutta Naton budjetista vaalikampanjastaan lähtien ja tehnyt selväksi, että haluaa saada eurooppalaiset Nato-liittolaiset maksamaan enemmän.

Tullien on pelätty lietsovan kauppasotaa. EU on jo ilmoittanut ryhtyvänsä vastatoimiin, mikäli Yhdysvallat asettaa EU-maille teräs- ja alumiinitullit.

Unionin on määrä julkaista lähiaikoina lista amerikkalaistuotteista, joille se on valmis asettamaan tullimaksuja. EU:n vastatoimien on väläytelty voivan kohdistua esimerkiksi bourbonviskeihin, maapähkinävoihin, appelsiinimehuun, Harley-Davidsonin moottoripyöriin ja Levi's-farkkuihin.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet