Tiede

Diabetestä sairastava nainen selvisi kolme vuotta ilman insuliinipistoksia – miten tämä on mahdollista?

Tapasimme alkuperäiskansaan kuuluvan Raven McCarthyn.

Timo Marttila
Diabetestä sairastava nainen selvisi kolme vuotta ilman insuliinipistoksia – miten tämä on mahdollista?

Raven McCarthylle oli sanottu lapsuudesta asti, ettei hän koskaan voi saada lapsia tyypin 1 diabeteksen takia. Lääkäri korjasi väärän ennakkoluulon, ja hän sai rakkaan Emman.

Anu Leena KoskinenThunder Bay, Kanada

Raven McCarthy, 40, asuu pienessä omakotitalossa miehensä ja lapsensa kanssa. Hän asuu monen alkuperäisväestöön kuuluvan tavoin reservaatin ulkopuolella Thunder Bayssä Kanadassa.

McCarthylle puhkesi tyypin 1 diabetes 7-vuotiaana. Hänen lapsuudessaan insuliini pistettiin nykyistä pidemmillä ja paksummilla neuloilla. Äiti kammoksui pistämistä, joten Ravenin piti alkaa heti hoitaa itseään.

Pienen lapsen oli vaativaa huolehtia lääkeannoksista, hiilihydraattien laskennasta ja välipaloista, mutta McCarthy oli tunnollinen. Kunnes teini-iässä hän ei suostunut enää pistämään ja laiminlöi itsensä.

–Jouduin kolme kertaa sairaalaan, ja minulla oli jo munuaistulehdus. Kolmannella kerralla ajattelin, että olkoon sitten, hoidan itseäni.

Täytettyään 18 vuotta hän sai insuliinipumpun, joka annostelee jatkuvasti insuliinia elimistöön. Pumpun voi ohjelmoida annostelemaan yksilöllisesti insuliinia erikokoisia annoksia eri vuorokauden aikoina.

Pumppu on kännykän kokoinen laite, josta kulkee letku mahaan. Insuliinia lisätään aterialla pumpun nappia painamalla.

–Se muutti ensimmäisen kerran elämäni.

Parempaa oli vielä luvassa.

Tältä reservaatissa ja Thunder Bayssä näyttää:

 

Viisi vuotta sitten McCarthy tanssi kavereidensa kanssa baarissa, kun hän sai soiton lääkäriltä. Siirrännäinen oli löytynyt. Muutaman tunnin kuluttua hän lensi jo Kanadan Edmontoniin.

Hän oli kuullut kokeellisesta hoidosta, jossa aivokuolleelta siirretään haiman saarekesoluja diabeetikolle. Juuri haiman saarekesolut ovat tyypin 1 diabeetikolla tuhoutuneet.

Kesti vuosia päästä mukaan kokeiluun. Naista haastateltiin ja testattiin ja hänen piti osoittaa motivaationsa pitämällä verensokerit pitkään hyvällä tasolla.

Ennen leikkausta McCarthylle annettiin hyljinnän estolääkkeitä.

Hänen kyljessään on pieni arpi, josta saarekesolut laitettiin elimistöön. Haiman saarekesolusiirrossa saarekkeet siirretään maksan verenkiertoon, johon ne jäävät kiinni.

Timo Marttila
Diabeteksen takia Raven McCarthy on opetellut syömään terveellisesti. –Syön enimmäkseen proteenia mutta todella harvoin punaista lihaa. Syö kasviksia ja hedelmiä ja vähän leipää.

Diabeteksen takia Raven McCarthy on opetellut syömään terveellisesti. –Syön enimmäkseen proteenia mutta todella harvoin punaista lihaa. Syö kasviksia ja hedelmiä ja vähän leipää.

HUS:in eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osastonylilääkäri, dosentti Marko Lempinen sanoo, että haiman saarekesolujen siirtoja tehtiin Suomessa 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2012. Siirtoja tehtiin Suomessa noin kymmenen per vuosi.

–Hoito oli kokeellista ja on sitä edelleen. Yleensä potilaat kärsivät vaikean tyypin 1 diabeteksen lisäksi munuaisten vajaatoiminnasta. Heille siirrettiin yleensä myös munuainen.

Suomessa siirryttiin saarekesolujen siirrosta kokonaisen haiman siirtoon.

Pelkästään kuukauden sairaalassa olo oli McCarthyn mukaan raskasta. Se oli pitkä aika olla erossa tyttärestä ja miehestä. Mutta McCarthy tekisi saman uudestaan. Tulos oli nimittäin yllättävän hyvä.

Hänen ei tarvinnut enää pistää ollenkaan insuliinia.

–Olin 200:s, jolle operaatio tehtiin, ja vain yhdellä se oli onnistunut paremmin kuin minulla.

–Leikkaus muutti elämäni. Olin henkisesti elävä jälleen. En tiedä mitä on olla terve, mutta luulen, että elimistöni toimi kuin terveellä.

McCarthy joutui syömään hylkimisenestolääkkeitä ja monia muita lääkkeitä, mutta hän piti tätä pienempänä pahana kuin diabetestä.

Timo Marttila
Raven McCarthy on hoitanut itseään päivittäin 7-vuotiaasta asti. Välillä on mennyt paremmin, välillä huonommin.

Raven McCarthy on hoitanut itseään päivittäin 7-vuotiaasta asti. Välillä on mennyt paremmin, välillä huonommin.

Lopulta Raven McCarthy sai viettää kolme vuotta ilman insuliinipistoksia.

Pää ei ollut enää sekava tai olo hutera verensokereiden heitellessä. Ei tarvinnut pelätä tajun lähtevän unen aikana tai miettiä jatkuvasti, milloin ja missä söisi.

–Se oli aivan uskomatonta! En olisi uskonut, että tältä voi tuntua.

Pettymys oli suuri, kun eräänä päivänä verensokeri taas alkoi nousta. Toinenkin sairaus iski: keliakia on vehnän luvatussa maassa vähintäänkin vaikeaa.

Saarekesolut eivät enää toimineet halutusti. McCarthyn piti alkaa taas pistää insuliinia, tosin nyt pienempiä määriä.

–Minulle voidaan tehdä operaatio uudestaan, jos löytyy luovuttaja. Selvisi kuitenkin, ettei hoitoja enää makseta Albertassa.

McCarthy sai kalliin operaation ilmaiseksi, koska on alkuperäiskansaa. Nyt toisessa osavaltiossa tehtyjä kokeellisia hoitoja ei enää hänen mukaansa makseta.

Pari vuotta sitten hyvä työ oikeustalon toimihenkilönä oli pakko jättää ja jäädä pitkälle sairauslomalle.

–Masennuin, koska elämä oli niin rankkaa.

Pettymys jähmetti hänet uudestaan.

Diabetes on kuin nukkuva jättiläinen. Se on aina läsnä. Huonoina päivinä se on massiivinen möykky. Hyvälläkään hetkellä sairaudesta ei pääse ajatuksissa eroon.

McCarthy juoksee automme perään ja antaa muistoksi intiaaninaisten tekemät korvakorut.

–Ehkä tiede keksii taas jotain apua, sanomme ja halaamme.

Hän odottaa.

Myös minä odotan.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Ykköstyttö

    On harvinaista, että joku joutuu ajattelemaan ykköstyypin diabetestaan ”koko ajan”. Yleensä ei ole pelkoa yhtäkkisistä matalista verensokereista. Niihin on yleensä jokin syy.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio